КУРС НА БСП КЪМ РЕВАНШ НА НАЙ-РЕТРОГРАДНИТЕ ИДЕИ И ДЕЙСТВИЯ

февруари 11, 2017 at 11:44 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В еуфорична атмосфера премина конгресът на БСП преди извънредните парламентарни избори на 26 март. Въпреки че са втора политическа сила, социалистите демонстрират убеденост, че утре отново ще управляват. На какво разчитат те и отразяват ли се техните емоции върху реалната политическа картина в България – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, победиха ли вече социалистите на предстоящите избори?

– Ако се съди по тона и думите им на току-що отминалия конгрес – да, те се виждат победители, макар за това, поне според социолозите, все още няма реални индикации. Обаче пък е ясно, че след изборите някой няма да има мнозинство за самостоятелно правителство. Така че бодрият конгресен призив на БСП „Победа, другари!”, който, както писа някой, стряска приличните хора, задрямали пред телевизора и ги кара да се чудят в кое време живеят, все пак изглежда повече като опит за самонадъхване, отколкото като вярно отражение на действителността.

– Пламен, нека да уточним – кой поред беше този конгрес на БСП?

– БСП казва, че е 49-ти. Но тъй като партията е социалистическа само от 27 лета, значи е провеждала по близо два конгреса на година. А не е така. Отношението на БСП към поредния конгресен номер е двойствено. От една страна социалистите не го изтъкват много, защото 49-и номер веднага показва, че уж променената БСП само е пременена за пред външния свят. Но пък пред своите привърженици партията го изтъква като доказателство за традиция и опит, с удоволствие и гордост носи мрачното си минало. Говоря за нейното минало на терористична организация, която взривява църкви, обира банки, за да се финансира, без съд и присъда избива хора; отнася се за миналото ѝ на антибългарска, коминтерновска партия, посветена на руските имперски интереси; отнася се и за миналото ѝ като тоталитарната БКП на Тодор Живков, която три пъти докара страната до фалит и сама предложи независима България да стане поредната съветска република. Тези неща трябва да се напомнят, Фили, защото политиката на мимикрия е характерен похват, на които БСП разчита в своята дейност.

– Ще разчитат ли на него и в сегашната предизборна кампания?

– Вече разчитат, както и на целия си останал арсенал. В пряка връзка с политиката на мимикрия, е политиката на откровена лъжа. Като например обещанието, че ако управляват през следващите 4 години, социалистите ще доведат икономическия растеж на страната до общо 12 на сто. Сметката е проста и неслучайно – целта е да я сметне дори най-простият човек: 12 делено на 4 е три, значи ще имаме растеж от три процента на година, което не е неизпълнимо. Поне на теория. Друга тема е, че, първо, растежът не се смята по този простичък начин и второ – че не се постига с държавно регулиране на икономиката, рестриктивни мерки и увеличени данъци, които БСП залага в програмата си. В нея социалистите също щедро раздават едни пари и дори правят на хората деца. Така поне излиза, тъй като програмата предвижда България да нарасне до 8 милиона души и да не остане нито един човек под прага на бедността. Не са подминати учителските заплати, които за мандата уж ще пораснат с 40 процента, както и здравеопазването, където изобщо няма да се плаща нищо извън здравните вноски.

– Това са наистина сериозни обещания, въпросът е могат ли да бъдат изпълнени?

– По време на социалистическия конгрес лидерът Корнелия Нинова превърна в основен лозунг думата „промяна”, Фили. В интервю за БНТ ден преди това, запитана защо БСП обещава чудеса и може ли да ги изпълни, Нинова безцеремонно отговори: „Защото когато сме управлявали, сме го правили. Не гледайте думите в тези предизборни кампании, мислете за това кой какво е правил, когато е можел да управлява“. Чудно обаче защо съответният уж журналист не попита дали тя говори за „успешните” управления на Луканов, Беров, Виденов, Станишев, Орешарски или за някакви други, наистина успешни социалистически правителства, за които обаче никой не е чувал. И чудно също защо Нинова, поне от куртоазия, не опита да поприкрие партийните срамотии, като признае, че – да, имало е грешки, но сме си взели поуки и днешните социалисти не сме като вчерашните. Голяма загадка е скрита в тази увереност на БСП, Фили, че хората трябва да им вярват, независимо колко откровено те лъжат – и това е загадката не само на тяхната наглост, а и на обществената ни къса памет. Не знам дали феноменът с късата памет е само български, но ми е трудно да си обясня – как толкова много хора не помнят състоянието, до което страната и те самите бяха докарани само преди две години от социалистическото правителство на Орешарски и с какъв акъл сега отново ще гласуват за БСП, подведени от приказките им за промяна.

– Може би някой ден ще поговорим за този феномен. Но какво каза конгресът на БСП за отношенията на България с ЕС и с Русия, как те ще се развиват при евентуалното управление на социалистите.

– В споменатото интервю на лидера Корнелия Нинова бе ясно заявено, че ако БСП управлява, България първа в Европа ще предложи отмяна на санкциите срещу Русия. От конгресната трибуна пък Светлана Шаренкова, водещ активист на русофилството тук, призова социалистите да запишат в програмата три важни неща и да ги изпълнят, щом дойдат на власт. Първо – България да използва правото си на вето в ЕС срещу продължаването на наложените срещу Русия санкции. Второ – БСП официално да признае Крим за руски. И трето – България да строи АЕЦ „Белене”. Тези предложения бяха посрещнати от делегатите с наистина бурно одобрение, което показва нагласите не само на върхушката, а и на по-ниските партийни нива. Това е положението, Фили. Както каза същата Шаренкова – „русофилството е част от българската национална идентичност”. Е, в действителност това е поредната лъжа, но нали вече споменахме способността на социалистите да представят желаното за действително и да карат късопаметните да им се доверяват безусловно. С други думи – като цяло се очертава силен курс на БСП към реванш на най-ретроградните идеи и действия от времето преди членството на България в ЕС и НАТО. Докъде ще стигне това, в момента може само да се гадае, но ако някога научим, то със сигурност ще бъде по трудния начин.

– Пламен, може ли да се очаква този конгрес на БСП да стимулира нов ентусиазъм сред левия електорат и да ѝ доведе нови привърженици, така че социалистите наистина да спечелят предстоящите избори?

– Съмнявам се, Фили. Аз смятам, че конгресът по-скоро е своеобразен връх на лявата еуфория след вече постигнатата победа на президентските избори, а оттук нататък електоралната подкрепа за БСП няма накъде повече да расте чувствително. Освен, разбира се, ако основният им опонент, партия ГЕРБ, не сътвори пак някакви велики глупости, както направи по време на президентската кампания. Много е трудно също да си представя, че, дори да победят с малко на изборите, социалистите ще могат да съставят правителство, без услугите на стария си, но доста компрометиран пред всички, партньор ДПС. Но като казвам това, все пак имам едно наум, защото изборите в България вече не са онова, което бяха. След случилото се на президентския вот, всичко тук вече изглежда наистина възможно, дори невъзможното.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: