ПРЕЗИДЕНТСКАТА ПИТА СЕГА СЕ ПЕЧЕ

април 9, 2016 at 12:23 pm (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Политическият живот в България сега, на фона на очаквания сблъсък около избора за президент, не изглежда интересен, но всъщност точно ставащото в момента ще определи и характера на този сблъсък, и резултата от него. Какви са процесите в основните партии и какви рефлекси се очакват от тях – разговаряме с Пламен Асенов.

 – Пламен, социологическо проучване от края на март не показва особена динамика на електоралните нагласи спрямо януари-февруари. Дали това е нормалното затишие преди есенната президентска буря?

– Май повечето българи имат това усещане, Фили. Идеята е, че партиите и без това ще ни проглушат ушите, та няма защо отсега да следим процесите в дълбочина. Но знае се, че ако искаме да разберем какво ще дойде утре, трябва да знаем какво става днес.

– Нали всъщност това казват социолозите – че днес не става нищо особено.

– Да, според проучване на агенция „Екзакта”, една от меродавните в страната, трите големи партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, запазват съотношението помежду си и ако имаше парламентарни избори днес, щеше да се запази и конфигурацията в Народното събрание. Това е видимостта. Аз обаче предлагам да погледнем от друг ъгъл, Фили. Например – как тълкуваме факта, че ГЕРБ месеци наред държи малко над 24 на сто подкрепа и не мърда оттам. Песимистът би казал – лошо, защото партията, въпреки силната си позиция във властта, не привлича нови поддръжници. Оптимистът ще го контрира – добро е, защото ГЕРБ запазва позициите си, въпреки негативите, които всяко управление трупа. Аз предлагам да възприемем и двете тези едновременно. Това означава, че в управлението на ГЕРБ има силно противоречиви решения, но то някак успява да балансира негативите с позитивите. Специално за президентските избори пък това значи, че ГЕРБ има всички шансове да ги спечели – на втори тур и срещу кандидат на левицата. Много ще се усложнят нещата обаче, ако, както се мълви из политическите кулоари, ГЕРБ номинира за свой кандидат-президент Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър в сегашното правителство. Проблемът е, че той е от партия АБВ на бившия президент Георги Първанов, ляв коалиционен партньор на втория кабинет Борисов. И може да стане така, че Калфин да спечели всичко, но самата партия ГЕРБ да загуби – ако не всичко, то поне страшно много.

– Добре, Пламен, но възможно ли е изобщо това? Няма ли АБВ по-скоро да търси обща президентска кандидатура с БСП, с която са еднакви по манталитет и нагласи?

– По логика е малко вероятно Бойко Борисов, защото без него това няма как да стане, да заложи на Калфин, Фили. Но в България логиката не винаги е пътят, по който партиите и хората поемат, така че ще видим. Що се отнася до левицата – да, има сондаж между БСП и АБВ за общ кандидат-президент, но това не е сериозно, дори може би точно то е прикритие за другите, скритите сондажи, които се водят. Така или иначе, личностните противоречия в левицата са толкова силни, че в момента АБВ и БСП едва ли биха могли заедно да разделят дори копа сено на едно магаре, камо ли да се договорят за общ президент. Нарочно подчертавам обаче, че такава е тенденцията именно в този момент – след месец може тя да се обърне на 180 градуса.

– Какво ще се случи след месец, за да има подобно обръщане?

– В началото на май е поредният конгрес на БСП, Фили, и той ще избира нов лидер. Да оставим настрани, че досега за поста са регистрирани имената на цели 28 кандидати, а процесът продължава. Това ми изглежда рекорд по партийно властолюбие за целия български преход. По важно обаче е, че този факт говори за пълната липса на ясна идеологическа ориентация в БСП, както и за противоречията между нейните вътрешни мафии, групи по интереси, роднински кланове или други крилца и перца. Затова не е чудно, че дори в предконгресния период, който винаги е бил своеобразен катализатор за социалистите, проучването на Екзакта отчита едва около процент активизация на електората, тоест, нещо в рамките на статистическата грешка. Обаче социологията в случая не отчита друго, което се знае от анализаторите на процесите в БСП и което може да има важни последствия за президентските избори. Това е прогнозата, че, въпреки многото кандидати за председателския пост, в крайна сметка ще се борят двама основни – сегашният председател Михаил Миков и една от силните жени в партията – Корнелия Нинова. А ако Нинова стане председател, заради нейната близост с Първанов, та вероятно ще поведе партията към сътрудничество с АБВ. От своя страна АБВ пък задължително има нужда от съюзник, за да води битката за президентския пост, към който Георги Първанов показва особена чувствителност. Всъщност обаче сметките показват, че дори да има общ кандидат на левицата, той няма шанс срещу кандидата на ГЕРБ, освен ако не получи подкрепа от ДПС.

– Доколко е реалистично да се очаква пореден кръг от сътрудничество между БСП и ДПС, след тежката раздяла помежду им?

– Доскоро бих отговорил, че на практика не е реалистично, Фили, но положението на ДПС е в процес на усложняване, след като бившият лидер Лютви Местан бе изгонен и направи своя партия. Козът му за разбиване на ДПС в момента е откритата подкрепа, която турското правителство и президент оказват на тази нова формация. Тоест, ще видим дали в следващите месеци самото ДПС няма да се разцепи фатално, като част от привържениците му, ориентирани повече към Европа и НАТО, отидат при Лютви Местан. Казвам това не защото вярвам на самия Местан в  ролята на голям европеец и натовец, а защото съм сигурен, че неговата пропаганда все пак ще подлъже доста хора да му повярват. Преди 10-15 години Доган също играеше тази роля твърде успешно. Е, в края на краищата, истинското му проруско лице не остана скрито. Но сега точно тази ясна проруска ориентация на ДПС може да се окаже базата, върху която за пореден път те да имат сътрудничество със социалистите. Още повече, същата проруска ориентация е и нишката, която свързва Доган с Първанов.

– Пламен, а какво е положението в момента с по-малките парламентарни формации?

– Реформаторският блок, въпреки вътрешната криза с ДСБ, засега видимо не губи от подкрепата си. Там нещата обаче висят на косъм и нищо не е сигурно, преди да се случи. Най-вероятно за президентските избори Блокът, поне в по-голямата си част, открито ще подкрепи кандидата на ГЕРБ, освен ако той не е откровено лява фигура като Калфин. Другата по-значима формация, тъй нареченият Патриотичен фронт, засега също не губи електорална база, докато Атака изостава. Това не е новина, Атака и друг път затихва в спокойни периоди, а преди избори оживява. По-важното е обаче, че нито за нея, нито за Патриотичния фронт може да се предвиди отсега как ще стоят в президентските избори и дали, макар неголямо, политическото им тегло няма да се окаже решаващо, за да се наклонят везните в една или друга посока. Нито може да се предвиди каква би била политическата цена на тяхната подкрепа, която ще трябва да плати печелившият кандидат-президент.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: