ЗА БЕЛЯ, В БЕЛЕНЕ МАЙ ПАК ЩЕ НИ БЕЛЯТ ОТКЪМ ПАРИЧКИ

май 18, 2018 at 1:35 pm (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Очаква се българският парламент да отмени мораториума върху строителството на АЕЦ „Белене” и да започнат преговори с чужд инвеститор. Защо третият кабинет Борисов иска да отмени решение на първия кабинет Борисов и как се посреща този нов опит за реанимация на стария руски енергиен проект – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, енергийният министър Теменужка Петкова каза, че доклад за ново отваряне на проекта „Белене” е готов и ще се внесе в Парламента. Кой се зарадва на това и защо?

– Първо, Фили, Петкова съобщи това в Сочи, на форум на „Росатом” – руска компания, наскоро влязла в санкционния списък заради активностите си в Крим. И която скоро осъди България да плати 620 млн. евро за оборудване за несъществуваща централа. Така че законен е въпросът защо изобщо европейският български енергиен министър е на това място. Иначе мнозина се зарадваха. Как да не обичаш проект, за който държавата щедро харчи милиарди от джоба на данъкоплатеца, а после харчи още милиарди, за да спаси лошо похарчените първи милиарди. Да, зарадва се част от българското енергийно лоби, свързаните с него български политици от всякакъв цвят и вид, но също руското енергийно лоби и кремълската политическа върхушка, която с подобни проекти си осигурява контрол над политиката и икономиката на България.

– След като бяха инициатори за мораториум върху Белене, сега управляващите от ГЕРБ са инициатори за премахването му – защо?

– Трудно е да се каже. Дали е заради видимо засиленото напоследък руско влияние върху премиера Борисов, дали заради готовността ГЕРБ най-после да се докопа до огромните комисиони, които вървят с подобен проект, не знам. Но е факт, че ГЕРБ и лично премиерът Борисов, които някога наричаха Белене безполезен гьол, излишен и опасен проект, а през 2012 наложиха мораториум върху него, сега са на 180 градуса. Техните коалиционни партньори, българските псевдо-националисти, също са „за” с две ръце. Не са само управляващите обаче. БСП и ДПС, двете уж опозиционни партии в Парламента, също подкрепят идеята, макар с уговорки, свързани най-вече с желание и те да топнат пръстче в голямата каца с мед. Така погледнато, в България наистина цари щастие по темата, Фили. В Русия обаче също – кой знае защо, след като интересът уж е от голям китайски инвеститор – самата Китайска национална енергийна компания – и с нея, а не с руснаците, ще се водят преговори. Така или иначе обаче, веднага след изявлението на Теменужка Петкова в Сочи, не китайците, а руснаците се зарадваха. Кирил Комаров, първи зам.-генерален директор на „Росатом”, приветства възможното отваряне на проекта и каза, че компанията му може да се включи като подизпълнител, доставчик на оборудване и гориво или технически консултант. Нищо, че тук пак стои въпросът – как ще стане това, при положение, че тогава самата българска държава ще наруши санкциите, като сътрудничи с „Росатом”. Не съм сигурен, че някой от управляващите политици тук би поел този риск. И това е само един от аргументите, които насочват към основателното съмнение, че и този път никакво „Белене” няма да се строи, а просто за пореден  път едни хора искат да си разпределят едни пари и в същото време – да поддържат жива една от вече традиционните разделителни линии в българското общество.

– Пламен, сигурно ли е, че Китайската национална енергийна компания има интерес към проекта?

– Каза го експертът Иван Хиновски, открит противник на проекта „Белене”, потвърди го Атанас Тасев, заклет лобист за изграждане на централата. Идеята е, че Китай търси пробив на европейския енергиен пазар и България, която няма пари да строи ядрена мощност сама, е добра възможност. Има сериозни съмнения, разбира се, че китайският интерес е просто прикритие за руския интерес, начин да се „излъже” европейското енергийно законодателство. Истината ще научим може би в края на тази или началото на следващата година, когато се очаква да започнат евентуалните преговори.

– Колко ще струва проектът и какви ще са евентуалните икономически ползи от него?

– Засега се говори за около 20 милиарда лева, но в такива проекти първоначалната цена никога не е крайната. Поне в България е така, защото се оказва, че на финансовия клон винаги има много повече маймуни от предвиденото. Колкото до ползите – ползи за кого. Атанас Тасев твърди, че централата в Белене ще се изплати за 5 години, а в следващите 10 парите от нея ще текнат като поток. Но не казва на каква база прави сметките. Сега България използва половината си мощности, с които задоволява нуждите си и продава, а поне до 2040 година няма да има нужда от нови количества електроенергия. В същото време световната тенденция е за силно поевтиняване на технологиите, свързани с възобновяеми източници. В САЩ цената на 1 киловат енергия от фотоволтаична централа е 5 американски цента, а от вятърна централа – 4. Прогнозите за енергията от „Белене” са между 8 и 11 евроцента на киловат – чисто безумие, което ще натовари и без това измъчените от високите цени българи. Защото те ще са основните потребители на тази енергия, няма какво да се лъжем – тя няма къде да се продава. Така че към джобовете на някои експерти пари от Белене наистина могат да текнат като поток. Дори българската държава някога може да получи нещо от тях. Това обаче със сигурност ще е за сметка на всеки отделен български потребител.

– Това е по отношение на цената, но пък има уверение, че държавата,тоест, българският данъкоплатец, няма да даде и стотинка за самото изграждане на „Белене”, така ли е?

– Тази хубава приказка, която напоследък се превърна в мантра, Фили, всъщност е пълна лъжа. Според икономическия експерт Мартин Димитров само свързването на такава централа с националната енергийна мрежа би струвало 1 300 млн. лева, а Красен Станчев от Института за пазарна икономика говори за огромната сума от 4 млрд евро, необходими за цялостната инфраструктура. Това няма да ни го изграждат китайците. На всичкото отгоре, в момента изобщо не се споменава нищо за сумите, които България ще трябва да плати, за да изгради собствено депо за отработено ядрено горива. Сега отпадъкът от Козлодуй се изнася в Русия, но това е заварено положение, европейското законодателство вече изисква всяка страна сама да съхранява отработеното си гориво. Никакви сметки не са включени в прогнозната цена и по отношение на най-скъпата всъщност част от подобен проект – извеждането на централата от експлоатация, когато изтече нейният проектен срок. И това само по отношение на парите, Фили. Тук изобщо не говорим за огромните проблеми, свързани със сеизмичните опасности на площадката в Белене, за необходимостта от изцяло нова оценка за въздействието на околната среда, за получаване на необходимите разрешителни за строеж на централата от ЕС, за възможните противоречия с нашия европейски партньор Румъния, която отдавна възразява срещу Белене и ред други негативни ефекти. Но, пак повтарям, големи са съмненията, че някой изобщо иска да се строи АЕЦ Белене наистина – по скоро идеята е различни нови и стари играчи да се облажат от завихрената за пореден път ядрена спирала на корупция в България.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: