ЩЕ ИМАМЕ ЛИ ОЧИ ПОНЕ ЗА ОНОВА, КОЕТО СТАВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ

август 10, 2018 at 5:33 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия, разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Обявеният за издирване от Интерпол българин Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, бе арестуван в Истанбул. Събитията и хората, свързани с този арест обаче, предизвикаха скандал и отново поставиха пред българското общество въпроси за ефективността на закона и финансирането на политическите партии. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, защо арестът на някой, търсен от Специализираната прокуратура като шеф на банда за „рекет, палежи и телесни повреди”, привлече такова обществено внимание?

– Работата е там, Фили, че главният арестуван – Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е не от вчера познат на обществото. Името му се свързва с подземния свят и животът му изглежда като роля в бандитски екшън – пълен е с наркотици, рекет, престрелки, взривове, побоища, зрелищни арести, влизане и излизане от затвора и всички други класически атрибути на този живот. Желязков започва престъпната си кариера през 90-те, като член на известната тогава групировка ВИС, но след нейния разпад успява да се наложи и да образува своя група. В атентат през 2001 загива съпругата му, нейният брат и бодигардът им. Междувременно той получава няколко присъди, включително за наркотици и създаване на организирана престъпна група, но лежи в затвора само 4 години и 9 месеца, след като сключва ред споразумения с прокуратурата. През 2012 излиза от затвора, а след това преминава през още няколко зрелищни екшъна, в които оцелява. Така или иначе, сега, в началото на август, ГДБОП и Специализираната прокуратура започнаха акция в Бургас срещу ръководената от него престъпна група и арестуваха 19 души, но не и самия Желязков. Той бе пуснат за издирване от Интерпол и малко по-късно бе хванат в Истанбул. Както се разбра, Митьо Очите е пристигнал там от Солун, където е избягал първоначално. Заедно с него турската полиция арестува още 7 души, между които Бенчо Бенчев, известен бургаски бизнесмен и общински съветник от БСП, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и бившият полицай Иван Владимиров, съсобственик и управител на „Аркус”, една от големите охранителни фирми в страната, наета да пази включително митници и други важни обекти.

– Тази компания наистина е любопитна, но в България споменатите от теб хора веднага бяха пуснати и, въпреки очакванията, не получиха обвинения за участие в престъпната група на Митьо Очите. Защо?

– Да, въпреки че техните версии за случилото се са доста оплетени и нереалистични, тези хора са на свобода. Трудно е да се разберат мотивите на прокуратурата, може би тя наистина има своите законови основания да действа така. По-важното обаче е друго – имената на тези хора и близостта им до известен престъпник като Митьо Очите са скандални ако не от законова, то от морална и политическа гледна точка. Осветените в тази история връзки навеждат на твърде много и твърде горчиви размисли за това как в България престъпният свят е оплетен със света на висшата политика, с уж чистия частен бизнес, а дори с правоохранителните и правораздавателните органи, призвани да пазят общественото спокойствие и интерес.

– Но защо организираната група на Митьо Очите, както става ясно, съществува от 2010 година насам, а Специализираната прокуратура я ликвидира чак сега, през 2018?

– По този интересен въпрос, Фили, мога да кажа само, че има две възможности – ако напълно изключим, разбира се, версията за здрава симбиоза между престъпност и закон. Първо, че полицията и прокуратурата в Бургас не са знаели нищо за тази група цели 8 години и са научили чак сега. Ако е така, те трябва да бъдат уволнени по некадърност и да върнат получените през това време заплати. Втората опция сме я гледали по филмите. Тя гласи, че прокурорите и ченгетата са дебнали групата цели 8 години, за да узнаят всичко за нея и да документират престъпната дейност. Дали е така, ще видим в съда – по доказателствата и присъдите ще ги познаем. Но прокуратурата и полицията твърде често са се проваляла в подобни знакови процеси, така че обществото не може да е спокойно.

– То не може да е спокойно и по други причини. Спорно е например дали наистина са нужни 8 години дебнене или от гледна точка на обществения интерес щеше да е добре групата да се разбие 8 месеца, ако не и 8 дни след появата си.

– Така е, Фили, не съм сигурен, че хората, рекетирани или дори „наказвани” от бандата в Бургас и региона, ще се съгласят с логиката на прокуратурата за нуждата от дълго наблюдение. Но има и други важни въпроси. Например – защо, след като престъпната група явно е наблюдавана дълго, в последния момент преди акцията самият водач  успява да се измъкне от страната. И също – защо прокуратурата така лесно и постоянно се споразумява с опасните бандити като въпросния господин Очите. Няма ли най-после да се постави в закона ограничение за възможния брой на тези споразумения или да се каже, че те се отнасят само до първото, но не и за следващи престъпления – такива неща се питам. Защото онова, което виждаме, означава само едно – законът е създаден така, че от него да се възползват бандитите, а чрез тези споразумения прокуратурата, вместо в техен обвинител, се превръща в техен защитник. Както знаем, подобно преплитане между престъпния свят и света на закона, се нарича мафия.

– Но не само светът на закона е заплетен тук. Както се вижда покрай ареста на Димитър Желязков, политиката също участва с охота в тази игра.

– Така е, Фили, бивш депутат от ДПС и цял зам.-председател на Общинския съвет в Бургас от БСП са замесени в бягството и са арестувани заедно с Митьо Очите. Поне един от тях, Бенчо Бенчев, може би ще бъде обвинен за съучастничество, но истинският скандал тук е друг и засяга темата за финансирането на политическите партии. В самото начало един от местните лидери на БСП в Бургас спокойно обясни, че Бенчев, който е богат бизнесмен с леви убеждения, е давал на партията пари за изборни кампании. „20, 30 или 50 хиляди лева, не мога да кажа, но при нас има отчетност и всичко става с документи” – каза той. Обаче, според закона, подобни дарения не бива да надхвърлят 10 000 лева. И на всичкото отгоре изведнъж се оказа, че в БСП никакви документи за дарения от никакъв Бенчо Бенчев няма. Така че социалистите изведнъж казаха – ами щом няма документи, значи не е давал нищо. По този абсурден начин те се опитаха да си измият ръцете, но не успяха и случаят нанесе поредния удар по техния политически авторитет. Неслучайно един журналист онзи ден попита: „Как може партия на хората, които карат „Ролс-Ройс”, да говори за социална справедливост”. По логика и по морал не може. Реално обаче има такава партия и тя се нарича БСП. Не от вчера социалистите са свързани с престъпния свят, така че връзката с бандата на Митьо Очите, не е изненада за никого. Проблемът обаче е точно в това – сякаш свикнахме на всичко и вече не се изненадваме дори от подобни мафиотски истории.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: