Малки истории за велики европейци: ЛУНАТА ОТ СИНЬО СИРЕНЕ НА СТИВЪН ХОКИНГ

юли 11, 2019 at 5:49 am (Публицистика) (, , , )

Пламен Асенов

Съдбата е жестока. Вселената е несправедлива. Бог не е особено умен. Колкото и да не сте съгласни, животът на физика Стивън Хокинг го доказва. През 63-та, на 21, Стивън ще се жени за Джейн, но му слагат диагноза „амиотрофична латерална склероза”. Дават му 1-2 години живот. До смъртта му през 2018 минават 55. „Здравейте, аз съм Стивън Хокинг – физик, космолог и нещо като мечтател” – представя се в документален филм човекът, почти сразен, но не и победен, човекът, почти разбулил Сътворението.  И ни съветва: „Гледайте звездите, не краката си”.

Голям взрив, поставил началото на Вселената, може да има, може и не – свидетели няма, но математиката и логиката казват – да. Теоретична обосновка за това дават през 1971-ва Стивън Хокинг и математикът Роджър Пенроуз. Освен с науката и битката с болестта обаче, Хокинг се захласва и по други занимания – създава три деца; пише книги, включително детска, става рекламно лице на застрахователна компания; участва в програма за летене в безтегловност; дори намира време да ходи по стриптийз-клубове, за да се радва на съвършеното божие творение, наречено жена. „Нещото, за което мисля най-много през деня, са жените. Те са пълна загадка” – твърди големият учен. Почти като Черните дупки, които той самият открива.

Класическото определение за Черна дупка е: област в пространство-времето, която не може да бъде напусната дори от светлината. Е, напук на себе си, през 1971-ва Хокинг доказва, че може. Освен него, това го разбират малцина и неслучайно ученият заявява, че иска да надникне в ума на Бога. В последната си книга, „Великият дизайн”, той обаче изключва Бог от визията за Вселената. Обяснението е свързано с наличието на гравитацията и възможността за спонтанно възникване на нещо от нищо. Естествено, и с последните развития на М-теорията, според която светът има не четири, а между 10 и 11 измерения. И е само един от световете в Мултивселената, в която всички възможни истории се случват заедно. Тоест, казва Стивън Хокинг, може да има история, в която Луната е от синьо сирене. Звучи така абсурдно, та чак привлекателно. Но думите какво ли не могат да сътворят – дори не много умен Бог. Или Бог, който се прави на не много умен, защото е прекалено умен. А какво остава за нас, хората? Продължи да говориш – съветва Стивън Хокинг в един клип на „Пинк Флойд”, в който участва. Там великият физик играе гласът на мъдростта, гласът, който никога не спира да говори.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, освен тук, в блога, можете да поръчате във:

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: