ГАЛЕРИЯ „ЦВЕТА“ Е ВЕЧЕ ФАКТ

юли 14, 2016 at 8:31 am (Публицистика) (, , )

Пламен Асенов

Виртуалната галерия на художничката Цвета Марова, по щастлива случайност – мой прекрасен спътник в живота, е вече факт. В следващите няколко седмици, ако не всеки ден, то през ден, там ще намирате нови и нови нейни картини, а след това ще започнат да се появяват творби и на други художници.

Cveta Marova, Little women - Girl with tower, 70-50 sm, Acril on canvas

Днес по този повод двамата с Цвета ще се черпим, а за всички останали – ето линка към галерията: https://artgalleryflower.wordpress.com

А ето и връзката със страницата на галерията във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0art-gallery-Flower-1047724198650931/

Cveta Marova, Little womwn - The pink shepherdess, 70-50 sm, Acril on canvas

И да стискате за гушата тези линкове, от тях няма да текне вино, за да се почерпите и вие, но имам молба към всички – влезте, вижте, зарадвайте се. И ако картините ви харесат наистина, разпространете вестта за тази галерия, пратете линковете на ваши приятели, които обичат изкуството или просто биха искали от време на време да се разсеят от гадния свят наоколо.

Скоро ще се появи и английската версия на Галерия „Цвета”. Тогава пак ще досаждам с молба да ощастливите с информация и множеството безпросветни типове по света, които нямат щастието да знаят български.

Cveta Marova, Cat`s Cradle - Red, 100-100 sm, Acril on canvas

Но, освен три от любимите ми картини, които пускам тук, ето ви и един текст, който написах за откриването и от който ще научите повече неща както за самата Цвета, така и за галерията:

ЗА ЦВЕТА И ЗА ГАЛЕРИЯ „ЦВЕТА“

Името на Галерия „Цвета” е избрано съвсем случайно.

Да, мислих дълго, отхвърлих стотици варианти, но изведнъж ми хрумна, че няма по-добро име от Цвета. А то пък, за всеобща изненада, съвпадна с името на художника, в чиято виртуална галерия се намираме. Нали знаете – скромността може и да краси човека, но само ако не е налице нищо друго, което да го краси.

В случая с Цвета не е така – красят го картини.

Цвета Марова телом е родена във Велико Търново, духом – в Пловдив. Най-красив детски спомен за нея са сътворенията от топка глина в ателието на татко, докато самият татко чука някакъв камък с неизменната димяща цигара в уста. Тийнейджърското време е пълно с истории и хора от пловдивската Художествена гимназия, тогава в Стария град, в Арменското училище. Студентските години я връщат в Търново, но само колкото да завърши живопис при професор Александър Терзиев и да скочи обратно в Пловдив. Няма да ви разправям за после, само ще кажа – животът на Цвета е класически пример, че когато Вселената си науми нещо, тя го постига, дори ако за целта трябва да сътвори паралелна Вселена.

Така че ето ни в Галерия „Цвета”. Нейната цел е да бъде място за срещи между хората и красивите неща, които са им жизнено необходими. И, разбира се, да подпомогне тъй наречената „сделка” – размяната на евтини хартийки срещу реални стойности. Защо му е на човек да си купува картина, след като всяко дете може да ти нарисува една, убийте ме, не мога да кажа. Но хората го правят от векове, а Цвета Марова е сред онези, които са склонни да поддържат тази традиция жива. И истинска.

За целта в Галерия „Цвета” няма да намерите няколко неща – чисто декоративни платна; творби от вида „късен соц-абстракционизъм”, с който част от българите са свикнали до ослепяване за всичко друго; също и онези псевдо-фолклорни работи, които ах, как добре се продават, защото ах, колко са близки до българската душевност.

За сметка на това тук ще намерите картини на самата Цвета. Поне на първо време – само нейни. Тя е цялата в тях, не можете да сбъркате – силно експресивна, с развинтена фантазия и нестандартно отношение към света и цвета, умна и дълбока, повърхностна и широка, пълна с тайнства и загадки, винаги готова за иронично намигване. Не съм критик, няма да описвам и тълкувам нейните платна, само ще кажа, че на мен ми харесват. Дано и на вас – гледайте и ще видите.

На второ време пък, тоест, малко по-късно, освен картините на Цвета, в галерията ще се появят и творби на други художници. Бъдете сигурни, те няма да са случайни хора, защото, както се казва в една мъдра книга, „мнозина са звани, малцина са призвани”.

Забележка: Като следвате линка на всяка картина в галерията, ще стигнете до пълната информация за нея, включително цената, която обаче не включва опаковка и доставка. Освен това всеки може да дойде и да види на живо в ателието тези, а и други, още непредставени в галерията творби. Само трябва да се обади на телефон 0885 99 35 74.

 

 

Advertisements

има 1 коментар

  1. Kolini said,

    Разкошно е

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: