ДА ГАВАРИШ С МАСКВА – КАК ЕХОТО НЕ ЗАГЛЪХВА

юни 9, 2018 at 5:50 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Диана/ В България продължават дебатите за посещенията на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов в Москва, посещения, свързани не само с неясни мотиви, но и със съмнителни резултати, поне от гледна точка на българския национален интерес. С коментар по темата слушаме Пламен Асенов.

Ако някой попита президента Румен Радев защо беше в Москва, той отговаря героично – за да затопля охладнелите българо-руски отношения. Никой не го пита обаче, защото всички знаят, че друг отговор, освен това клише, няма да чуят, защото друг отговор няма.

Странно, но смисълът на това посещение бе точно и честно описан от Леонид Решетников, бивш генерал от КГБ, човекът на Кремъл за специални поръчки в България, който през 2016 лично одобри кандидатурата на Радев за кандидат-президент на БСП: „Президентът Радев искаше да се състои това посещение и затова бе приет от президента Путин. За пръв път имаме такава среща, за която нямаше никакви подготвени предварително документи, но той беше приет само, за да приключи тази абсурдна ситуация” – каза Решетников.

Абсурдна е ситуацията, да, в дипломацията не се правят срещи, особено на най-високо ниво, без ясен дневен ред и ясен резултат, тоест, без смисъл.

Така или иначе обаче, в Русия Радев свърши две неща. Първо, посипа си главата с пепел заради някакви много лоши грехове, извършени уж от България спрямо Русия и така унижи себе си, страната си и ЕС, още повече – защото България в онзи момент бе ротационен европредседател. И второ, Румен Радев лансира идеята за изграждане на нов руски газопровод по дъното на Черно море, който, според него, трябва да се нарича „Български поток”.

На фона на рухналия „Южен поток” и на проблемната първа тръба на „Турски поток”, идеята звучи комично – толкова е далеч тя от икономическата логика и технологичните реалности. Да не говорим за политическата страна на въпроса. Такава тръба би натоварила България с нови възможности за руско влияние в нея, би създала сериозни проблеми за общата енергийна политика на ЕС и би заплашила гео-стратегическите позиции на Запада, свързани със запазване на Украйна като основен път за руските енергийни доставки към Европа, нещо, към което САЩ са особено чувствителни.

На този фон президентът Радев продължава да твърди, че посещението му в Москва е успешно – версия, по-вероятно ориентирана за вътрешна консумация, като се има предвид амбицията му да създаде собствен политически проект.

Дори в това отношение обаче Радев май се провали, защото единствената истинска новина, която излезе от срещата му с Владимир Путин беше, че веднага след него и премиерът Борисов ще посети Москва. Между двамата има силно политическо противоборство, а новината си беше наистина всеобща изненада. Наблюдатели тук смятат дори, че тя беше изненада и за самия Бойко Борисов, защото преди това нямаше индикации за негова среща с Путин.

Факт е обаче, че, независимо дали беше привикан спешно от руснаците или сам е пришпорил заминаването си, поведението на Борисов също бе унизително за България заради начина, по който той се държа с руските си домакини, особено с Путин. Борисов също започна и завърши срещите си с извинения, неясно за какво.

Доколкото се разбра, витае някаква идея, че ние, българите, сме много грешни, защото сме спрели проекта „Южен поток”, от което Русия е загубила 800 милиона долара. Вярно, спрели сме проекта под диктата на лошия ЕС, както руснаците „великодушно” признават, но все пак…..Тази версия върви и в България от доста време насам, а сега вече стана нещо като официална българска позиция.

Напълно фалшива е тя обаче, като се имат предвид два факта. Първо, България е в ЕС не насила, а по своя воля. И решенията за принципите на общата европейска енергийна политика не само са одобрени от нас, но са и в наша полза, предлагат пряка защита на българския национален интерес в отношенията с руския монополист „Газпром”. И второ – не България спря проекта „Южен поток”, а лично Владимир Путин по време на посещение в Турция през декември 2014. От Истанбул той размаха ядно пръст към Брюксел и каза, че щом Европа не иска „Южен поток”, той няма да се строи. Тогава България беше в периферията на неговото желание за отмъщение, сега май е вече в центъра, защото е лесната мишена – на принципа, че като не можеш да правиш каквото искаш, правиш каквото можеш. А всъщност „Южен поток” беше спрян, защото Кремъл си даде сметка, че „Газпром” няма как хем да спазва новите европейски правила, хем да запази своя монопол върху газопреносната система, каквото беше и си остава руското желание.

Сега в Москва премиерът Борисов опита да разиграе друг вариант, като помоли Путин да се пусне разклонение от „Турски поток”, което да захрани хипотетичен български газов хъб, наречен „Балкан”. Този хъб е голяма мечта на Борисов, макар да изглежда скаран с логиката на нормалните газови трасета и може да се захранва пак само с руски газ – нещо противопоказно за националния интерес на България, която има крещяща нужда от диверсификация на енергийните доставки. Но вместо досега да са готови интерконекторните връзки с Гърция и Румъния, силното руско енергийно лоби тук постоянно ги блокира и лансира нови и нови идеи в руска полза.

Пълна каша обаче се получи и сега по темата. В поредица изявления след срещата с Путин, Борисов увери, че въпросът с разклонението от „Турски поток” за България е решен. Но официалният говорител на Кремъл Дмитрий Песков бързо и категорично го опроверга – пореден руски шамар, приет мълчаливо от българска страна. Всъщност, доколкото изобщо стана ясно, единственото сигурно нещо е, че в момента Русия не мисли за газ, а има интерес към АЕЦ „Белене” – проект, току-що размразен от третия кабинет Борисов, след като бе замразен през 2009 от първия кабинет Борисов като неизгоден, опасен и вреден за България.

А какво всъщност се случи напоследък и защо палачинката по темата „Белене” се обърна пак – изобщо не е ясно. Страхувам се обаче, че Бойко Борисов, който прави пореден опит да се спогоди с Москва, може да падне едновременно от всички столове, на които седи.

Онзи ден Държавният департамент на САЩ отправи призив – съюзническите страни, които имат отношения с „Росатом” „да разобличават незаконните действия” на тази руска ядрена компания. Това е същата компания, замесена във всички вчерашни, днешни и утрешни развития около големия корупционен проект АЕЦ „Белене”. Повод за призива е официален доклад на литовския парламент, според който „в Литва „Росатом” извършва незаконни действия и прокарва влияние в опит да бъдат получени проекти в ядрената енергетика и в сферата на държавната инфраструктура”.

Едва ли дори най-фанатичния български русофил би се подписал, че в Литва „Росатом” се държи като типичен руснак, но, щом стъпи в България, превръща се в същински европеец – спазва законите, не корумпира алчните местни лобита, не натиска и не сваля правителства. Но защо пък самият Борисов, който веднъж вече сърба тази руска попара, сега иска да се подпише под подобно глупаво твърдение, май ще си остане вечна загадка.

Освен ако палачинката не се обърне още веднъж и в даден момент той реши да си каже всичко.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: