РЕФОРМИТЕ ИДВАТ, НО ДАЛИ ЩЕ ДОЙДАТ

май 29, 2015 at 10:31 am (Публицистика) (, , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ След първите месеци на закрепване, управляващата коалиция в България пристъпва към някои най-наболели реформи в съдебната система, разузнаването и здравеопазването. Какви са трудностите за извършването на тези реформи и какви са шансовете им да успеят – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, няма лесни реформи, но коя е най-трудната за България в момента?

– По въпроса могат да се направят много уговорки, но все пак ще кажа, Фили, че най-трудна изглежда реформата в съдебната система. Причината може да се нарече до голяма степен технологична, но все пак е реална – просто тези промени са изначално обвързани с промени в Конституцията.

– Защо точно по отношение на съдебната система е заложено такова изискване?

– Когато преди 25 години се правеше Конституцията, Фили, огромно мнозинство в Парламента, включително чрез подставени лица в опозицията, имаше тогавашната БКП, формално прекръстила се на БСП. Те заложиха тежки механизми за промяна, като опит да защитят собствените си здрави позиции в съдебната система. Уж бившите комунисти разчитаха на това, което в действителност се случи – че позициите им ще си останат здрави и те не само ще избегнат пряката отговорност за плачевното състояние, до което докараха страната, но и ще продължат да държат един от важните контролни лостове за всички процеси в страната. Затова и съпротивата им сега в Парламента за промените в съдебната система се очаква да бъде силна – добре все пак, че в момента БСП е относително слаба като партия.

– Какви са конкретните трудности за промените?

– Според заложеният в самата Конституция механизъм, за да се пипне съдебната система е необходимо мнозинство от три четвърти. При сегашната конфигурация в Парламента това е много трудна задача – заради съпротивата на лявата опозиция ще трябва или промените да се смачкат и пак да не са достатъчно ефективни, или да се дадат големи отстъпки за БСП в други направления. Нищо от това не е приемливо.

– Добре, но на какво тогава разчитат управляващите, които все пак имат необходимия брой подписи и успяха да внесат законопроекта с тези промени за разглеждане в Парламента?

– Вероятно разчитат на третия вариант, Фили, който също е доста неприемлив от гледна точка на обществените нагласи, но пък е единственият реалистичен, за да се прокарат обществено полезните промени. Това е вариантът на задкулисните договорки за пълна подкрепа от ДПС и така социалистите да останат в изолация. Може и да има четвърти вариант, но аз поне не се сещам за него. Или той трябва да е свързан с някаква магия.

– Какъв конкретно е характерът на необходимите промени в съдебната система?

– Ако се съди по факта, че те са записани като приоритет във всеки доклад на ЕС за напредъка на България още от времето, когато страната водеше преговори за членство, Фили, то значи характерът на промените трябва да бъде спешен и радикален. Те трябва да засегнат цялостната структура на системата, включително мястото и ролята на ВСС и прокуратурата. Трябва да поставят съдебната система в ново съотношение спрямо останалите власти в страната. Трябва да отворят възможности за поне някаква форма на контрол върху делата на съда и прокуратурата. Например отдавна е наболял въпросът за пълната безнаказаност на ключова фигура като главния прокурор. Имахме главен прокурор, за който се знаеше, че пие и пее с бандитите, имахме главен прокурор, който беше доказано луд и сериозно заподозрян поне в едно убийство…..За всички е ясно, че така не може повече, че на този пост не могат да се търпят екземпляри със сериозни отклонения, само защото някой иска да ги използва в своя полза, а Конституцията им дава седемгодишен мандат с наистина пълна безнаказаност. Но, въпреки, че в това отношение РБ предложи сериозни промени в сегашния проектозакон, съмнително е дали те ще се реализират дори наполовина, Фили.

– Пламен, а какво да кажем за реформите в другите сфери, които изглеждат по-лесни, само защото не изискват конституционни промени?

– Първото, което бих казал, е съвсем недвусмислено – дано успеят, Фили. Не познавам в детайли предвижданите промени и в здравната сфера, и в разузнавателните служби, затова не мога да кажа, че всичко, което се предлага, е ОК като конкретна мярка. Имам предвид обаче общата философия на реформите, която според мен е правилна и трябва да бъде подкрепена от обществото. Защото иначе отвътре, от самите засегнати среди, промените срещат силна съпротива.

– Например лекарите излизат на протест, защото министърът иска да закрива или слива болници…..

– Това е популярната версия, Фили. Според самия министър обаче той не иска да закрива или слива болници, а иска самите болници, техният персонал, тяхната администрация, тяхната нагласа за работа, да се преориентират. Иска от тях те да не гледат първо собствения си интерес, тоест, да се организират и работят така, че на тях да им е удобно, а да се организират и работят така, че на пациентите да е удобно, пациентът да бъде поставен в центъра на системата за здравеопазване. Той, по думите на министър Петър Москов, не трябва повече да бъде футболна топка, която болниците подритват помежду си. Смятам, че това е съвършено правилна философия, заложена в основата на подготвяния в момента законопроект. В него сигурно има ръбове за оглаждане, но ако конкретните мерки наистина следват този базисен принцип, не трябва да се допусне съпротивата на самата система да надделее. Засега министърът удържа позицията си, да видим как ще се развият нещата. Подобно е положението с промените и в другата изключително важна сфера – разузнаването. Сега в страната има Националната разузнавателна служба и Служба Военна информация. Проектът е те да се слеят, защото, по думите на Атанас Атанасов, вносител на закона, това е прекалено много за малка България. Той твърди също – и аз го намирам прав – че тези служби не само като състав, но и като място и роля в държавата, са остатък от комунистическото минало време. Че те са неефективни. Че в този си вид дават възможност на мнозина незаконно да забогатяват, като се прикриват под плаща на разузнаването. Аз бих добавил също – че дават възможност под плаща на разузнаването някои от тях да лъжат и манипулират българското общество в лична или групова полза, а дори в полза на чужди интереси. На това отдавна трябваше да се сложи край, Фили и нещата с разузнаването да се поставят на нормални релси, както във всички демократични държави. Силно се надявам, че най-после това наистина предстои да се случи и в България.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: