И АЗ ИСКАМ ДА КОНСУЛТИРАМ АЗЕРБЕЙДЖАНСКИ РЕКИ

септември 9, 2017 at 5:45 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В Европа избухна скандал за участие на политици в пране на пари и лобиране в полза на Азербейджан. В скандала е замесено името и на Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, съпруг на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, „Гардиън”, „Монд” и още 8 издания информираха за скандал с пране на пари от Азербейджан, в който е замесен и българинът Калин Митрев. Какви са реакциите?

– Скандалът е налице, Фили и този път никой, както иначе често става, не може да каже, че е насочен специално срещу България от антибългарски кръгове. Сега са разкрити европейски политици, а Калин Митрев, бивш служител, впрочем, на Първо главно управление на комунистическата ДС, тоест, външното разузнаване, е просто в общия кюп. Става дума за схема, при която елитът на Азербейджан е похарчил 2.9 милиарда долара по три направления – с една част са пазарували за себе си луксозни стоки, друга част са изпрали, трета част просто са раздали на влиятелни европейци, за да лобират в опит да се подобри лошият имидж на страната, свързан с корупция и недемократична политика. Както информира „Гардиън”, за целта между 2012 и 2014 година има над 16 000 плащания към различни получатели през непрозрачни сметки, главно във Великобритания. Общо 800 хиляди долара от всички пари са за българи. От тях 375 хиляди са за фирми с бизнес в Азербейджан, а 425 хиляди са „консултантски услуги” за Калин Митрев, сега представител на България в ЕБВР, тогава – консултант на свободна практика. Както става ясно, тези пари минават през четири офшорни фирми, чиито собственик се оказва социално слаб бежанец от Нагорни Карабах – малката спорна територия, повод за десетилетен конфликт между Азербейджан и Армения.

– Пламен, Калин Митрев обаче не отрича сумата, казва, че има за нея договор с фирма Авуар и ко, а според закона – и платени данъци в България. Какъв е проблемът тогава?

– Проблемите са много, Фили, макар на публично ниво нещата да са в начална фаза и доста неясни. Според „Гардиън”, самият Митрев отрича да знае произхода на тези пари. Вестникът признава, че това е възможно – не всички получатели, замесени в тъй наречената „Азербейджанска пералня”, знаят първоизточника на средствата, тъй като парите минават по скрити канали. В цялата работа обаче има много въпросителни и не знам дали да се надяваме, че проверката, поръчана от българския финансов министър бързо ще стигне до истинските отговори или да не се надяваме.

– Защо се колебаеш?

– Това не е първият случай, при който тукашна проверка, вместо да разкрие истината, всъщност става индулгенция за някой, набъркан в нещо нередно. Дали процедурите ни са толкова калпави, дали просто така се чете и използва законът, но е факт. В случая обаче има един риск и той е, че ако резултатите от проверката на българските власти се разминат с резултатите от продължаващото независимо медийно разследване на огромната обща европейска корупционна схема, тогава българските власти ще настъпят котето – както пред българската, така и пред европейската общественост.

– Добре, ти каза, че в случая с Калин Митрев има много въпросителни. Кои са те?

– Първо, за характера на работата му за споменатата частна азербейджанска фирма. В онзи период тя изпълнява държавна поръчка „за предотвратяване и контрол на периодичните наводнения по поречието на реките Кура и Арас” и ето какво обяснява Митрев пред българския вестник „24 часа”: „Потърсиха ме заради дългогодишния опит с големи проекти. Съветвах фирмата как да участва в публично-частни конкурси и проекти, да прилага най-добрите европейски и световни практики в тази област, да работи с международни финансови институции и да сътрудничи с големи световни фирми.” Тези думи са кухи, те нищо не означават и нищо не обясняват, Фили – а точно такива кухи услуги са широко използван метод за реализация на корупционни практики или пране на пари. Ако аз бях на мястото на колегите от „24 часа”, щях да попитам Митрев – спряха ли поне да преливат реките в Азербейджан в резултат на кипящия около тях консултантски труд или още не са. Подчертавам „кипящ”, защото, както сам Митрев казва, в проекта участват още „много местни и чужди частни фирми и публични организации”. Та питам се също – ако нашият достоен консултант е получил цели 425 хиляди долара за услугите си, колко са получили останалите „много” фирми. Това трябва да са десетки милиони долари, отишли право в свирката – а тогава как са останали изобщо пари за реалната техническа работа по обезопасяване на реките. Друг важен въпрос, Фили, е – има ли връзка и каква е тя, между получените от Калин Митрев пари и фактът, че съпругата му, Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и неуспял кандидат за шеф на ООН, поддържа близки връзки с политическия елит в Баку и дори преди няколко години организира изложба в Париж, озаглавена „Азербейджан – земя на толерантността”. Този слоган противоречи на всички известни факти за авторитарното управление в страната, но пък твърде добре се вписва в споменатата вече цел на тъй наречената „азербейджанска пералня” – реклама на режима на Запад, където той е непопулярен.

– Самият Калин Митрев казва ли нещо по темата за съпружеската връзка?

– Казва, че всичко е комплот с цел да бъде компрометирана съпругата му, Ирина Бокова, че те са свикнали на това и че опитът и този път ще бъде неуспешен.

– Вярваш ли на оптимизма му?

– Както казах, Фили, ако случаят засягаше само и лично Калин Митрев, той можеше и този път да излезе сух от водата. Но сега е затънал в истински европейски въртоп, на чието течение практически не може да повлияе. Това не са продажните български медии или институции, които като чуят за получени от някого 425 хиляди долара, не питат откъде си ги взел, а питат – колко ще ми дадеш, за да не те питам откъде си ги взел. В опит да се защити, Калин Митрев изтъква постоянно, че е взел парите легално и е платил данъци. Сигурно е така, и защо не – в България данъците са ниски и не е трудно да ти се откъсне от сърцето сумата, която гарантира легалност и спокойствие. Пък и като гледам, хонорарът е изчислен така, че след плащането на данъка, да останат чисти 400 хиляди. Но дали това е цялата получена от Калин Митрев сума – има и такъв въпрос. Да, на завистливите българи тя може да изглежда огромна, повече от заплатите им за 40 години съвестен труд, но от гледна точка на скромните нужди на семейство Митрев – Бокова, е по-скоро незначителна. Според разследване на сайта „Бивол”, в периода 2012 – 2014 година те купуват два наистина евтини апартамента в Манхатън – само за 2.5 милиона долара, а синът им на бърза ръка изплаща ипотека от 600 000. Да напомня, това е точно времето, когато Калин Митрев консултира укротяването на буйните азербейджански реки. Както виждаме, мизерната сума, получена за този къртовски труд, не му помага дори да закърпи двата края, какво остава – да живее като нормален човек в Манхатън.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: