Малки истории за велики европейци: ЦИЦЕРОН – ИМЕ НЕ НА ЧОВЕК, А НА САМОТО КРАСНОРЕЧИЕ

юли 15, 2019 at 5:39 am (Публицистика) (, , , )

Пламен Асенов

„Докога, о, Катилина, ще злоупотребяваш с нашето търпение?” Така започва Марк Тулий Цицерон изобличението си на заговорника  Луций Сергий Катилина. И добавя: „О, времена, о нрави!” Годината е 690-та по римския календар, Цицерон е на 43, избран е за консул, а Катилина крои план  да го убие и да завземе властта. Но как изобщо е възможно някой да тръгне срещу политически заговор с обикновена реч, пък била тя и вечен образец на ораторското изкуство. Но е факт – още след първата реч на Цицерон, Катилина бяга, а след третата Сенатът осъжда заговорниците. Заради смелата му гражданска позиция, Катон нарича Цицерон Pater Patriae, „Баща на Отечеството”.

Човекът Цицерон иска да е щастлив. И велик. И всички да го харесват. Името му, което за нас звучи смешно поради алюзията с определени женски прелести, за римляните звучи още по-смешно, означава нещо бобово – нахут, грах, леблебия. Но Цицерон не го сменя, казва, че иска да го направи по-известно от другите. Въпреки цялата си суета обаче, политикът, ораторът, блестящият стилист и писател Марк Тулий Цицерон поставя истината по-горе от всичко. Той има двусмислени отношения с Цезар и гледа да стои далеч от него. В политически план е страстен републиканец, но не е сред заговорниците и остава искрено изненадан, когато Брут и другите убиват Цезар. След тази смърт, Цицерон и Марк Антоний, консул, лидер на цезаровата фракция, остават двамата най-влиятелните мъже в Рим. Но са един срещу друг, защото Антоний иска цялата власт – и тогава Цицерон пише прочутите си „Филипики” срещу Марк Антоний.

„Диктаторът умря, диктатурата е жива!” – заявява той и твърди, че е готов да умре за Републиката. Въпросът му скоро се урежда. През 43-та г. Марк Тулий Цицерон е заклан с меч в градината си, главата и ръцете му са отрязани и изложени на Форума по нареждане на Марк Антоний. В наследство от него остават много истински думи, казани по начин правилен и красив. „Цицерон – пише по-късно Квинтилиан – е име не на човек, а на самото красноречие”.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, освен тук, в блога, можете да поръчате във:

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: