ЦВЕТА МАРОВА ИЗНЕНАДВА, ДОКАТО Е ВЯРНА НА СЕБЕ СИ

ноември 2, 2017 at 1:45 pm (Публицистика) (, , , , , , , )

Пламен Асенов

В този живот не е добре да се губи ритъм – така че до средата на ноември, докато изложбата на Цвета Марова радва артистичната публика във Велико Търново, за всички други артисти, които харесват нейните картини, но са се затъжили за тях напоследък, ще представя някои от най-новите ѝ творби.

Но първо няколко думи за самата изложба, в която са включени цели 60 живописни платна и която е наистина представителна за онова, което Цвета мисли и твори през последните повече от 2 години.

Да ви кажа под секрет, Станимир Борисов, уредникът на Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в Търново, освен всичките си други качества, има и много прецизно око. Той предостави прекрасно пространство за изложбата, нещо повече, горещо се застъпи за него – защото то изглеждаше стряскащо огромно и непосилно за овладяване. С повечко мерене, плюс рисуване буквално до последния момент обаче, залите се оказаха точно толкова големи, колкото трябва.

На откриването на изложбата дойдоха близо сто души – стари и нови приятели, познати и непознати, колеги, имаше много цветя, настроение, целувки, а след бърза чаша вино дори самата Цвета разбра, че всички предварителни притеснения са излишни. За това със сигурност помогнаха и встъпителните думи на професор Мариана Мойнова, която представи Цвета стегнато, точно и ярко.

Медиите също бяха активни с предварителна информация и репортажи от откриването. Интервюта с Цвета публикува сайтът „Велико Търново”, общинското радио, телевизия „Евроком”, която освен това я покани и за разговор на живо в студиото. За изложбата направиха обширни репортажи също програма „Хоризонт” на БНР, предаването „Денят започва с култура на” БНТ и радио „Фокус”.

 

Ева Адамова Божия

Днес подбрах да ви представя две картини на Цвета, които за първи път се показват сега във Велико Търново и са сред акцентите на изложбата. Това са „Европа” и „Ева Адамова Божия” от цикъла „Малки жени”. И двете са във формат 50Х70 см., акрил на платно.

Европа

Няма да ги описвам и тълкувам, всичко се вижда ясно. Само ще кажа, че в тях Цвета остава вярна на себе си в използването на чисти, ярки цветове и персонализацията на абстрактните иначе образи. Но остава вярна на себе си и по отношение на способността си да ни изненадва – със самия подбор на темите и героите, и модерния си художествен поглед при интерпретацията им.

А за всички, които са така впечатлени, че вече жадуват да закачат тези платна в къщи или в офиса, ще напомня, че в наше време нищо не пречи червени точки по картините да се поставят дистанционно. С други думи – не е необходимо да ходите до Търново, за да си купите платно на Цвета, можете да го направите, като се обадите на стандартния ми телефон – 0885 99 35 74.

Снимки: Атанас Марков

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: