De Profundis: НЯКОИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА КАЖАТ, ДОРИ КОГАТО ИСКАТ ДА КАЖАТ НЕЩО

май 17, 2017 at 10:15 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-za-nashite-gadove-vazhi-i-zakonat-na-omertata

Докъде води непремереното дрънкане…..

Класическият случай е с Йосиф и неговите братя. Младият Йосиф много се фука с пъстрата дреха, дето баща им, Иаков, ушива специално за него. Взел, моля ви, дъртият пергишин, та почел с дреха някой, дето е никой по отношение на първородството и бащиното наследство. Но Йосиф одрънква света заради дрехата. И в добавка тормози братята си с разкази за свои сънища, в които той непременно е застанал прав, а те му се кланят.

Така че братята дружно го хвърлят в един трап, а после го продават на пътуващи търговци.

От това произлизат много чудесни библейски истории, но не може да се каже, че Йосиф си взима поука и спира да дрънка. В Египет той попада у велможата Пентефрия, чиято лекомислена и зла жена иска да съблазни красивия младеж и да съгреши с него. Но глупакът отказва. И не просто отказва, а съпровожда отказа си с истинска проповед за честта и достойнството, съпружеската вярност и светостта на нравствения закон – все идиотщини, заради които страда двойно, след като жената на Пентефрия информира мъжа си, че младият Йосиф опитал да я насили в собствения му дом…..

И когато, граждани, някой си Красимир Янков, освободен от Изпълнителното бюро на БСП „по лични причини”, хване да твърди, че оттук нататък в червената и всенародно любима партия ще се чува само един глас – онзи на председателя, аз веднага се сещам точно за тази библейска история. Защото започвам да виждам Янков като Йосиф и да чувам гласа на Корнелия Нинова като гласа на жената на Пентефрия…..

Може и да не е така обаче, трудно е да се каже в БСП кое как е, щото нещата там са като женските мераци – често си сменят посоката и дълбочината.

Другото интересно, което казва Красимир Янков, е, че не е имало „нито един аргумент срещу социалиста Георги Гергов” при неотдавнашното му отстраняване.

А срещу „капиталиста” Георги Гергов? – питам аз. Срещу него имало ли е поне един аргумент или не е имало? Да, срещу онзи тип, чиито капитализъм се състои основно от далавери с общински и държавни имоти, който разчита на влияние свише, за да печели поръчки и позиции, който не се свени да извърти политическата спирала от червен комунист до тъмносин седесар и после до тъмночервен бесепар – и все пак да си остане най-честния и достоен человек на Вселената? Срещу онзи, който е руски консул, но точно заради това е и най-големият български патриот, когото даже главният прокурор максимално уважава и ето, на крака му ходи?

Подтекстът на изказването, с което въпросният Янков защитава неуважаемия Гергов, всъщност гласи – ма какво искате от човека, защо го съдите, той може да е всякакъв, но не е направил нищо срещу великата идея на социализма.

Според Янков, случилото се с Гергов явно е нещо като отказ на БСП от принципа на омертата, а това е укорително.

Точно тази наистина непремерена приказка е много ясно доказателство за реалността на онзи антидемократичен и всъщност анархистичен от гледна точка на закона манталитет, който вече изглежда генетично вкоренен и се предава по наследство сред тъй наречените социалисти в България – щом е социалист, „навън”, в обществото, той може да е колкото си иска гад, мръсник, престъпник. Но „вътре” в партията си е нашата гад – и ние ще си го съдим по нашите си закони. Но тъй като и ние сме същите като него, няма да го съдим, а ще си го защитаваме – освен ако не посегне на социализма като такъв, тогава вече….. Това чисто мафиотско мислене си беше на практика узаконено по времето на тъй наречения „реален социализъм” в България. Сега уж не е узаконено, но другарите продължават да си работят по този тертип. И, помнете ми думата, граждани, край на тъй наречения български преход ще видим чак тогава, когато и последният социалист замени този манталитет с онзи на нормалните хора – законът в демократичното общество е валиден за всички, а моралът не е нещо, разтегливо като дъвка.

Покрай последните чистки в БСП обаче още приказки се чуха както от редиците на простите социалисти, така и от тези на умните тълмачи, както в стари времена са наричали слугинстващите „наблюдатели”. „Не може да се къса връзката между политическото ръководство и парламентарната група на БСП” – гласи червената тревога, която опъва лицата.

Ма как да не може, бе, хора? Защо да не може? Вие не знаете ли, че за социалиста е важно какво той казва, че прави, а не какво прави? И не сте ли чували, че за него желаното е действително? Че нищо не може да спре устрема му, особено когато сам той стои отзад на високото и командва простите войници как по-правилно да загиват за неговия интерес.

Така сега и с другарката Нинова – тя е на върха на хълма, значи, тя ще държи в ръцете си и политическото ръководство, и парламентарната група едновременно, тя ще командва и тя ще раздава порциите. Така де, не съвсем еднолично тя, вероятно и другаря Р. Овч. също ще има някакъв малък дял, но като цяло…..

Идиоти. Не знаят дори какво да кажат, когато искат да кажат нещо – а после очакват всички останали непременно да ги обичат и уважават.

Виж, другарят агент Иван, след като стана министър на българската война, много бързо се научи какво да казва. Поне частично, де. Имам предвид правилното му изявление пред ТАСС, че „България е член на ЕС и НАТО, това не подлежи на никакво съмнение и ревизия”.

Оставяме настрани сакралния въпрос защо българският военен министър е дал първото си интервю за чужда медия точно на руската ТАСС. Все пак заради казаното от него на това място се вика „Българи – юнаци!” до три пъти и се пляскат капите о земи.

После обаче все пак се обръща поглед и към плявата, която министър Каракачанов щедро е наръсил във въпросното интервю – как ще си произвеждаме сами цялата натовска бойна техника, с изключение на самолетите, щото само тях не ги можем; как на практика въпросът за въвеждане /пак/ на военно обучение в българските училища е решен; как активно ще се работи за връщане на наборната служба в армията, нищо, че това би било против договора ни с НАТО и против елементарната логика, да не говорим за финансовите ни възможности като държава.

Най-трудно обаче преглътнах факта, че този уж български министър, който защитава националните интереси, изброява нашите партньори така: руснаците, американците и останалите.

Ало-о-о, г-н министър, как така руснаците се оказаха първи наш партньор, след като отколе е ясно, че те водят открита война срещу нашия демократичен свят и нашите демократични ценности? И освен това да попитам – Турция не ни ли е далеч по-близък партньор от Русия, поне във военната сфера, доколкото все пак е уважаван член на НАТО…..

Ето до изричането или премълчаването на какви глупости може да доведат голямата уста и непремереното дрънкане.

„Подведоха ни, това е проблемът с руснаците – те лъжат”.

Това пък са думи на служител от президентската администрация на Тръмп, цитирани от CNN, не мои.

Е, и аз съм ги казвал отдавна и многократно: „Внимавайте, защото руснаците лъжат и ще ви изработят”. Или: „Руснаците никога не са част от решението на проблема, те винаги са самият проблем”. И т.н.

Но това са само мои приказки, които според американците пет пари не струват, защото за тях никой не ми плаща заплата на служител в президентската администрация или на журналист в прочута медия. Ако се бяха бръкнали да ми платят така достойно, щяха отдавна да са ми повярвали и вече да не се изненадват, колчем руснаците захванат да лъжат и да се правят на по-умни от дявола. И, също като библейския Йосиф, искат всички останали да им се кланят и да ги обичат…..

Поводът за горчивите думи на президентския служител е нарушената от руска страна джентълменска договорка да не се публикуват снимки от закритата за медиите среща в Белия дом между Сергей Лавров и Доналд Тръмп. Джентълмените от ТАСС обаче, чиито фотограф е допуснат да снима за архива, веднага вадят актуално кадро на доволно ухиления Лавров в Овалния кабинет и по този начин за кой ли път прецакват работата с възможността за световно разведряване.

Защото от руска гледна точка американците може и да изглеждат наивни, но в действителност не са чак толкова, та да продължат да вярват на някой, който в собствената им къща мърсува със собствената им жена, библейски казано. Или поне някой, който мърсува с доверието им. Дано е така, де, щото в тези неспокойни времена човек наистина не знае…..

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклами

3 коментара

 1. Ivan Hristov said,

  Пламене, следя блога ти и чета редовно твоите публикации. Радвам се и адмирирам изказа ти, но тук, с тази публикация меко казано сгафи като правиш паралел с Библейски персонажи и комунистите от БСП.
  Ти си грамотно момче, което не е нужно да се доказва, казват го твоите статии и изяви по медиите и като такъв би трябвало да си разбрал на какво се дължи просперитета на западните държави в сравнение с бившите социалистически, а то е в това, че те спазват някакви етични норми прокламирани в Библията, докато ние заклеймихме вярата и останахме без ценности, които да следваме. Един мъдрец е казал:
  „Народ без вяра не е народ!“
  Не стига, че се заиграваш неподходящо с библейски сюжети, но и си позволяваш епитети като „дъртият пергишин“, след което наричаш глупак Йосиф, защото отказал да блудства с жената на велможата.
  Знаеш, че ценностите на демокрацията се съдържат изключително във вярата и добрите човешки отношения, да не ти изреждам Библейските заповеди, но с коментара си в това отношение, просто показваш, че не се различаваш от комунистите, които отнеха вярата на българите.
  Като изхождам от максимата, че Народ без вяра не е народ, си обяснявам дереджето на българина, който преди 9.IX.1944 имаше вяра и вървеше напред. Комунистите казаха: „Няма Бог!“ и замениха вярата в Бога с вяра в комунизма, българина заживя с тази вяра и донякъде запази някаква ценностна система. Псевдодемокрацията установи, че вярата в комунизма е мираж и за българина остана само вярата в парите, а предполагам, че знаеш, чие изобретение са парите и докъде води тази „ВЯРА“, нашата съвременна история го доказа в последните години…
  Прочетох статията първо във „Фактор“, но не исках там да коментирам, за да не се чете коментара ми от много хора, защото не е добре когато хора с еднаква политическа ориентация, се конфронтират, тъй като другите само това чакат, за да ги залаят.
  Ще бъде добре, ако премахнеш или преработиш текста така, че да избегнеш този гаф. Така ще покажеш, че уважаваш вярата на хората.
  И в края бих казал; ако по твоята аналогия с Библейския герой Йосиф се направи паралел България-Русия, как би прозвучало едно такова сравнение? Трябва ли да се отрече ролята на България, която е дала писменост на руснаците, само защото е по-малка? Трябва ли да се робува на първородството, независимо дали големия брат е по-глупав от по-малкия???
  По този начин ти сам се представяш като човек, който е чел Библията, без да осмисли съдържанието и поуките от нея, но така я четат и комунистите!!!…
  пп. Писах на „ТИ“, защото те смятам за близък съблогър с който споделяме еднакви ценности.Ако това те засяга извинявай!

  • asenov2007 said,

   Здравейте, г-н Христов,
   Благодаря ви за коментара и за доброто отношение.
   Искам да ви уверя, че ценя безкрайно както Библията, така и нейните герои, сред които Йосиф и Иаков са ми любими. В никакъв случай не подценявам техните истории и тяхното значение за западната цивилизация и дух, както, впрочем, и за собственото ми личностно развитие.
   Обаче писането си има свои закони и свой потенциал за отваряне на нови мисловни пространства, а те са ма-а-а-лко по-различни от типа „мъдрости“ като цитираната от вас – „Народ без вяра не е народ“. Ако действително сте стигнали само до тук и сте спрели тук, значи никога не сте посягали – но и не трябва да посягате – към една от най-великите книги на западната цивилизация – „Йосиф и неговите братя“ на Томас Ман. В нея той толкова „неподходящо се заиграва“ с въпросния библейски сюжет, че ще ви се завие свят.
   Аз пък в този текст си позволих да не се огранича до обикновената ирония, а направо да задълбая в сарказма.
   Така че – благодаря за съвета, но предпочитам да си оставя текста такъв, какъвто е. Защото съм сигурен, че – макар да не ви се вярва или може би да не сте го разбрали правилно – той носи много повече „уважение към вярата на хората“, отколкото одиозната фигура на тъй наречения Дядо Николрай Пловдивски например. И дори от светите деяния и решения на целия ченгеджийски Свети синод Български.
   С приятелски поздрав
   П

   • Ivan Hristov said,

    Здравей Пламене, аз ще продължа на „ТИ“, дори и да си помислиш нещо. Ако Томас Ман е пример за подражание и неговото произведение е „една от най-великите книги на западната цивилизация“, това означава, че западната цивилизация е съставена от атеисти с което не мога да се съглася. Лео Таксил също е словоблудствал по отношение на Библията, както и покойния Ивайло Петров , но мисля, че не бива да се сравняват подобни писачи с Твореца, който е и Автор на Словото.
    И ако все още смяташ написаното в Най-Великата Книга просто за сюжет – жалко!
    А наместа на пловдивския владика, който е жив представител на сатана, както и армията от доносници начело с патриарха, просто е нелепо.
    Няма по-велика книга, нито на запад, нито на изток от Библията, но явно всеки я чете по различен начин.
    Въпреки тези малки различия между нас, аз оставам верен твой почитател и редовно чета твоите статии и телевизионни изяви, които ме радват и ми доставят удоволствие! Ако имаше повече автори като теб, нямаше да се въртим като в омагьосан кръг вече 27 години!
    Бъди здрав!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: