КАКВО СТОИ ЗАД БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ ОТ ПАНАМСКИТЕ ДОКУМЕНТИ

април 16, 2016 at 12:05 pm (Публицистика) (, , , , , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Треската от тъй наречените „Панамски документи” не подмина и България. Знае се малка част от имената на замесените в скандала около 150 българи, но Националната агенция по приходите подготвя проверки. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, каква е „българската порция” от тъй наречените „панамски документи”? Ако това беше състезание, на кое място щеше да е България?

– Поне според известните досега данни, Фили, и в това състезание нямаше да сме начело. Ето че май дори в спортове, които смятаме за изконно български – укриване на данъци и пране на пари – играем на дребно и не можем да стъпим на малкия пръст на големите майстори. С други думи – пак се изложихме.

– Разбирам горчивата ти ирония, но все пак – какво е положението с българското присъствие в Panama papers?

– Засега няма известен нито един български политик, който да е скрил пари през явно прочутата в определени среди панамска компания „Мосак Фонсека”. Това е малко изненадващо, но неслучайно казвам – засега. Нещата могат да се променят поне по две линии. Първо, според колегите от германския вестник „Зюддойче цайтунг”, откъдето тръгна разкриването на документите, до момента са отворени едва половината от тях, така че със сигурност предстоят още изненади. И второ – възможно е от една истинска, качествена проверка на наличните документи, да изплуват имената на политици или дори партии, свързани с темата или замесени, но останали, така да се каже, на втори план. Националната агенция по приходите вече заяви, че е поискала наличната информация, за да направи такива проверки. Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, като каза: „За мен ползването на офшорни компании показва, че ти искаш да избягаш от нещо, дали от идентичността си, дали от произхода на средствата, дали от данъчно облагане”. Какво ще стане, засега не е ясно. Иначе общите данни за българското участие са, че офшорни регистрации имат 50 компании, 6 фирми-посредници, 16 собственици и 78 акционери. На фона на разкритите до момента 214 хиляди компании от целия свят, това наистина е нищо, Фили.

– Известно ли е колко обаче струва това „нищо” на България в пари?

– Има официални данни на БНБ в тази посока, които казват – 30 милиарда лева са изнесени от страната през офшорни компании, 15 милиарда са внесени обратно пак през тях. Тоест, на макро ниво балансът показва 15 милиарда лева минус. Само че това е дребната сметка. Както заяви онзи ден в едно интервю бившият финансов министър Симеон Дянков, това е много нисък праг. Не бива да се забравя, допълни той, „че част от парите на държавата в началото на прехода вече са били в сметки извън България, така наречените външно-търговски дружества. Тоест авоарите в тях не се броят към тези 30 милиарда. А сумите в тези външни сметки са били огромни”. В края на краищата според Дянков изтеклите пари са поне двойно повече, най-малко около 60 милиарда лева.

– Пламен, отново да се върнем към персоналната тема – след като няма политици, кои са българите, вече осветени от досега известните документи?

– Преди да кажа имена, Фили, нека да предупредя, че всички тези хора са абсолютно невинни – не само пред закона, но дори и пред морала. Да, всички, чието имена излязат официално, почти веднага потвърждават, че имат офшорни сметки в Панама или другаде, регистрирани през Панама. Но повечето от тях твърдят, че просто са ги регистрирали и после са ги забравили напълно. Или частично. Голяма амнезия цари в това мозъчно пространство на българския бизнес, Фили. Друга част пък казват, че – да, помнят сметките, но офшорните им компании никога не са развивали каквато и да било дейност, а са просто „за всеки случай”. Нищо, че регистрацията и поддръжката им струват грешни пари. И че през повечето време в тези компании има любопитни движения – например, прехвърля се собственост от съпруг на съпруга или се сменя стар управител с нов. Те въпреки това стоят без дейност, за зей пазар, както се казва в не толкова изисканите бизнес-среди. Да се чуди човек на съпругата, която с радост получава за подарък толкова празна сметка, че от нея не може да си купи и чифт обувки. А що се отнася до конкретните имена – ако оставим настрани обичайните заподозрени от гангстерските среди, заети с дрога, проституция и други благообразни дейности, говорим за бизнесмени от рода на Николай Банев, Петър Манджуков, Чавдар Кънчев, Красимир Стойчев. Общото между тях ли? Това са все хора, свързани с начина, по който комунистическата мафия в България извърши прехода от идеологическа към икономическа диктатура в началото на 90-те.

– А нещо повече за тези хора? Николай Банев, доколкото помня, е човек, осъществил топла връзка между комунистическия Комсомол и капиталистическата приватизация в началото на прехода…..

– Правилно си спомняш, Фили. Сега, доколкото е известно, Банев осъществява топла връзка с братска Москва. Той беше първият българин, чието име изскочи от панамските документи и, сигурно случайно, същият ден отпътува за Русия. Дали се е върнал, не знам. Второто споменато име е на оръжейния търговец и голям спонсор на БСП Петър Манджуков. Той сам разказва, че е направил първия си милион, като през 1991-ва като частно лице сключил договор за доставка на българско оръжие с министерството на отбраната на Алжир. Естествено, подобна история напомня за онази на Илия Павлов, който още през 89-та, пак като частно лице, продал в Малта една стара подводница за скрап. Искам да кажа, Фили, че наистина е трудно за кукловодите от бившата ДС да измислят разнообразни сюжети и затова се въртят в тесен кръг от версии за миналото на своите финансови герои. Красимир Стойчев е друго подобно частно лице, което беше собственик на първия мобилен оператор в България и основател на прочутата група Г-13 – нещо като висш съвет на черно-сивия български бизнес, който през 90-те години вече се опитваше да побелее. Целите бяха две – да се покаже на публиката, че хората в Г-13 не са бандити и да се примирят противоречията между същите тези хора, за да не се избиват повече помежду си като истински бандити. За мен най-интересното име обаче е това на Чавдар Кънчев. Той е банкер. Истински банкер, не измислен. Дори мога да кажа, че е банкерът на банкерите, а и на много други неща в България. През 1983 година е вербуван като агент на Второ главно, външното разузнаване на ДС, и заминава като шеф на българската „Литекс банк” в Ливан, през която минават мръсни операции на комунистическите служби. По-късно става шеф на Външнотърговска банка в България, банката, която прави операциите със сметките на ДС зад граница. Тоест, Кънчев със сигурност е по-наясно дори от покойния Луканов за движението на всички изнесени пари, но, въпреки това – или пък точно заради това – той остава шеф на Външнотърговска банка чак до 2000 година, когато тя е продадена и се преименува в сегашната Булбанк. С други думи, Фили, дори само от споменаването на тези четири имена става ясно колко много неща могат да се намерят в тъй наречените „панамски документи”, ако се потърси както трябва. При това нямам толкова предвид намирането на пари, колкото на истинска информация за разграбването на България.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

2 коментара

  1. Future Health said,

    Не ми харесва отново да чета негативни неща… Защо така се получава с нас.

  2. Baufen said,

    Хм… интересна статия. Дано е истина, вече се чудя на кое да вярвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: