ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ВОТ – ПОРЕДНАТА УВАЖИТЕЛНА ПРИЧИНА ДА НЕ УВАЖАВАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ

април 22, 2016 at 7:02 am (Публицистика) (, , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Поредица от спорни предложения за въвеждането на задължителен вот в България прие правната комисия в Парламента. Ако те се гласуват и в пленарна зала, огромна част от българите още на следващите избори ще се окажат фактически лишени от избирателни права. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, въвеждането на задължително гласуване в България изглежда все по-вероятно, но и ражда все повече противоречия. Всъщност каква е нуждата от него?

– В момента май вече никой не коментира въпроса от гледна точка на необходимост, целесъобразност или очаквани ефекти, Фили. Имам чувството, че, след като на първо четене депутатите одобриха принципно въвеждането на задължително гласуване, оттам нататък започна да се вихри някаква неистова надпревара между тях. Обаче не за нещо умно, а за това кой по-безсмислена, глупава, вредна или направо абсурдна мярка ще предложи във връзка с наказанията за онези недобросъвестни граждани, които откажат да гласуват, въпреки вмененото им задължение. Върхът на този процес бе достигнат онзи ден при обсъждането, проведено от правната парламентарна комисия преди второто четене на промените. „Изборният кодекс все по-отчетливо добива уродливи и откровено абсурдни форми” – написа по този повод колегата Людмил Илиев във вестник „Сега”, мнение, с което аз напълно се солидаризирам.

– Но какви са конкретните измерения на този абсурд, какво става например, ако даден гражданин не отиде да гласува на предстоящите президентски избори?

– Както казах, Фили, вече никой не се сеща да обсъжда наистина важните въпроси, като например – дали въвеждането на подобно задължение изобщо е приемливо от гледна точка на Конституцията. В нея вотът на гражданите еднозначно е определен като тяхно право, а опитът с елементарна софистика да се докаже, че правото е задължение, най-вероятно няма да мине пред Конституционния съд, пък и никъде другаде. Но това ще се разбере по-късно, след като промените в закона евентуално се приемат на второ четене в Парламента /междувременно част от тях вече бяха приети – б.а./. Казвам го, защото се очаква депутати, които са против задължителния вот, да сезират Конституционния съд по темата. Иначе се предвижда ако даден гражданин „без уважителна причина”, както е записано в проекта, не отиде до урните на тези избори, то за следващите името му да се заличи от избирателните списъци. После благосклонно ще му се предостави възможност да възстанови правото си на вот, но това ще става до 30 дни преди следващите избори с административна процедура – чрез молба до съответната община, придружена от доказателства за уважителната причина за негласуването. Само тази основна мярка да вземем, Фили, ще видим колко пълна с абсурди е тя. Първият въпрос е – що е то уважителна причина. А също – кой изобщо си представя, че ще превърнем цялото общество в средно училище, където извиняваме отсъствията на учениците само срещу бележка от лекар. Тоест, ако ти падне керемида на главата докато отиваш към избирателната секция, това очевидно ще се приеме за уважителна причина, но волята на самия гражданин да не гласува със сигурност няма да се приеме. Второ – как стоят нещата с президентските или кметските избори, където често има два тура. Какво става с онзи гражданин, който нарочно не гласува на първи тур, но иска да участва в балотажа. Трето, откъде накъде гражданите ще бъдат поставени в положение отново някакви анонимни чиновници да решават дали имат право на нещо или нямат. При това ще решават по отношение на едно от най-фундаменталните права на демократичното общество. Да оставим настрани въпроса, че общините нямат нито финансов, нито организационен, нито юридически, нито никакъв капацитет да решават подобни казуси – самият факт е притеснителен.

– Пламен, каза, че по тази процедура правото на вот се възстановява до 30 дни преди избори. Но какво става, ако човек реши да гласува едва десет дни преди датата?

– Може, Фили, законодателят е великодушен. Но в този случай човекът трябва да подаде молба направо до ЦИК, придружена пак с доказателства за уважителната причина, поради която не е гласувал. Ако ЦИК откаже да го включи в списъците, то гражданинът има право да обжалва на цели две места – както пред самата ЦИК, така и пред Върховния административен съд. За целта само трябва да се разходи до София и да се помоли отново на чиновниците или да плати за административно дело. А още по-съществен е въпросът какво се случва, ако някой гражданин – или стотина хиляди граждани – са така недобросъвестни, че решат да възстановят правата си не десет, а само един ден преди вота. Как ще сколаса ЦИК за часове да разгледа всички молби, да вземе компетентно решение по тях, да издаде съответно разпореждане до общинските избирателни комисии, те пък до районните и, да речем, 50 000 души да бъдат отново вписани в списъците. А веднага след това или паралелно с това ЦИК ще трябва да разгледа, като потвърди или отхвърли, жалбите за отказ на останалите 50 000 души. Не съм сигурен, че някъде по света някой някога е успял да измисли по-голяма изборна каша от тази, в която искат да ни натопят нашите собствени депутати, Фили.

– Да, но пък за сметка на това се предвижда в бюлетините вече да има квадратче „Не подкрепям никого”. Смята се, че това ще привлече онези българи, които сега не гласуват, защото не могат реално да натрият носовете на политиците…..

– Ако всичко в този живот ставаше толкова лесно, колкото май си представят някои слепи за реалността български депутати, Фили, то аз щях да бъда милиардер, който изследва Космоса, има харем, винарна в Бордо и собствен тропически остров. Но нещата не стават така. Какво значи – не подкрепям никого, за кого се брои такъв глас, за извънземните? И какво ще стане, ако например 60 процента от избирателите кажат, че не подкрепят никого? Това ще доведе ли до нови избори, защото тези са се оказали нелегитимни – а после и до още и още по-нови, чак докато самите политици се сетят, че именно заради техните нелепи програми и празни приказки, заради тяхното безобразно поведение, заради техните престъпни или глупави деяния във властта, избирателите не ги подкрепят. Не, естествено. Това квадратче, както решиха онзи ден нашите велики законодатели, се предвижда само за статистически цели. То няма да променя нищо. Както каза по този повод шефът на парламентарната правна комисия Данаил Киров от ГЕРБ: „Така ще получим представа за корпуса на гласуващите, негласуващите и индиферентните“. И какво от това, след като дори 99 на сто от хората да заявят „Не подкрепям никого“, изборите ще си бъдат валидни и избраните от един процент избиратели ще са си редовно избрани. Това е смешно. Обаче още по-смешна и абсурдна е, Фили, идеята, на която много държат вносителите от тъй наречения Патриотичен фронт – да се забрани по време на предизборната кампания да се огласяват резултатите от социологически проучвания. „Аргументът” е, че с тези резултати всъщност не се ориентират, а се манипулират гражданите. И, както каза депутатът-вносител Християн Митев: „Ако информираният избор на гражданите се определя от проучвания, то изобщо да не правим избори, а само проучвания”. Аз обаче пък съм сигурен, Фили, че точно за хората като Митев идеята да не се правят избори, а само проучвания, би била съвсем приемлива – разбира се, ако те самите са на власт и контролират проучванията.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

1 коментар

  1. Baufen said,

    Аз съм „за“ това, особено след като ще има квадратче, че не подкрепяме никого. Така ще се види, че народа просто няма за кого да гласува, а не че няма мнение и позиция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: