ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – РЕШЕНИЕ, ДОБРО ДОРИ ЗА НЕСЪГЛАСНИТЕ С НЕГО

юни 23, 2018 at 10:08 am (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Диана/ Събитията около промяната на името на Македония продължават да са динамични. Постигнатите договорености са силно оспорвани и в Македония, и в Гърция, а споровете засегнаха и България, макар страната да демонстрира нещо като активен неутралитет по въпроса. С коментар по темата днес слушаме Пламен Асенов.

Република Македония предстои да се превърне в Република Северна Македония. Каква е разликата и заслужаваше ли си това трудните 27-годишни спорове – ще попита някой, който е леко встрани от темата.

На пръв поглед, въпросът звучи логично, защото липсата на разбирателство за името между Македония и Гърция остави Скопие в периферията на общото балканско развитие и спря стремежа на страната към онова, което тук се нарича „цивилизован свят”, тоест, членството в ЕС и НАТО.

На втори поглед обаче въпросът звучи нелогично от гледна точка на балканския характер, история, натрупани предразсъдъци и противоречиви интереси – фактори, които и в момента се проявяват със страшна сила.

Неслучайно последната постигната договореност между премиерите на Македония и Гърция, макар наистина да отваря огромни възможности, среща силна съпротива и в двете държави. И не става въпрос само за улични протести, говорим за съпротива в различни обществени и политически слоеве, като всяка от страните обвинява собственото си правителство, че е позволило на другата страна да получи повече предимства.

Освен уличните протести, в Гърция още през миналата седмица опозиционната партия „Нова демокрация” поиска вот на недоверие. Процедурата бе организирана спешно, но, макар вътрешно разклатено, правителството на Алексис Ципрас оцеля.

Така гръцкият премиер отиде малко по-спокоен в селцето Пасаредес или Нивици, за подписване на споразумението, което постигна с македонския си колега Зоран Заев. Това селце, което има едва 60 жители, бе избрано символично – то се намира на брега на Преспанското езеро, където се срещат актуалните граници на двете държави.

Самите жители на селото обаче не изглеждаха особено ентусиазирани от историческата официална церемония, която се проведе при тях. Те май по-скоро споделят мнението на демонстрантите, недопуснати от полицията до Пасаредес, заради плакатите, които гласяха: „Има само една Македония и тя е гръцка!”

Не по-малко трънлив беше и продължава да бъде пътят, който споразумението за новото име на Македония трябва да извърви от другата страна на границата, в самата Македония.

Там правителството веднага одобри споразумението, постигнато от Заев и Парламентът го ратифицира, но демонстранти в Скопие стигнаха до сблъсъци с полицията, а най-силна съпротива демонстрира президентът Георге Иванов. Той не просто каза, че няма да подпише споразумението, а на практика изгони от резиденцията си премиера Заев, който отиде да му представи документа. След това пък Иванов предприе може би неочакван за мнозина ход – пристигна на посещение в София за среща с българския си колега Румен Радев, очевидно в опит да търси подкрепа за своята позиция.

Георге Иванов е представител на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. През дългите години на управлението си тази партия експлоатира, при това отвъд разумна мярка, античното наследство, свързано с името Македония – точно един от основните пунктове, срещу които възразява Гърция и заради които настоява за промяна на името.

С пристигането на Иванов в България обаче, София, която до момента се въздържаше от намеса в спора за името на Македония, бе буквално въвлечена в него. И въпреки, че Румен Радев заяви умерена позиция, без видимо да даде аванси на Георги Иванов, провеждането на срещата само по себе си насочи вниманието в посока, която не е от интерес нито за България, нито за Европа.

Все пак, опасенията бяха бързо туширани от позицията, която зае премиерът Бойко Борисов. Той веднага отмени планираната среща с македонския президент, както и срещата на външния министър Екатерина Захариева. Причината – това би се възприело като подкрепа за отрицателната позиция на Георге Иванов по въпроса за новото име на Македония, а България не иска по никакъв начин да взима страна в един чисто вътрешен македонски спор.

Македонските медии веднага реагираха и картинно описаха ситуацията. Най-цветисто се изрази „Плюс Инфо”, които озаглавиха коментара си – „Сиктир от Борисов за Георге Иванов” и посочиха: „Причината за отмяната на двете срещи е арогантното поведение на Иванов”.

Веднага след това обаче българският външен министър Екатерина Захариева замина за Скопие, където, покрай участието си в културен фестивал, еднозначно подкрепи позицията на правителството на Зоран Заев и постигнатата договореност за името Северна Македония. Тя заяви, че народите на Гърция и Македония не са спечелили нищо от 27-годишния спор, но сега нещата могат да се променят. „Нашата цел е още по време на българското председателство, сега, на 26 юни, Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС, а на срещата на 11 юли в Брюксел – и покана за членство в НАТО” – каза Захариева.

Подобна позиция заявиха и редица важни европейски политици като комисарят по външната политика Федерика Могерини, комисарят по разширяването Йоханес Хан и други.

Разбира се, това не спира протестите срещу промяната на името на страната, които продължават в самата Македония. Един от последните малки, но многозначителни акценти в тази съпротива, е появата онзи ден по улиците на Скопие на руски знамена, наред с македонските, които развяват демонстранти.

Разбира се, официално Москва подкрепи постигнатото споразумение, но с обтекаема формула – ако то отговаря на интересите на всички страни. Като при това на всички е ясно, че най-големият руски съюзник на Балканите – Сърбия, не подкрепя договора, защото очевидно не намира той да отговаря на нейните интереси.

Все  пак, в самата Македония везните може би ще натежат в полза на споразумението. Там ВМРО-ДПМНЕ остават все повече в изолация, има конституционни механизми, с които да се преодолее съпротивата на президента, а най-важното е, че всички албански партии подкрепят договора от Пасаредес. Албанците нямат проблем с националната идентификация, какъвто имат част от македонците, така че интересът им е еднозначен – максимално бързите стъпки към европейската и евро-атлантическа интеграция на страната. Всъщност, обективно погледнато, това май наистина е най-доброто решение за всички, дори за онези, които в момента не са съгласни, че е така.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: