Малки истории за велики европейци: УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ, КОЙТО НИКОГА НЕ СЕ ОТКАЗВАШЕ /част първа/

юли 16, 2019 at 1:28 pm (Без категория) (, , , )

Пламен Асенов

Дори не знаем колко малко знаем за една от най-великите фигури не само на ХХ век, а в човешката история изобщо – сър Уинстън Чърчил.

„Никога не се отказвайте!” – съветва човекът, спечелил и загубил безброй битки, но победил в най-важната – за света и демокрацията. Човекът, изпушил около 60 000 пури, изпил несметно количество уиски, изял тонове свинско печено. Човекът с Нобел за литература, а не за мир, въпреки че и двете му прилягат.

През ПСВ съюзниците правят десант на полуостров Галиполи, но са разбити. Идеята за десанта е на Първия лорд на Адмиралтейство, 40-годишния Уинстън Чърчил. Неговото неистово желание за победа му изиграва лоша шега. Е, не на него, а на загиналите над 250 хиляди души. Въпреки това, през 1919 Чърчил е министър на войната, но се готви за мир. Но в Русия има болшевишка революция, а той казва: „Болшевизмът трябва да се удуши още в люлката” – и подкрепя съпротивата. Това не е каприз, а здрав разум. „Социалистите считат за порок печалбата, аз – загубата”, твърди Чърчил. И още: „Болшевиките сами си създават трудности, които да преодоляват”.

През 1925 той разбира, че няма бъдеще при либералите и се връща при консерваторите с ирония: „Всеки може да смени политическата боя, но е нужна известна находчивост, за да успее да я смени втори път”.

Чърчил има двусмислено отношение към диктаторските режими, но е твърдо против Хитлер. Още през 1937 е категоричен: „Няма да се преструвам, между нацизма и комунизма, ще избера комунизма. А ако Хитлер нахлуе в ада, ще възхваля дявола”.

Два дни след началото на ВСВ той пак е Първи лорд на Адмиралтейството и флотът получава телеграма: „Уинстън се върна”. През 1940 е вече премиер и подготвя за победа британците. И не само с думите, че не може да им обещае нищо, освен „кръв, тежък труд, сълзи и пот”. След Дюнкерк той е наистина вдъхновен: „Ще продължим до края, ще се бием във Франция, ще се бием по моретата и океаните, ще се бием с растяща увереност и сила във въздуха, ще отбраняваме нашия остров, каквато и да бъде цената, ще се бием на бреговете, ще се бием на десантните площадки, ще се бием в полетата и по улиците, ще се бием по хълмовете. Ние никога няма да се предадем!”.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, можете да поръчате в:

Блогът на Пламен Асенов

https://asenov2007.wordpress.com/

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: