КОНФЛИКТИТЕ СЕ ТРУПАТ И ЗАМАЗВАТ, НО РАСТАТ КАТО КАЛНА КУЛА

юни 19, 2015 at 10:09 am (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Етническо напрежение, стачка на полицията – тези и още конфликтни точки в България сякаш правят предизборното лято по-горещо от очакваното. Има ли модел в засиленото обществено напрежение или едновременната поява на проблемите е въпрос на случайно съвпадение – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, след първоначалните сбивания, вече доста дни продължава напрежението между роми и българи в село Гърмен и в софийския квартал „Орландовци”. Има ли опасност ситуацията да ескалира?

– Положението в някаква степен вече е овладяно със силно полицейско присъствие и смятам, че нещата постепенно ще заглъхнат. Реалните проблеми обаче няма да се оправят по този начин, а ще останат да висят. Истинската опасност в случая, Фили, е фактът, че този филм вече сме го гледали, отчели сме на кои места е скъсана лентата, но не сме я залепили. Прибрали сме я в кутията както си е скъсана – сигурно с надеждата някак да се залепи сама. Е, няма да стане, конфликти от подобен род не се оправят сами, те искат многогодишни, целенасочени и финансово подкрепени усилия както на държавата, така и на цялото общество.

– Казваш, „конфликти от подобен род”, не „етнически конфликт”. Защо си предпазлив?

– Защото и в двата случая, и в Гърмен, и в „Орландовци”, Фили, конфликтът само носи дрехата на етническото противопоставяне. Да, тя се вижда лесно, защото враждуващите страни са роми и българи. Освен това прекият повод и в двата случая е характерен – пийнали или трезви българи правят забележка на пийнали или трезви роми да намалят музиката, която слушат. Знае се, силната музика, независимо с повод или без повод, е емблема на ромската общност. Тя не за първи път води до проблеми. Следва сбиване, намеса на още местни хора от едната или другата страна, намеса на полицията и така нещата влизат в русло, което вече приемаме за стандартно. Напоследък обаче има нов елемент, който се набива на очи и би трябвало да води до размисъл. Още боят едва започнал, на мястото се оказват тъй наречените футболни агитки, които и без това са агресивни срещу ромите. На моменти се включват и тъй наречените рокери, за които важи същото. Тревожното е, че, както се знае, тези групи младежи се контролират и управляват не от самите себе си, а от тъй наречените „тъмни сили”. Когато се зарови човек, оказва се, че въпросните тъмни сили обикновено са свързани с хора от бившата комунистическа или настоящата демократична полиция. Да, не с престъпния свят, а с полицията. А оттук и резонния въпрос, дали този вид уж етнически конфликти не се провокират нарочно.

– Кой би могъл да ги провокира, тоест, кой има интерес от подобно напрежение?

– Един отговор дават водещи български наблюдатели като Огнян Минчев и Тихомир Безлов – че ДПС подклажда тези конфликти, за да консолидира всички малцинства под своето знаме за изборите през есента. С други думи, това е етно-политическата версия. В случая аз бих уточнил, че със сигурност ДПС опитва и ще продължи с опитите да използва ситуацията. Съмнително ми е обаче тя да е провокирана пряко от ДПС. Другата версия можем да наречем етно-законова. Това е обяснението, че в България има недостиг на справедливост, тоест, законите сякаш важат и се прилагат за някои хора, за други – не. Третата теза е етно-икономическо-социална, неин защитник е вицепремиерът Ивайло Калфин. „Няма как да се реши проблемът в Гърмен, ако не се реши проблемът с бедността” – каза Калфин още преди 2 седмици. Хубавото в това изказване е, че той не говори за „бедността при ромите”, а за бедността изобщо. Защото ако забелязваш, Фили, подобни конфликти, се разиграват винаги на граничната линия – доколкото точно до бедните ромски гета обикновено живеят и бедни българи. Така че проблемът с бедността е важен, но само в известна степен. Защото аз пък бих казал, че няма как да решим проблема с бедността, ако не решим проблема с образованието. А дали покрай решаването на проблема с образованието ще се научим и на толерантност? Дали като са образовани и богати, ромите ще се сетят, че силната музика наистина пречи на съседите им? И дали ако българите са образовани и богати, ще престанат да търсят виновен за своите неблагополучия в различния, само заради различието му? Така всичко започва да прилича на омагьосан кръг, Фили, макар да не е.

– Наистина, Пламен, едва ли ще има бързи отговори на тези въпроси. Обаче кажи ми друго, как се съчетават нещата в този момент – конфликтите около ромските гета изискват силно полицейско присъствие, а полицията стачкува?

– Полицията стачкува за да запази привилегиите си, Фили. Някой синдикалист ще каже – няма лошо, извоювали са си ги хората, искат да ги запазят. Само че не е така. Това са онези привилегии, които комунистическият режим в България даде на полицията, тогава милиция, за да пази пък тя режима достатъчно самоотвержено. Тук се включва твърде ранно пенсиониране, съпроводено с получаване на висока пенсия и изплащане на 20 работни заплати накуп. Също факта, че всички социални и здравни осигуровки на полицаите се поемат от държавата, тоест, от данъкоплатеца. Сигурен съм, Фили, че обществото би могло да преглътне това, а и другите привилегии, ако полиция си вършеше работата както трябва. Обаче България е на първо място в Европа по брой полицаи на глава от населението, а в същото време – на последно или сред последните по разкриваемост на престъпленията. Ако говорим неофициално, Фили, можем да се спрем и на темата за българската полиция като основен генератор на престъпността. Ето ти връзката с ромския проблем. Същата полиция, дето закриля ромски, пък и всякакви други престъпници, ако се отчитат редовно с рекета и така създава споменатото усещане за недостиг на справедливост, сега е призвана да опазва етническия мир при конфликтите в Гърмен и Орландовци. Същата полиция, която с едната ръка създава, пази и използва за свои цели скинхедс, футболни хулигани или рокери, сега с другата ръка трябва да ги бие, за да не влязат в конфликтните места и да превърнат проблема в касапница. Такава е нашата полиция, Фили, която стачкува, за да запази привилегиите си. Е, вероятно няма да ги запази, защото обществото като цяло не е склонно да подкрепи исканията им, просто не ги намира заслужени.

– Добре, Пламен, но това не са единствените напрежения, които изведнъж избиха в страната след първите няколко месеца управление на това правителство. Има ли тенденция във всички тях или едновременната им поява е просто случайно съвпадение?

– Така е, Фили, здравната система също е настръхнала, положението е напрегнато в специалните служби, в съдебната система – изобщо, навсякъде, където сегашното управление прави заявка за по-осезаеми реформи. А това е така, защото огромна част от проблемите във всички споменати сфери са трупани през годините и само замазвани, не решавани наистина. Така че нормално е наличието на обща пресечна точка да предизвика и въпроса дали нещата не са стимулирани отвън. В момента обаче наистина е трудно да се отговори със сигурност, Фили, преди поне един от конфликтите да е достигнал връхна точка, за да видим каква е истинската му цел и посока на развитие.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: