Малки истории за велики европейци: АНДРЮ ЛОЙД УЕБЪР, ФАНТОМЪТ НА ОПЕРАТА

юли 2, 2019 at 12:47 pm (Без категория) (, , , )

Пламен Асенов

Фантомът на операта е тук, в ума ми, пее Кристина. Фантомът на операта е там, в ума ти, потвърждава Фантомът. Да, говорим за онзи фантом, който трудно излиза от ума, веднъж влязъл в него, за рицаря на британската корона, за музикалния вълшебник, покорителя на всички музикални театри по света, барон Андрю Лойд Уебър.

Неговият живот май се състои само от творчество. Смушкани на биографичното дъно са колекциите му от вина, картини и предмети от викторианската епоха, трите му брака и петте му деца, несметното богатство, което го поставя сред стоте най-имотни британци. Още на 9 Уебър композира сюита в шест части, а главните теми за „Котките” нахвърля на 15. На 17 вече композира мюзикъла The Likes of us по либрето на Тим Райс

Широката публика научава името му обаче през знаменитата за Европа 68-ма, с „Йосиф и неговата пъстра дреха”, а истинската световна слава идва две години по-късно с Jesus Christ Superstar. Следва последният тандем с Тим Райс – „Евита”.

В началото на 80-те Уебър прави „Котките”, представление, което е на Бродуей цели 21 години. Пет години по-късно идва и „Фантомът на операта” – чисто оперна история за любов и опера, или за любовта към операта, а може би дори за операта в любовта.

Разбира се, не всички пеят само „Осанна” на маестро Уебър. Към него има няколко обвинения в плагиатство, но той печели единственото заведено съдебно дело. Шумът по тази тема обаче не е за учудване, в края на краищата, така стоят нещата с гениите – не всички ги харесват, поне докато са живи. Но всички са принудени да уважават техния избор. А точно сър Андрю Лойд Уебър композира онази последна ария от „Евита”, която, освен вопъл на пълното отчаяние от смъртта, е и химн на невероятната гордост от човешкия избор, плод на свободната човешка воля: The choice was mine, and mine completely…..”Изборът беше мойи мой изцяло”.

Книгата „Великите европейци”, първа част от едноименната поредица, освен тук, в блога, можете да поръчате чрез лично съобщение във: 

Фейсбук страницата на Фондация ПРО ЛИБРИС

https://www.facebook.com/Pro-libris-331618307220817/ 

Фейсбук страницата на Галерия Цвета

https://www.facebook.com/галерия-Цветаart-gallery-Flower-1047724198650931/ 

Онлайн-книжарница Книги.ею

https://книги.ею/заглавия/пламен-асенов-великите-европейци/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: