РАДЕВ СЕ ДЪРПА ОТ БСП, ЗНАЕ, ЧЕ ЩЕ ГО УДУШАТ

февруари 1, 2019 at 10:13 am (Публицистика) (, )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ БСП прие платформа за евроизборите и утвърди „Визия за България” като програма за управление. За да стигне до предсрочни избори, левицата вижда като съюзник президента Румен Радев, но дали той отвръща с взаимност? По-скоро не, ако се съди по неговия отчет за втората година от мандата му – смята политическият наблюдател Пламен Асенов.

– Пламен, до кой конгрес на БСП стигнахме, не станаха ли вече сто?

– Много е объркана тази материя, Фили, трудно се оправям в нея. Но номерацията наистина напредна и в един момент социалистите решиха, че конгресът ще е постоянно действащ орган, а заседания ще има, когато е необходимо. И така, преди дни беше поредното заседание на 49-я конгрес. То произведе много шум, защото съвпадна с обвиненията за пране на пари в особено големи размери, които прокуратурата тъкмо повдигна  на Елена Йончева, бивш журналист, сега депутат от БСП, близка до лидера Корнелия Нинова и една от поредните „духовни икони” на партията. Конгресът прие специална декларация в нейна защита, а политическият водевил обсеби голямата част от времето на делегатите. Самата Йончева влезе в роля и изръси партизанско-героичната реплика: „Ако искате – разстреляйте ме!” – което ясно доказа наистина твърде ниското ниво на този спектакъл.

– Но покрай това социалистите все пак приеха и два важни документа. Какви са основните послания, с които те ще се явят на европейските избори през май?

– Приетата предизборна платформа казва, че листата ще стане ясна на 15 март. Знае се, БСП ще може да изпрати не повече от 5 депутати в Европарламента, така че битката за места е епична. Почти сигурно в тях ще влезе споменатата вече Елена Йончева – като награда за добра служба или като начин да се отърве от прокурорите. Предполага се, че Деница Златева, експерт по европейски въпроси, също ще бъде на избираемо място. По логика, там трябва да е и бившият лидер на БСП Сергей Станишев,  вече трети мандат президент на ПЕС – Партията на европейските социалисти, втората по значимост политическа формация в Европейския парламент. Логично е човек с такъв авторитет да не остане извън листата, напротив, да я оглави и да бъде използван като локомотив. Но в България, както обикновено, нещата не са логични. В случая имаме силна неприязън между  европейския соцлидер Сергей Станишев и българския соцлидер Корнелия Нинова. Нинова дори демонстративно отказа да отиде на конгреса на ПЕС в Лисабон, където Станишев бе преизбран за президент. Сблъсъкът между двамата, освен лични и вътрешно-партийни измерения, имат и дълбок идеологически характер, доколкото по теми като например мигрантите или правата на сексуалните малцинства ПЕС поддържа много либерална линия, докато БСП е твърде консервативна.

– Тоест, Станишев може въобще да не попадне на в листата на БСП за евровота?

– Трудно е да се каже, Фили, мисля, че той все пак има достатъчно подкрепа вътре в партията, а и здравият разум може да се намеси, така че Станишев да не остане извън листата. Какво ще прави той обаче ако е в нея, няма ли веднага да изпадне в още по-остро противоречие с партията, която го е избрала – това е въпросът. И той е особено актуален, защото в платформата на БСП пише, че в Европарламента левите български депутати трябва да гласуват против приемането на два важни документа. Първият е Истанбулската конвенция, предложена от самата Партия на европейските социалисти, към която БСП уж принадлежи. Тя урежда въпроси, свързани със законовата защита на жени и представители на сексуални малцинства, обект на насилие. Вторият документ е Пактът на ООН за миграцията, с който БСП също не е съгласна. Така че как ще гласува Сергей Станишев в Брюксел – „за” тези документи като лидер на ПЕС или „против” тях, като български евродепутат.

– Пламен, освен платформа, БСП прие и „Визия за България” като бъдеща управленска програма. Но избори не се задават – това не е ли твърде парадоксално поведение?

– Да, БСП слага тигана далеч преди рибата да е в мрежата, Фили, но по това само съдим доколко наистина им е дошло до гуша да са в опозиция. Социалистите знаят, че ако скоро не нахранят с власт и пари основните си спонсори, те ще ги изоставят, така че правят всичко възможно да стигнат до избори. Изобщо не е сигурно, че ще ги спечелят, но искат поне да подхранят надеждите за скорошна промяна. В този си стремеж много разчитат на президента Румен Радев, който отдавна е в открит конфликт с управлението на ГЕРБ и недвусмислено потвърди това с отчета си за втората година от своя мандат.

– Съвпадат ли наистина интересите на БСП и Радев, доколко са готови те да си партнират, за да падне сегашното правителство и да има извънредни избори?

– БСП определено виждат в Радев силен съюзник, Фили, но обратното изобщо не е вярно. Румен Радев знае, че ако БСП е на власт, неговата собствена опозиционност ще се спихне като спукан балон – а това е единственото оръжие, което той има, за да фокусира общественото внимание към себе си и да печели политически дивиденти. Така че предпочита БСП да ухажва него колкото може по-дълго в търсене на политическа подкрепа, а не той да ухажва БСП за същото. И неслучайно в последното си програмно изказване президентът, който през цялото време говори за необходимост от коренна промяна на системата в България, изобщо не спомена БСП като възможен лидер или дори съюзник в тази дейност. Нещо повече, той открито призна, че търси и би подкрепил един евентуален нов политически проект, който да извърши подобна промяна.

– Откъде би могъл да се роди нов политически проект, който при това да е реален и ефективен?

– Ключов въпрос, Фили, с отговор: в момента – отникъде. Говори се, че евентуално нова формация може да сформират някои от бившите знакови политици от „царската партия” НДСВ, като дори се споменава конкретно името на Соломон Паси. Подобен проект обаче би бил натоварен с толкова стари кошмари, че е обречен предварително на неуспех. Ето защо, ситуацията с резултатите от политическото инженерство в България продължава да бъде неясна. Сигурно е едно – че в момента президентът Радев предпочита да работи за собствените си политически амбиции, вместо да подкрепя тези на БСП.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: