De Profundis: РЕШЕТНИКОВ ПАК НИ ВКАРВА ЗАД РУСКИТЕ ИМПЕРСКИ РЕШЕТКИ

януари 2, 2019 at 9:34 am (Публицистика) ()

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-reshetnikov-pak-ni-vkara-zad-ruskite-imperski-reshetki

ЧНГ, граждани, но я помислете – колко честита може да е тя, след като на портата ни дебне един едва прогонен зъл демон и през всяка пролука нахлува в къщата ни, за да продължи да твори поразиите си.

Да, имам предвид Русия. И – не, няма да спра да ви занимавам с нея, докато тя не спре да занимава целия останал свят със собствените си агресивни апетити. И да се държи като възбудена стара и грозна мома. Или като разгонена улична котка, която настоява да я обичат – всички котараци и по много едновременно.

Чудно ми е как така в Кремъл и неговите околности не знаят, не са чували, не разбират или не вярват, че България от 15 години вече е член на НАТО, а от 11 – на Европейския съюз, тоест, не им щем ни руския мед, ни руското жило.

Всеки нормален човек лесно го разбира – страната не е в СССР, откъсна се от гнусната му орбита, върна се към европейските си корени и върви напред, без да се интересува от постсъветското пространство. Има си свои проблеми, така че не се интересува дори от сакралните мъки Русия да стане световен лидер с помощта на традиционното си крепостно мислене и традиционна си икономика, базирана на грабежа.

Обаче в Кремъл не признават това. Според руското крепостно мислене, България е насила завлечена от американците в НАТО и насила държана там – щото Алиансът на нея се крепи и иначе ще се разпадне. А според руските грабителски представи за икономика, ние, българите, истински хитреци, се натискаме за ЕС, за да изцоцаме максимално количество благини от наивните европейци – но в подходящия момент ще им покажем среден пръст и ще се върнем при майчицата Русия.

Колкото и тъпо да звучи тази схема, Азиатският департамент през годините си работи по нея и, какво да ви кажа – има успехи. Най-малкото, успява да държи хората тук в постоянно напрежение, страх и колебание, тоест, да мъти водата в България и така да печели грозните си дивиденти.

Има много доказателства, че схемата продължава да се прилага през вековете, та и досега. Вземете например простичкото новогодишно послание на небезизвестния Леонид Решетников – бивш генерал от КГБ, бивш силен човек и довереник на Кремъл, бивш отговорник за тъпите и остри руски мероприятия в България и на Балканите. Този тип е толкова бивш, че е вече пенсионер, отчасти заради некадърността, си, разбира се – но явно си остава голям бабаит, особено в очите на хора като Корнелия Нинова, Румен Радев, Волен Сидеров.

Точно за тях и такива като тях, впрочем, е предназначено посланието на Решетников, чиято ориентация е директно указана – към нашите приятели в България и Сърбия. В него бившият човек заявява: „Искам да кажа – скъпи български и сръбски другари, че вашата болка е разбираема. Вашият стремеж е разбираем. Но искам да подчертая – без възродена Русия, няма да има възродена България, няма да има възродена Сърбия, няма да има възродена Грузия и Румъния, няма да има възродени православни страни. Само Русия носи цялата отговорност за нашата православна вяра, за нашата история и за нашето бъдеще. Заедно ние ще победим всички”.
Кого ще побеждаваме, бе, аланкоолу? Ние, българите, поне по-умните от нас, искаме да победим себе си и да се справим със собствените си проблеми, но по европейски, чрез диалог и сътрудничество, а не като се бием и побеждаваме околните.

Освен това – откъде накъде „само Русия носи цялата отговорност” за нашата вяра, история и бъдеще? Ние не щем коледната им елха, те ни обясняват, че продължават да отговарят за нас.

Знаем я ние таз руска отговорност, сърбали сме доста горчиви лъжици от нея и в голяма степен тя е виновна за трудното състояние, в което се намира народът ни дори сега, 30 години след промените. Прилепчива е тая руска отговорност, не я щем, но те ни я натрапват.

И на кого я натрапват? На България и Румъния, две държави, пълноправни членове на НАТО и ЕС. На Грузия, която дава мило и драго да се беше родила някъде в Африка, вместо толкова близо до Русия. Е, и на Сърбия, разбира се, която по комунистическо време избяга от Москва, за да създаде уж по-свободна форма на диктатура, но сега пак е основен руски сателит на Балканите.

Да не забравяме, същата тази Сърбия уж иска да стане член на ЕС, но е въоръжена до зъби от същата тази Русия, която открито работи за разпада на ЕС. И аз поне никога няма да забравя как сръбският президент Вучич неотдавна се насълзи от гледката на подарените руски МИГ-ове.

Ами да, с новите оръжия Сърбия е вече непобедима сред малките и бедни балкански държави. И аз очаквам още през новата 2019-та тя да започне да си плаща сметката за безплатното руско оръжие – например като спретне една хубава локална война с Косово. Това би била поредната истинска сръбска отплата за бащинската руска отговорност и грижа през вековете.

Но да се върнем на Решетников и руските решетки, зад които той и българскиту му слуги явно искат пак да ни върнат. Поне това се разбира от новогодишното му послание.

Много интересно ми беше да чуя онази лаконична част за болката – и съответно за стремежа, дето неговите български другари изпитват. Очевидно става дума за болката от раздялата с Москва и стремежа им да поправят тази грешка. Но така стигаме и до утехата – че ще дойде ден…..Денят, в който Русия ще е възродена, възродени ще са и руските пиленца по места…..

Но какво възраждане има предвид Леонид Решетников, той обяснява малко преди това. Но не мислете, граждани, че става дума за някакъв си скучен Ренесанс, в който насред Русия ще започнат да се раждат някакви големи гении, които ще преоткрият човешката свобода, ще родят нови идеи и ще измислят нови неща, ще правят голямо изкуство и ще създадат общество на благоденствието.

Ами, това се е презряното либерално Възраждане, западняците да си го живеят, то не е подходящо за нас. Ние, руснаците, ще се възродим само чрез три прости неща, които са цялата наша идеология, твърди Решетников – Вяра, Цар и Отечество.

Да, винаги съм знаел, че този човек е тъп като галош, но не си представях дълбините, до които може да стигне. Първо, Възраждане чрез служене – подобна велика мисъл може да се роди само в главата на типичен руски мужик. И второ – как през 21 век търсиш или окуражаваш външните си сътрудници, като публично им обясняваш, че ще служат не на собствените си Вяра, Цар и Отечество, а на руските такива.

Е, да, може да е въпрос не само на тъпота, но и на наглост, което всъщност означава – морална тъпота.

Но защо пък да не е нагъл Решетников? Той прекрасно знае – руската пета колона в България му е в кърпа вързана, тя отдавна не се гнуси от нищо в полза на Русия. До преди време тези типове поне леко опитваха да се прикрият, но вече съвсем се разпасаха и изобщо не се срамуват, че открито предават националните интереси. Няма кой да ги хване. Няма кой да ги осъди. Няма кой да ги презре дори както заслужават – докрай. И затуй бившият Решетников все още е голям бабаит в България.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: