ПРЕДИЗБОРНОТО РЪГАНЕ С ЛАКТИ /част втора/

юли 18, 2015 at 8:55 am (Публицистика)

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България все по-видимо партиите насочват усилия към местните избори на 25 октомври. Почти четири месеца има дотогава, но всъщност времето е по-малко заради летните отпуски и това създава известно напрежение. За кого работи времето и за кого то може би няма да стигне – днес е втората част от разговора ни с Пламен Асенов.

– Пламен, миналата седмица обсъдихме предизборната ситуация около двете основни партии – управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП. Вероятно обаче във връзка с по-малките формации също има интересни неща?

– Така е, Фили. Веднага давам пример с ДПС. На последните парламентарни избори те получиха само едно депутатско място по-малко от втората партия – БСП, с която си партнираха в предишното управление. Оттогава насам обаче отношенията им сериозно се промениха и в момента вместо любов, между тях цари напрежение. Смятам, че по време на местните избори това напрежение ще избие, особено в смесените райони и ромските гета. Както стана дума миналата седмица, БСП е в криза и ще се опита с всички средства да привлече част от традиционните избиратели на ДПС, които са най-близки до нея по манталитет и нагласи. В същото време ДПС е в изолация от всички останали партии, на Движението му трябва много категорична победа на местните избори, за да продължат те да се съобразяват с него, въпреки нежеланието си да го правят. За целта партията ще се опита да привлече нови хора в своя подкрепа и изобщо няма да е съгласна да кръводарява избиратели към социалистите. Да не говорим, че след дългия флирт, който през новия век ДПС имаше с левицата, сега стратегът Ахмед Доган, който само привидно се оттегли от лидерството, прави ясни опити да се сближи с формации от центристкото и дясно-центристкото пространство. Това също предполага, че Движението ще излезе със силна риторика срещу левите си съперници по време на предстоящите местни избори и, кой знае, може дори да спечели повече кметски и съветнически места от левицата.

– Пламен, каза, че ДПС търси партньори в център-дясно. Кого може да намери там?

– Напоследък става ясно, че най-вероятно ще намери възстановената партия НДСВ на гражданина Симеон Сакскобургготски. Досега имаше няколко опита за реанимация на тази псевдо-царска формация, но последният може да се окаже поне донякъде успешен, тъй като е ориентиран не само за местните, но и за следващите ги президентски избори. Така или иначе, ще видим ли възродено НДСВ на политическата сцена или не, това още е в сферата на гаданията – но е сигурно, че ако се появи, ДПС няма да има нищо против да поиграе още малко с тях.
В същото време се знае, че най-голямото желание на ДПС е да се сближи с Бойко Борисов и на първо време да стане незаменим съюзник на ГЕРБ в Парламента, макар без да влиза в пряка коалиция и без да заема управленски постове. Някои неочаквани – и, как да кажа, безвъзмездни – парламентарни гласувания на ДПС в полза на ГЕРБ, като например по въпроса за новия заем от 16 милиарда, който кабинетът Борисов 2 поиска, са особено показателни за тази посока на действие. Спрямо другите партньори от сегашното управление ДПС гледа да стои настрани, въпреки че през годините върхушката на партията винаги е имала прекрасни отношения например с лидера на АБВ, бившия президент Георги Първанов и хората около него. Така или иначе, за ДПС колкото повече се усилват противоречията вътре в управляващата коалиция, толкова по-добре, затова те се целят само в главния фактор – ГЕРБ.

– Пламен, спомена за противоречия в управляващата коалиция – те съществуват от самото начало и периодично избиват. Може ли сега местните избори да издълбаят още повече пропастите в управлението?

– Категорично да, Фили, макар че дори това да се случи, то може да не промени нищо. Малко парадоксално изглежда, но балансите в сегашната управляваща коалиция са много интересни. Например социологическите проучвания ясно отчитат, че малките партньори – АБВ и ПФ, печелят подкрепа заради това, че са във властта и в същото време постоянно я критикуват и дори заплашват да я напуснат. Няма значение основателни или не, правилни или глупави са техните критики – те им носят подкрепа. В същото време ГЕРБ и РБ уж работят заедно за извършване на необходимите реформи, но колкото повече го правят, толкова повече пропастта помежду им се задълбочава. Както споменах и миналата седмица, специално тези местни избори ще бъдат голямо предизвикателство за тях, за оставането им заедно и в този смисъл – изобщо за съдбата на управлението и реформите. Да не говорим, че те могат да се окажат съдбоносни дори за съществуването на самия РБ като политически субект. В Пловдив например представителите на РБ, независимо от силните несъгласия и объркването, което по този начин се внася сред редовите членове, обмислят подкрепа за кандидата на ПФ. Това е бившият кмет и член на ВМРО Славчо Атанасов, чиито мандат се свързва с редица сътворени глупости. В същото време нещата биха били много лесни – имам предвид постигането на категорична победа над левицата в града, ако има обща подкрепа за сегашния кмет от ГЕРБ Иван Тотев. Очаква се Тотев и без това да спечели – неотдавна го призна в прав текст дори местният лидер на БСП Георги Гергов. Защо в такъв случай РБ и ПФ правят този опит за разкол, е трудно обяснимо, освен с наличието на някакви лични мотиви. А те, както знаем, е противопоказно да се поставят на преден план в политиката.

– Пламен, как се очертават резултатите за местните избори на по-малките партии – Атака, АБВ, Патриотичният фронт, имат ли те шансове да се намесят в играта за кметските места например?

– Малко ми е съмнително, Фили, макар че ПФ и АБВ според мен все пак имат своя шанс да постигнат изолирани успехи в кметската битка. Това може да стане в някакви по-малки общини, където, да речем, успеят да привлекат на своя страна цялата местна организация съответно на партия Атака или на БСП. Разбира се, може да се очаква АБВ и ПФ да постигнат относително добри резултати по отношение на съветниците в бъдещите местни парламенти и така да добият повече политическо влияние на местно ниво. Трябва да се има предвид, че и двете формации са нови на политическата сцена, не съм съвсем сигурен за ПФ, но АБВ със сигурност за първи път ще участват в местни избори, така че от по-обща гледна точка – каквото и да постигнат, за тях ще е успех. Що се отнася до партия Атака, нейното влияние напоследък силно намаля, Фили. Тя твърде бързо и сякаш неочаквано за мнозина замени крайно националистическата си, патриотарска риторика, с такава готовност да се служи като кученце на руснаците, че от това бяха смутени доста хора. Подобна позиция в България може да бъде донякъде печеливша, може да доведе до преразпределение на гласове в твоя полза, но само ако се практикува по един словесно по-умерен начин, както прави АБВ например. А, освен всичко друго, трудно ми е да си представя, Фили, че българинът масово ще се откаже от подкрепа на личния си, местен интерес и ще избере кмет, който открито заявява, че ще служи само на някакви си абстрактни руснаци.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: