ИзПодТепето с Пламен Асенов: РУСИЯ НА ПУТИН – СЛАДКИЯТ МЕД, ОТ КОЙТО ПЧЕЛИТЕ БЯГАТ

юни 8, 2015 at 3:08 pm (Публицистика) (, , , , , , , , )

Да си виждал пчела, която бяга от меда – философски пита майка ми всеки път, когато си вдигна чукалата от някъде, където според общото мнение би трябвало да си натискам парцалите и да кротувам за мое добро.
Онзи ден попита същото, щом прочете как Путин се жалва пред италианския вестник „Кориере дела сера”, че балтийските държави загърбват руската електропреносна система и се ориентират към европейската. Това, според него, е действие, което не отговаря на принципите за партньорство и взаимна изгода, които ЕС проповядва. Обратно, доказва, че Европа е егоист и иска партньорството с Русия да бъде само в нейна полза.
Айде, бе!
За да твърди това, Путин първо трябва да отговори на въпроса в чия полза бяха милиардите долари, опростени от Европа и САЩ на Русия през 90-те, за да подкрепят фалиралата от тежката комунистическа болест руска икономика и с надеждата тя да стане нормална държава с нормалните държави? А също и милионите, които изсипаха директно, за да подпомогнат пряко изхранването на гладните хора там? В чия изгода са инвестициите и новите технологии, които влязоха в страната и позволиха тя да развива енергийния добив на ново ниво? В чия изгода е приемането на Русия в Световната търговска организация, въпреки изискванията, които тя или не може, или не иска да спази? В чия изгода е допускането на Кремъл в световния икономически и демократичен елит, Г-7, който западните лидери трансформираха в Г-8 с една страна, която няма нищо общо с развитото общество – нито като икономика, нито като демокрация? В чия изгода е, най-после, сътрудничеството на Запада с Русия във военната област? Че нали точно немски фирми им изградиха модерните полигони, където обучиха за съвременна война руските малки зелени човечета – които пък после безцеремонно влязоха в украинския Крим, а сега се бият срещу международното право и демократичните принципи в украинските провинции Донецк и Луханск?
Още много въпроси мога да задам, обаче най-много искам да попитам господин императора Путин нещо друго важно – знаете ли защо пчелите никога не кацат на иначе красивите и ароматни растения от семейство „Канички” (Nepenthes)? Защото каничките са хищници. Пчелите знаят това. Сърбали са им горещата попара и не искат да я сърбат отново.
Толкоз по въпроса за балтийските републики и тяхното бягство от вашия сладък медец, императоре!
Впрочем, граждани, знаете ли защо онези патриотични руснаци, дето издигнаха бюст на Путин край Санкт Петербург, го изобразяват като римски, а не руски император? На този въпрос самите те отговарят – защото римските императори излъчват мъдрост. Което, преведено на човешки, означава – за да не изглежда Путин толкоз прост, колкото изглежда, ето защо.
Знам, че след тези думи руско-българските тролове в Мрежата вече са се подмокрили, но има и още.
А има още не защото аз искам така, а защото в споменатото интервю за „Кориере дела сера” Путин е наистина неизчерпаем извор на мъдрост. „Само болен човек в съня си може да си помисли, че Русия ще нападне НАТО изведнъж” – заявява той тържествено в отговор на редица появили се вече спекулации, че това все пак може да стане.
Аз бих спрял само до НАТО – но той не спира. В това изречение различните източници превеждат по свой начин наречието „изведнъж” – неочаквано, внезапно, ненадейно…..
Но според мен важното е, че то изобщо присъства.
Това наречие дава ясно да се разбере, че в случая не става дума за нападение, което няма да се случи изобщо. Става дума за нападение, което просто няма да бъде неочаквано и внезапно. Само това оставаше – при сателитите и другите средства за електронно разузнаване, да се постигне нещо чак толкова ненадейно. Това да не са внезапните танкове на Гудериан, предизвикали парализа в болния мозък на Сталин през лятото на 41-ва…..
Чудно обаче защо никой от колегите коментатори не отбелязва мястото и ролята на това особено наречие, вмъкнато сякаш случайно, в изявлението на Путин. Надявам се, все пак, че онези, от които наистина зависят разни неща като защитата на България и другите страни от Източна Европа, заложени на руска мушка в момента, добре си дават сметка за какво говорим. Или най-малкото – съветниците им разбират от тъй наречената „фройдистка грешка”.
Защото колкото и да ни уверява императорът, че Европа не трябва да се страхува от него, ние не му вярваме. Не знам за вас, де, ама аз поне, ако ще използваме наречия, не му вярвам изобщо. Въобще. Изцяло, Напълно.
В същото интервю Путин например съвсем сериозно се опитва да убеди старата ми шапка, че за благоденствието на двете сепаратистки територии в Източна Украйна, които обявиха независимост, и се сражават срещу Украйна, трябва да се грижи
Украйна.
Тя не трябва да се защитава от техните набези за завладяване на допълнителни територии, трябва да им изплаща надлежно заплати и пенсии, трябва да поддържа пълни банките на територията на Донецк и Луханск, за да не закъсат те, горките, за пари, с които да си купуват оръжие и да го използват срещу самата Украйна…..
Пардон, забравих, че за оръжието сепаративните тъй наречени републики не си плащат – бащицата Путин им го доставя безплатно.
Целите, които стоят зад това, са няколко. Първо – терористите от украинския Изток да поддържат необходимото на Русия напрежение в региона. Второ – да не се допусне Украйна да избере демократичен път на развитие и да се възползва от правото на самоопределение, гарантирано от международното законодателство. Трето, да се покаже на всички други бивши и настоящи руски сателити, че Кремъл не си поплюва в желанието си да продължат те да му слугуват. Четвърто, да се създава и поддържа постоянно напрежение вътре в Европейския съюз, за да се занимава той с излишни дебати по темата Украйна и санкциите срещу Русия, вместо да се концентрира върху онова, което умее най-добре – да произвежда и да консумира блага. Пето – да се разбива колкото може повече евро-атлантическото единство. Шесто – да се играе колкото може повече по нервите на САЩ, които и без това поради слабостта на сегашната си администрация не могат да се оправят с Ислямска държава и ситуацията в Афганистан. Според Путин, вероятно третото конфликтно гнездо в Украйна е призвано да ги направи напълно разногледи.
Е, едва ли ще стане точно така. Най-малкото защото, както правилно подчертава самият мистър Путин, военните разходи на САЩ са десет пъти по-големи, отколкото тези на Русия. Само че и тук има една голяма измама. Путин говори за номиналното изражение на тези разходи и премълчава друго – че за САЩ този военен бюджет е около 3-4 на сто от БВП, докато за Русия е над 20 процента, ако не и доста повече. С други думи – САЩ поддържат армия с излишъците си, а Русия къса от залъка на хората си.
Не, че някога е било обратно, де, в Русия кога и на кого му е пукало за хората…..
Обаче оказва се, че на някои хора пък им пука за Русия. И нямам предвид само българските русофили. За тях още преди 146 години във в. „Тъпан” Ботев, да, Ботев, не аз, публикува карикатура на поляка Хенрих Дембицки, в която българските русофили са изобразени като фекалии от магаре, чиито юзди се дърпат от Кремъл. Така че аз днес към казаното от Ботев и Дембицки нямам какво повече да добавя.
Но подобна кремълолюбива пасмина очевидно се ражда не само в България.
Чета вчера за един 71-годишен човечец, германец, който протестира в Баварските Алпи срещу събирането на Г-7, облякъл червена тениска с надпис: „Поддръжник на Путин”. Съветът ми към него е да отиде да го подддържа в самата Путландия, а не на топло в Германия с немската пенсия в джоба. Едва тогава ще му стане ясно дали наистина го поддържа. И колко.
Други протестиращи младежи пък, които организираха и палатков лагер за срещата на Г-7 в Елмау, пишат на плаката си: „Г-7, върви по дяволите, аз харесвам Путин”. Част от тези деца, подозирам, харесват също миризмата на пълни памперси, а друга част – марихуаната. Но техните десятниците или стотници със сигурност харесват паричките, които получават по руска линия, за да станат водачи на глупостта.
Нищо ново, това не е от вчера, това е от времето на Студената война. Още тогава Кремъл стимулираше финансово и идеологически всички протестни движения на Запад – като се започне от уж мирните зелени и се стигне до терористите от „Червените бригади” и „Баадер – Майнхоф”.
Има нещо шизофренично в цялата ситуация обаче. Същите тези идиоти, които твърдят, че харесват Путин, критикуват западните лидери, че не взимат достатъчно мерки за опазване на околната среда и искат те да направят така, че до 2050 година светът да разчита изцяло на зелена енергия.
Объркани хора. Първо – да отидат и да видят как Путин опазва околната среда и дали изобщо му пука за нея. Както казах по-горе, на него за хората не му пука, че за някакви си дървета и пчелички ли? И второ – не съм сто процента сигурен, но, доколкото знам, в Русия няма нито една инсталация за зелена енергия. Твърде екстравагантно би било…..
Ако утре светът мине изцяло към зелена енергия обаче, руснаците няма да имат изобщо какво да продават и ще се изядат сами от глад. На всичкото отгоре, няма да могат повече да плащат на разни наивници и продажници по света, за да продължат героично да защитават битата им кауза.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

1 коментар

  1. zlatarova said,

    отлична публикация-отзвук-анализ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: