НАКЪДЕ С УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

юли 20, 2019 at 5:38 am (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, Фили Ладжмън и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен, бившия германски министър на отбраната, за председател на Европейската комисия. Тя е първата жена на този пост и се застъпва за засилване на европейското единство, а като основна задача на Съюза сочи опазването на природата. Коя е Урсула фон дер Лайен и какво да очакваме от нея – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, имаше колебания дали фон дер Лайен ще събере достатъчно подкрепа, за да заеме най-високия пост в ЕС, но това все пак стана. Как и защо?

– Стана с доста крехко мнозинство, Фили. При избора онзи ден в ЕП, фон дер Лайен получи 383 гласа, само 8 над прага. Зад нея, освен депутатите от ЕНП, застанаха и част от социалдемократите. Скептични бяха либерали, зелени, крайнолеви и крайнодесни. От страна на ЕНП, най-голямата политическа формация в парламента, изборът на Урсула фон дер Лайен се смята все пак за добър компромис. Той бе постигнат, след като стана ясно, че основният кандидат на десницата, германецът Манфред Вебер, няма да събере достатъчно подкрепа, включително защото срещу него се обяви и френският президент Еманюел Макрон. Въпреки това обаче, драмата около избора засегна едно от основните неписани правила на Евросъюза, които работеха добре – шефът на ЕК да се посочва без уговорки от партията на мнозинството. Е, този път имаше уговорки и неслучайно Жан-Клод Юнкер, действащият председател на ЕК, чиито мандат изтича на 31 октомври, каза, че, за съжаление, старото положение няма да се върне.

– Защо това е проблем, не е ли нормално в ЕС да се преговаря за всичко?

– До голяма степен е така, Фили, но това беше един от малкото знаци, че се зачита директно волята на избирателите, а не всичко е пазарлък. Защото хората, поне в идеалния теоретичен случай, гласуват доверие на дадена партия, като очакват тя да излъчи поне министър-председателя, тоест, върха на управлението, колкото и условно да е това в ЕС. А чрез оспорване може да бъде подменен вотът на избирателите. Да, в този случай бе постигнат компромис, при който Вебер бе заменен с човек пак от ЕНП. Но това не бе гарантирано – можеше обструкциите да продължат, да се образуват странни коалиции, които да застанат зад странни фигури и да се стигне до отварянето на нови, сериозни пукнатини в и без това доста напукания европейски таван.

– Затова ли веднага след избора фон дер Лайен започна с европейското единство?  

– Да, не е случайно. Вече от доста време точно това единство е атакувано целенасочено както отвътре, от тъй наречените „евроскептични партии”, така и отвън, най-вече от Русия. В същото време ЕС има да се справя с толкова други тежки предизвикателства, че май се задъхва. И Урсула фон дер Лайен явно го разбира, щом започна изявлението си с думите: „Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС. Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън.” И после в поетичен стил тя, майка на 7 деца и гинеколог по професия, добави: „Европа е като любовта – с времето може да не расте, но се задълбочава”. Така или иначе, Фили, аз пък мога да кажа, че високо ценя тази нейна твърдост, защото смятам, че единството е полезно както за Европа и света като цяло, така и за България в частност.

– Пламен, мандатът на фон дер Лайен започва на 1 ноември т. г. Какво друго, освен че държи на единството, знаем за нейните визии за развитие на Европейския съюз?

– Тя очерта няколко основни идеи, като каза, че първостепенна задача и най-голяма отговорност е опазването на природата. Според Урсула фон дер Лайен, добра идея е да се работи за това до 2050-та година Европа да се превърне в първия континент без замърсяване. Тя обеща още в първите сто дни от управлението си да предложи законодателство за защита на околната среда и заяви, че в тази сфера ще са необходими около 1 трилион евро инвестиции през следващите 10 години за постигане на основните цели.

– Но защо при това положение фон дер Лайен не получи подкрепата на зелените при избора си, подобна програма би трябвало да е напълно по техен вкус.

– Честно казано, не знам, Фили. Странно е наистина, но може би има връзка със старата максима, че зелените отвън са червени отвътре и при избора червените политически съображения са надделели над зелените природни. В интерес на истината, но по друга линия, аз лично съм доста скептичен към възможността да се реализира тази гигантска зелена идея на фон дер Лайен. Най-малкото защото за целта ще е необходимо засилване на рестриктивните мерки от Брюксел, а това не е точно пътят за запазване и развитие на европейското единство. Примерът с Брекзит е категорично доказателство. Поне на първо четене, смущаващи са и ред визии на Урсула фон дер Лайен в икономиката, доколкото също са ориентирани към нови регулации и засилване на социалното подпомагане. Да, идеята за „честни данъци” и „достойно възнаграждение” на всички работещи в Европа звучи добре, но ме притеснява добавката, че пазарът трябва да бъде съобразен с обществото – а това съобразяване вече го живяхме при социализма. Новият европейски премиер каза също, че ще назначи в самата Европейска комисия равен брой мъже и жени, независимо колко и какви кандидати ще трябва да отхвърли. А като чуя за наличието на подобни квоти, аз лично сериозно се стряскам, Фили.

– Защо това те смущава?

– Ами нямам нищо против всички еврокомисари да бъдат жени, прекрасно би било – но да заемат местата си в истинска конкуренция, тоест, заради качествата си, а не заради измислени квоти. Но да кажа, че, в известен смисъл, левите уклони на Урсула фон дер Лайен са донякъде разбираеми. Тя е член на дясно-центристкия ХДС в Германия, но като министър е основно в социалните сфери. Да, последно беше министър на отбраната, но се прочу с това, че по нейно време немската армия удари дъното по боеготовност, а Федералната сметна палата започна проверка срещу нея за скриване на факти и „украсяване на статистиката”. В края на краищата обаче, Фили, всичко това са само предварителни страхове, а може и проява на предразсъдъци от моя страна. Трябва да видим поне първите няколко реални стъпки, които Урсула фон дер Лайен ще предприеме през есента, за да направим по-трезва преценка на позитивите и негативите от нейния избор.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: