ЩЕ РАЗКРИВАМЕ ЛИ РУСКАТА НАМЕСА ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА СИ БЪРКАМЕ В НОСА

февруари 15, 2019 at 1:27 pm (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Великобритания разкри трети човек от руското ГРУ, замесен в покушението срещу Сергей Скрипал. Посланикът в София Ема Хопкинс информира за съвместно разследване на евентуалното негово участие и в отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, извършено през 2015 г. Случая коментираме с Пламен Асенов.

– Пламен, третият руснак, замесен в атаката с „Новичок” в Солзръби, се казва Сергей Федотов – ако това е истинското му име. Каква е ролята му в тази операция?

– Предполага се, че той е предал на двамата разкрити по-рано агенти на ГРУ оръжието на покушението – бойното вещество „Новичок”, произвеждано само в Русия. С други думи, той е човекът в сянка, координаторът на операцията, затова е разкрит по-късно.

– А каква е връзката на въпросния Федотов с България?

– Федотов пътува доста по света, но британците попадат на две интересни съвпадения. Първо, той идва три пъти в България през пролетта на 2015  и посещенията му съвпадат по време с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, неговия син и още един човек. И второ, установява се идентичен модел при пътуванията на Федотов както в случая Скрипал, така и в случая Гебрев. Моделът е следният. Федотов пристига в съответната страна, като има резервиран билет за връщане на определена дата. В последния момент обаче отменя полета си, по земя отива в трета страна и оттам се връща в Русия. В британския случай това е през неназована европейска държава, в българския – през Турция. Поради тези съвпадения, британските служби вече търсят българските за повече информация и започват съвместно разследване.

– Пламен, но това не са ли елементи по-скоро от някаква Теория на конспирацията, не може ли всичко да е наистина съвпадение?

– Може, Фили, но нали точно това трябва да разбере разследването. А и явно Ми-5 и Ми-6 не смятат Теорията на конспирацията за фантастика, поне не и когато става дума за руските служби. Британците много внимават в тази посока още от Ким Филби насам. А след отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му насред Англия с бойно отровно вещество, те са изправени на върха на ноктите си. Впрочем, Сергей Скрипал е украинец, а това прави нещата там още по-интересни и заплетени.

– А що за човек е Емилиян Гебрев? С какво той е толкова интересен или толкова омразен за Русия, че да се стигне до евентуална мокра поръчка срещу него?

– В нашия свят търговците на оръжие имат много врагове, Фили. Със сигурност Гебрев не прави изключение. Той е бивш служител на печално известното от времето  на комунизма българско външно-търговско дружество „Кинтекс” – филиал на ДС, който се занимаваше с всякакви мръсни сделки и тъмни операции – от търговия с оръжие, та до наркотици и убийства. Така или иначе, още в началото на 90-те, Гебрев прави своята фирма „Емко” и, като използва опита и добрите си контакти, започва съвсем легално да продава оръжие и боеприпаси. Разбира се, името му няколко пъти се свързва с не съвсем чисти операции, разследван е, но никога нищо не е доказано и не е осъждан. Едната версия в момента е, че става дума за отмъщение срещу него от руска страна по два повода. Първо, Гебрев е попаднал на руския мерник, защото търгува с Украйна и доставките му се използват от украинската армия срещу проруските сепаратисти в Донбас. Вторият възможен повод е, че руснаците не търпят конкуренция на оръжейни пазари като Индия, които считат за свои, но на които Гебрев е пробил. Другата версия е, че покушението срещу него е свързано със сложно оплетени конкурентни българо-руски интереси за придобиването на русенския завод за боеприпаси „Дунарит”.

– Но какво е общото в покушението срещу Гебрев със случая Скрипал и защо, след като то е станало през 2015 година, българите научават за него чак сега?

– Общото е, че Гебрев е отровен с бойно отровно вещество от рода на „Новичок”. Поне така казва специализираната финландска лаборатория, която анализира проба от урината на Гебрев. Но забележи, Фили – пробата не е изпратена от уж започналото тук следствие за отравянето на Гебрев, а от самия него, след като му става ясно, че българските служби изобщо не си мърдат пръста да разкрият каквото и да било по случая. Нещо повече – и след като Гебрев информира прокуратурата за лабораторния резултат, следва пълно мълчание. Така 4 години – докато нещата вътре в България не се задействат отвън, от Великобритания.

– А може ли да се очаква бърз резултат от разследването, което все пак вече тръгна?

– Ако британците разкрият нещо – да, Фили. Но ако се чака на нашите служби, те ще разкрият случая толкова, колкото за 6 години разкриха истината за атентата в Сарафово – истина, която при това всички знаят. В основата на този мой песимизъм са например версиите за отравянето на Гебрев, споделени публично от главния прокурор Сотир Цацаров. Първата – че бизнесменът е отровен с кафе, защото на домашната кафеварка са намерени следи от някакъв химикал. Опровержението дойде от бившия военен министър Бойко Ноев, свидетел по делото, който каза, че Гебрев от години не пие кафе. Другата версия на Цацаров бе за отравяне от остатъчно количество химически тор в руколата, която Гебрев консумирал на салата. Обаче съответните специалисти заявиха, че количеството намерено вещество е толкова незначително, та човекът би трябвало да изяде тонове рукола, за да се отрови. Така или иначе обаче, в този случай дори въпросът пряко за действията на службите не е най-важният, по-важен е въпросът за политическата позиция, която ще заеме България. Много гласове вече се чуват за необходимостта да се изгонят руски дипломати и да се направи всичко възможно, за да се пресече безнаказаната намеса на руските служби в страната, а и евентуалното използване на София като логистичен център за руски операции на Блканите. По тази тема онзи ден Иван Пенков, бивш зам.-шеф на българското военно разузнаване, заяви, че България не е някакво островче извън амбициите на Русия да разузнава и да провежда специални операции, като добави : „Не е важно в случая с Гебрев колко е вярна или не хипотезата за тази руска операция. Случаят трябва да е урок на всички компетентни субекти – президент, парламент, премиер, службите за сигурност, колко лесно е да се разстрои националната сигурност и как никой не е защитен от такова нещо”. Една позиция, с която аз поне съм напълно съгласен, наистина е крайно време да се поставят нещата на мястото им. Друг е въпросът дали българската политическа класа има воля, желание и смелост да направи това.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: