СЛУЧАЙНИ ХОРА И СЛУЧАЙНИ ПАРТИИ ВОДЯТ БЪЛГАРИЯ В СЛУЧАЙНИ ПОСОКИ

септември 23, 2018 at 1:18 pm (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България политическият сезон започва динамично, с напрежения и скандали. По-задълбочен поглед обаче показва, че фокусът са европейските и местните избори догодина. Така че, какво да очакваме от ситуацията – обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, ГЕРБ се разделя с министри и трудно крепи коалиционното единство, БСП напусна Парламента, за да „слезе при народа”, президентът воюва с кабинета и обещава нови хоризонти – това не минава ли границата на стандартната политическа лудост?

– Да, Фили, малко крайни изглеждат развитията в началото на новия политически сезон, но да не забравяме – това лято политиците почти не почиваха. Или поне го направиха някак на смени, скандалите не секнаха през ваканцията и сега основните играчи нямат нужда от проучване на противника. Но, в интерес на истината, колкото и сериозно да звучат понякога нещата, бурята е по-скоро в чаша вода. Политическият хоризонт на ходовете, разигравани днес, всъщност е догодина, когато в България ще има два вида избори – европейски и местни. Това докарва политиците до треска, а публиката – до ранно загряване, за отбелязване е – тази година много по-ранно, отколкото в предишни.

– Една от основните теми, които се поставят от главната опозиционна сила – БСП, е за сваляне на правителството и предсрочни избори. Има ли шанс това да се реализира?

– В България шанс за падане на дадено правителство и предсрочни избори винаги има, но в този момент, той е нула. И съм категоричен по няколко причини. Първо, има един парадокс, отчетен онзи ден от политолога Андрей Райчев – недоволството от сегашното управление расте, но поддръжниците на ГЕРБ, не намаляват. „Не му спада плюсът на Борисов, макар че му расте минусът” – както цветисто се изрази Райчев. Обясненията за това са много, но можем да ги сведем до факта, че, съзнателно или по инстинкт, но Бойко Борисов като премиер успява да балансира между различни, противоположни дори интереси и много често уцелва подходящия момент да направи печеливш ход. Живият пример. Още в началото на септември Борисов обяви, че догодина ще се увеличат с 10 на сто заплатите на държавните служители. Съобщението бе потвърдено и от финансовия министър Владислав Горанов, който в момента се занимава с новия бюджет. Очакваното увеличение включва не само пряко заетите в администрацията, но също армия, полиция и учители. С други думи, Фили, то ще подобри финансовото състояние на около 500 хиляди души и техните семейства. Може би едно специално социологическо проучване ще покаже колко от тези хора ще подкрепят ГЕРБ на изборите през следващата година, но със сигурност привлеченият електорален масив ще е огромен. На всичкото отгоре, моментът, в който се съобщава тази новина, е наистина добре подбран. Покрай предстоящите дълги дебати за бюджета, ще има предостатъчно време увеличението на бюджетните заплати да се превърне в силен политически коз, като за него чуят дори глухите. През първите месеци на 2019 пък, до европейските избори,  хората хем ще усетят реално ефекта от това да имат повече пари в джоба си, хем няма да свикнат прекалено много с тях, тоест, ще помнят на кого ги дължат и ще са готови да благодарят подобаващо чрез вота си.

– Да, повечето пари винаги са печеливш коз, но да се върнем на другите причини, заради които смяташ, че предсрочни избори в България са невъзможни в момента.

– Втората причина, Фили, е, че това не е в интерес на коалиционните партньори на ГЕРБ – три малки псевдо-националистически партии, представящи се за „Обединени патриоти”. Макар да се разтърсват от противоречия помежду си, както и с ГЕРБ, те знаят, че властта сега им е паднала и не е сигурно, че при следващи избори ще имат пак този шанс. Третата причина да не виждам в близко бъдеще възможност за предсрочни избори, е слабостта на опозицията. ДПС кротува през този мандат и дори подкрепя в парламента най-важните предложения на ГЕРБ. БСП пък опитва да се представи за остра опозиция, но заради неадекватните си думи и действия е по-скоро жалка. Другите две причини могат да се обобщят с израза – липса на реална политическа алтернатива. Да, президентът Румен Радев, който от доста време се кани да обяви свой политически проект, още не го е сторил, а без външна подкрепа той трудно ще спечели дори една битка във войната, която води с кабинета. Тъй наречената „традиционна десница” пък продължава да е в насипното състояние, в което е доста време. Тя е толкова зле, че се изкушавам да я обявя за напълно несъществуваща, спира ме само някакво ирационално очакване нещо там да проблесне. Освен тези реални фактори, Фили, има и аргументи от чистата политическа логика – например, защо са необходими на България предсрочни избори, като след по-малко от година, на редовни избори, и без това ще стане съвсем ясно разположението на силите. Естествено, в държава, където политиката повече прилича на кула от карти, отколкото на нещо солидно, още утре можем да станем свидетели на съвсем друго, нелогично или дори напълно абсурдно развитие, но, пак казвам – поне в момента предсрочните избори изглеждат невъзможни.

– Да, но БСП обяви, че напуска парламента и „слиза сред народа”, а президентът Радев – че иска да изведе страната към „нови перспективи”. На описания дотук фон, действията им не са ли като насочване на парата към свирката, вместо към колелата на влака?

– Ами нали трябва нещо да правят, Фили, да демонстрират активност, ако искат да имат не само политическо настояще, но и политическо бъдеще. Да, думите и действията им звучат нелепо, защото възможностите им са ограничени както от външни фактори, така и от собствените им предразсъдъци и некадърност. Например, какво се случва, когато тукашната левица реши да слиза сред народа? Ами можем да попитаме унищожените няколко поколения българи – или поне да прочетем тяхната история. На всичкото отгоре е факт, че за пореден път предложеният от БСП политически документ, наречен „Визия за България”, не съдържа нито една идея, която излиза извън познатия техен нисък стандарт на политическо мислене. С други думи – там няма нищо ново и нищо реалистично, което да вдъхнови хората за истинско противопоставяне на сегашното управление. Да, това управление е вредно и трябва да си ходи колкото може по-бързо, но не поради причините, които БСП сочи, и не по пътищата, които чертае. По подобен начин, но още по-зле, стоят нещата с напъните на президента Румен Радев да е реален фактор в голямата политика, в която продължава да бъде случаен и периферен субект. Също както левицата, която си го отгледа и избра за президент, той говори за нови перспективи, но, за разлика от БСП, дори не уточнява какви са те. Освен това, Радев май забравя, че рамките на президентските правомощия са много тесни и той няма никакви преки възможности в изпълнителната власт. Така че ако ще извежда народа към нови перспективи или трябва да направи преврат, или да направи партия, да спечели избори и да стане министър-председател, други опции не съществуват. Така или иначе, Фили, очаквам в близките месеци да станем свидетели на още повече и по-остри политически конфликти. Всички отдавна са наясно, че в България, особено преди избори, да участваш в популистка конфронтация е много по-печелившо като действие, отколкото да водиш разумна и достойна политика.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: