ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – ОТ РАДИОТО КЪМ КНИГАТА

юни 16, 2015 at 11:06 am (Публицистика) (, , , )

Всички са поканени на първото публично представяне на книгата „Великите европейци”, което ще се състои на 25 юни 2015-та, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив.

Featured image

Водени от идеята, че на България е необходима не втора епоха на Възраждане, а първа епоха на Просвещение, от октомври 2012 година в Радио Пловдив стартира седмичната рубрика на Пламен Асенов „Великите европейци” – поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. Тя е уникална за българската журналистика, носи силен образователен елемент, има свеж, развлекателен характер и търси контакт с най-широк кръг слушатели, включително младите.
До средата на 2015-та в това ветрило от истории са представени над 140 портрета. Освен в ефира на Радио Пловдив, те се излъчват по програма Хоризонт на БНР, а чрез SBS, Мелбърн – и за българската аудитория в Австралия. През декември 2014-та „Великите европейци” получи годишната награда на СБЖ в раздел „Електронни медии – радио”.
Още от начало има идея поредицата да се пренесе и в триизмерния свят, да се реализира в книга, като радио разказите се адаптират за четене и бъдат богато илюстрирани. Стана така, че издаването на книгата съвпадна с 60-годишнината на Радио Пловдив и е един от гвоздеите на целогодишната програма по този повод.
Разбира се, не се изкушихме да представим 60 души по повод 60 години, прекалено лесно би било. Така че книгата събра само скромните 55 портрета на велики европейци, подредени хронологично – от Омир до Тери Пратчет.
Тези истории изобщо не изчерпват темата, напротив, дават само бегла представа за сложността и красотата на онзи човешки и цивилизационен пъзел, наречен Европа, който се разкрива пред очите ни с добавянето на всеки нов елемент в него. А ако се окаже, че на вас ви е поне наполовина толкова хубаво да слушате или четете тези истории, колкото на мен да ги правя, значи работата ми е свършена.

Пламен Асенов

„Великите европейци” е финансирана от Радио Пловдив и КЦМ АД – Пловдив.
По волята на спонсорите, тя се разпространява безплатно, но тиражът е твърде ограничен и само личното присъствие на 25 юни 2015-та, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив наистина гарантира, че ще има екземпляр и за вас.

3 коментара

 1. Стефан said,

  Много хубаво предаване!Бъдете жив и здрав и весело посрещане на Коледа и Нова Година!!!

 2. Шаркова said,

  Не разбирам, България има нужда от просвещение, а издавате книгата в скромен тираж и я раздавате на избрани хора (които вероятно и без друго знаят).
  Има ли начин да получа екземпляр? На времето не успях да накарам позната от Пловдив да направи това за мен.
  Има ли възможност да слушам нещо в архив на радиото?

  • asenov2007 said,

   Г-жо Шаркова,
   Благодаря ви за интереса към книгата, но съм длъжен непременно да кажа няколко думи във връзка с вашите бележки.
   Тиражът е такъв, какъвто е, защото за толкова са стигнали парите. Издаването на една книга не е нещо безплатно, а специално на тази е дори доста скъпо удоволствие. Затова аз ви предлагам да финансирате втората част с 20 хиляди лева, та да можем да издадем двойно по-голям тираж от този на първата част.
   Що се отнася до избраните хора…..Ами само на първата среща в залата на радио Пловдив дойдоха над 300 души и всеки получи книга, както беше обещано. Поканата за срещата не беше само за избрани, беше обща, звуча по радиото, по телевизията, мина по различни сайтове. След като и спонсорите получиха своите бройки, които бяха предварително заявени от тях /дори малко им ги намалихме в нарушение на спонсорските договори/, от тиража всъщност не остана нищо.
   Нямам откъде да взема бройки, за да ви дам. В момента се погалат някакви усилия, за да се намери финансиране и да се издаде допълнителен тираж на първата част, но дали ще стане, кога и за колко ще стигнат парите, не мога да кажа – пък и никой не може, защото работата е в зародиш.
   Иначе в сайта на радио Пловдив, както и в моя блог, има поне 200 текста от поредицата, могат да се слушат, могат и само да се четат.
   Приятно забавление
   П

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: