БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО – ДА ВНИМАВАМЕ С ЕНТУСИАЗМА

ноември 25, 2017 at 12:13 pm (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Подготовката на България да поеме председателството на Евросъюза в началото на следващата година върви добре – смята Антонио Таяни, председател на Европейския парламент. Той бе на кратко посещение в София, което обаче стана повод за някои интересни изявления и вътрешно-политически развития. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, Таяни не е първият европейски политик, който оценява високо готовността на България да поеме председателството на ЕС. Но в самата страна има доста критики, свързани с темповете и резултата от подготовката. Откъде идва противоречието?

– Предполагам, че от различния фокус, Фили.  Вероятно Антонио Таяни или Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврокомисията, който бе малко по-рано тук по същия повод, не се интересуват от техническите въпроси – доколко е готова България например да настани гостите в подходящи хотели. Нито се занимават с културната програма, с която България ще забавлява европейците, но чиято подготовка видимо изостава. Те се интересуват от най-важното – съгласуването на основните теми, върху които ще се концентрира София през 6-те месеца на своето председателство.

– И кои са тези основни теми?

– Като акцент на председателството все повече се очертава засиленото сътрудничество между ЕС и страните от Западните Балкани, тоест, активното подпомагане на тяхната подготовка за членство в Евросъюза. През май по темата ще има специална среща в София и тя очевидно е нещо като връх на българския мандат. В посока разведряване на атмосферата на Балканите, България вече предприе и конкретни стъпки. Смята се например, че подписаният неотдавна договор за сътрудничество с Македония поне открехва, ако не отваря изцяло, вратата на Скопие към обединена Европа. Почти веднага след това външният министър Екатерина Захариева  пък предприе истинска совалка между столиците на страните от Западните Балкани и получи подкрепа за провеждането на споменатата среща на върха в София. Друга тема, която със сигурност ще се обсъжда по време на председателството, е мигрантската политика на ЕС и бъдещето на Шенген, включително приемането на България и Румъния в европейската система за свободно движение. Противоречията по мигрантската политика са твърде сериозни. Да не се приемат никакви мигранти, с изключение на наистина хуманитарни случаи – с нюанси, но, общо взето за това настояват страните от Вишеградската четворка. На обратната позиция е Германия, в която канцлерът Меркел, макар също с някои нюанси, продължава да държи на политиката на напълно отворени врати. Точно това обаче попречи за създаване на ново коалиционно правителство в Германия, начело с Меркел и сега нещата там вървят към извънредни избори с неясен резултат. Така или иначе, в практически план българската политика по мигрантската тема се опитва да балансира между двете крайности, но е съмнително, че точно България по време на председателството ще тушира европейските противоречия – нито дипломацията ни е толкова силна и авторитетна, нито някой всъщност очаква от нас точно това.

– А що се отнася до влизането на България в Шенген, има ли шанс то да се случи скоро?

– Тук нещата стоят малко като в поговорката „царят дава, пъдарят не дава”, Фили. Имам предвид факта, че от доста време водещи европейски политици се изказват не просто положително, а категорично в полза на влизането на България и Румъния както в Шенген, така и в Еврозоната. Няколко пъти на официално ниво го каза Жан-Клод Юнкер, сега в София го потвърди и Антонио Таяни. В същото време обаче отделни страни – Холандия, Германия и други, смятат, че не сме готови и блокират процедурата. Иначе при посещението си в София Антонио Таяни открои още два проблема, които нарече „основните тревоги на Европа” – икономическата криза, от която ЕС още не се е измъкнал изцяло и терористичната заплаха. Това също са теми, по развитието на които София едва ли ще има нещо повече от чисто организационен принос по време на председателството си.

– Пламен, а какво става с другата важна тема – излизането на Великобритания от ЕС?

– Въпреки първоначално развитите лично от премиера Бойко Борисов фантазии за възможен български принос по този въпрос, такъв няма да има, защото нещата около Брекзит се водят на друго ниво. Впрочем, в последните месеци особено, Борисов често изглежда решен непременно да свърши този или онзи европейски подвиг, след което ентусиазмът затихва. Така беше например с идеята му лично да играе нещо като балансьор в отношенията между ЕС и Турция. В публична лекция преди няколко дни Борисов почти размаха пръст на Брюксел, като заяви, че „не трябва да се прекъсват отношенията с Турция, страната с най-голямата армия в Европа”. Сякаш армията има някакво отношение към каквото и да било в тези отношения. Това свободно съчинения по дипломация обаче скоропостижно завърши с оправданието „ама аз нищо не казвам за приемане на Турция в ЕС” – думи на Борисов от онзи ден, веднага след срещата му с Антонио Таяни. На дневен ред в главата на премиера обаче сега е и друга, още по-забавна според мен идея – как, влизайки в ЕС, страните от Западните Балкани достойно ще заместят…..напускащата Великобритания. Тази теза е толкова смешна, че дори няма нужда да се опровергава, но все пак да кажа най-очевидното – няма на света държава или куп държави, които могат да заместят Лондон и като икономически възможности, и като дипломатически умения, и като принципна политика, и като военна сила, и като мост между Европа и САЩ, тоест, стълб на евро-атлантическото сътрудничество. Няма. И всичко това ще липсва на Европа, независимо с какви метафори се утешаваме тук за огромната загуба, за която в голяма степен сами сме си виновни.

– Като спомена „загуба” – само дни преди посещението на председателя на европейския парламент Таяни в София, председателят на Българския парламент Димитър Главчев внезапно загуби поста си. Защо и как стана това?

– В този случай връзката с посещението на Таяни е много интересна Фили, то бе използвано за политически рекет от страна на БСП. Казвам „рекет” съвсем буквално. Заради един парламентарен спор, който сами провокираха, социалистите се заканиха на Димитър Главчев. Те заявиха, че напускат Парламента и ще оставят Таяни да говори пред полупразна зала, ако Главчев не подаде оставка. А премиерът Борисов, вместо да защити своя съпартиец и парламентарен председател, го накара наистина да подаде оставка. Това не е първият път, когато Бойко Борисов се поддава на откровен рекет, а вероятно няма да бъде и последният, защото тук важи правилото – щом поддаваш, ще те натискат още. Докъде може да стигне подобен натиск и дали някоя подобна нелепа история няма да се разиграе по време на самото българско председателство, предстои да видим. Засега можем само да се молим изненадите, които непременно предстоят в първите 6 месеца на следващата година, да бъдат само приятни, а не неприятни. Но не съм сигурен към кой точно бог да адресираме тази молба, за да имаме поне малък шанс тя да бъде чута.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: