De Profundis: БОЛИ, АМА КЪСАМЕ ЮЗДАТА, С КОЯТО МОСКВА НИ ДЪРЖИ И УПРАВЛЯВА

юли 17, 2019 at 11:01 am (Публицистика) (, )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-boli-ama-kasame-yuzdata-s-koyato-moskva-ni-darzhi-i-upravlyava

Като стана дума, че си купуваме 8 американски самолета Ф-16, граждани, да попитам – знаете ли защо България няма вместо тях да си напазарува от по-евтините руски самолети МИГ?

Причините са две. Първата – защото сме част от демократичния Запад, а Западът не кара МИГ-ове. Да, Индия е демократична страна, но кара, не само защото се намира на Изток, а и защото е част от Изтока. Австралия не кара, защото е част от Запада, макар също да се намира на Изток. Такива ми ти ясни бъркотии.

Втората причина е, че МИГ-ове на нас не ни трябват. Изобщо. Просто няма какво да ги правим и ако случайно ги купим, ще трябва да си ги блъскаме в главата.

Покрай това се сетих за виц от дълбокото соц-време. Руснак върви след американски милионер и пита – това можеш ли да си купиш, онова можеш ли да си купиш. А той всичко може. Накрая: – А можеш ли да си купиш „Волга”? – пита с надежда, че ей сега ще го хване на тясно. И посърва от поредното „мога”.

За който не знае, в ония времена съветският автомобил „Волга” беше голяма фукня. Да, тази кола, поне на външен вид, си беше откровено открадната от някой стар модел „Шевролет” и сериозно окепазена, както само руснаците умеят да окепазяват читавите неща. Но истина е, че не всеки редови лагерист в соцлагера, както самите комунисти без срам наричаха системата си, можеше да си купи „Волга”. Първо – колата беше доста скъпа и второ – за целта трябваше специално разрешение. А то пък се „даваше” само на директори, ченгета и отговорни партийни другари, които са между високите средни и ниските най-високи нива в йерархията.

С други думи – за руснака фактът, че американецът може да си купи „Волга”, е реално доказателство, че той наистина може практически всички. А американецът пък върви към хотела и си мисли: „Абе, аз мога да си купя Волга, но за какво, по дяволите, ми е тая река?”

Та и с руските МИГ-ове така – за какво, по дяволите са ни те? Само да стряскаме съюзниците от НАТО ли? Защото даже системата „свой – чужд” не може да работи адекватно на руските таралясници, така че лесно можем да станем жертва на обикновен „приятелски огън”.

Ама ние не сме искали да купуваме руските МИГ-ове, бе, искахме шведските „Грипен”-и – опитва се вече да ме поправи някой умник.

Тц! Първо и най-много искахме МИГ-овете – обаче все пак някой май пошепна където трябва, че ще бъде наистина срамота като политици от държава – член на НАТО, да си го признаем публично, затова минахме на варианта „Грипен”.

Като казвам „политици”, нямам предвид точно политици, а онези самодейци, дето се мотат нахално из политическите кулоари, преди да почнем да ги замеряме с камъни от улицата. Говоря за цялата кохорта от безсрамно откровени русолизници, воглаве с президента Румен Радев и всичките му съветници.

Специално участие в групата редовно отбелязва и отдавна умният азбучен лидер Румен Петков. Как прави така, че на телевизионния екран винаги изглежда трезвен този човек, умът ми не стига. Да не би да се е отрекъл от сатаната? Защото помня времето, когато сутрин успяваше да изпие две малки водки само докато нормален човек смогне да произнесе думите „две малки водки”.

В тези редици е и смело атакуващият всички гадни руски врази – пардон, не руските врази на България, а българските врази на Русия – товарищ Волен Сидеров, голям патриот и защитник на българските интереси, ако и доколкото те са спуснати от Кремъл. Или развени като знаме от някоя кремълска башня.

Не бива да пропускаме, разбира се, и най-всеотдайните към руската братска любов БСП-та от всички земни кълбета, начело с другарката Нинова и предано до нея – руският гражданин на Пловдив, другарят Гергов. Е, в нормалните общества подобна братска любов се смята за сексуална перверзия, но при нас не е така.

Та всички тези типове, плюс техния обслужващ персонал, през последните дни и седмици зеят за „Грипен” и не млъкват. Никой не казва защо точно „Грипен” са си избрали, а не например „Юрофайтър”, с какво закупуването от България на „Грипен” е по-изгодно за Русия от закупуването на Ф-16.

Ако не ставаше дума за шведска компания, веднага щях да си помисля, че става дума за комисиони под масата. Или над нея, все едно – нашите „политици” умеят да играят тази игра двустранно, без да се хващат взаимно. Или поне без да се затворят взаимно, ако случайно се хванат. Но Швеция е сред страните с най-ниска корупция в света, така че аз поне отхвърлям този вариант и си мисля – някой дори да им поиска, шведите няма да му дадат, а ще разтръбят името му по целия свят. И все пак – натискът е точно за „Грипен”.

Две обяснения ми идват на ум. Първото е, че руснаците просто продължават по всякакъв повод и начин да се противопоставят и да откъсват европейските държави, включително България, от линията на сближаване със САЩ. Това е изключително вредно за страната ни. Ако моторите на Европа – Германия и Франция, могат да си позволят да се глезят и цупят понякога на американското приятелство, то ние бихме били изключително тъпи да го правим. В това отношение трябва не просто да взимаме пример, а и здраво да се придържаме към линията на Полша за максимално близко сътрудничество с американците. И не само във военната сфера, в повечето неща. И независимо кой е на власт в Белия дом.

Второто възможно обяснение, което ми идва наум, е, че чрез евентуалното закупуване на „Грипен”, по някакъв начин българските ВВС няма да си решат проблемите, а ще си създадат нови, тоест, ще си вкарат някакъв нов, голям таралеж в гащите.

Е, това вече би било наистина изгодно за Русия, която, както знаем, с радост създава и поддържа хаос около себе си – защото правилно смята, че в разнебитено и омаломощено от абсурди и противоречия общество, по-лесно ще реализира имперските си интереси. Както се сещате, това е поведението на тумор, който изяжда имунната система на организма, за да може сам да расте неистово – без да му пука, че като убие приемника, обречен е и той да умре.

Какъв е точно проблемът с „Грипен”-ите, който радва руснаците, аз не мога да кажа, не съм специалист. Но съм сигурен, че такъв има, щом българските руски застъпници така масово държат на шведската оферта. Те отдавна вече си извоюваха незавидната позиция да служат на обществото като барометър – видиш ли някой от тях да харесва нещо, значи то е добро за Русия, а обратното е добро за нас. Така че на този фон наистина най-читава за България изглежда работата със закупуването на Ф-16.

Много се изписа по техническите и финансови параметри на сделката, аз нямам какво да кажа за тях. Мога обаче да посоча няколко най-важни от политическа гледна точка ефекта от тази сделка. Първо, тя е символ, който означава, че 15 години след като станахме членове на НАТО, вече наистина започваме да късаме юздата, с която Москва ни държи и управлява. Второ, това означава допълнителен тласък на доверието към нас не само от страна на американците, но и от всички наши съюзници, от които, така или иначе, очакваме помощ в тежък момент. Трето, във вътрешно-политически план купуването на Ф-16 е сериозен удар върху споменатите по-горе проруски – а защо „про”, след като са си откровено руски – политици и партии. Това е важно, защото 30-те години преход доказват недвусмислено, че те – съзнателно и в комбинация с обикновена некадърност – само пречат за развитието на България като нормална европейска държава, затова трябва да отидат на по-заден план или напълно да изчезнат. И четвърто, с новите американски самолети във военно отношение страната ще започне да става поне донякъде адекватна на реалностите, защото промените във ВВС ще дадат глътка свеж въздух и ще стимулират положителни промени в цялата армия.

 

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: