ЗАСЕГА МАКЕДОНИЯ НЕ СЕ ПОДДАВА НА ЕТНИЧЕСКАТА ПРОВОКАЦИЯ

май 15, 2015 at 9:32 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ На фона на политическата криза в Македония, през тази седмица в Куманово македонските сили за сигурност обезвредиха група терористи. Засега остава неясно кой и защо е изпратил групата, но случката изостри въпросите за мира и спокойствието на Балканите, включително в България. Темата днес обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, група от десетки въоръжени мъже, влезли от съседно Косово, както се твърди, бе обезвредена в Македония с жертви и от двете страни. Дали това е ново развитие на позаглъхналия след Охридското споразумение от 2001 година конфликт между македонци и албанци?

– Доколкото разбирам, в случая не става дума за подобно нещо, Фили. Или ако има идея да се разпали отново този етнически конфликт, тя идва изцяло отвън и не намира почва в Македония. А не намира поне по три причини. Първо, самото споразумение от Охрид, колкото и да е критикувано, явно е достатъчно добро. Както каза един български анализатор – то дори може би е по-добро от Дейтънското споразумение за Босна и Херцеговина. Второ, бившата сепаратистка организация на албанците, Армията за национално освобождение, която участва в конфликта тогава, сега е част от самата управляваща коалиция в Скопие. Тази Армия още през 2002 година се преобразува в Демократичен съюз за интеграция и, начело с лидера си Али Ахмети, продължава да държи силно влияние сред албанците в Македония. Третата причина е, че времената и хората са различни отпреди 15 години, самата среда на Балканите също е по-мирна и спокойна, а да не се забравя също факта, че Македония преговаря за членство в Европейския съюз. Това е фактор, който, може би незабележимо, но постоянно, вдъхва сякаш капка повече разум у хората и политиците. Казвам го, като имам предвид опита от България, когато тя беше в предприсъединителен период.

– Добре, но все пак инцидентът с въоръжените мъже в Куманово стана на фона на остра политическа криза в Македония, която може да се изостри и допълнително, след като опозицията свиква голяма демонстрация тази неделя в Скопие…..

– Характерът на сегашната криза в Македония, Фили, е съвършено различен от кризата преди 15 години. Тогава имахме директен етнически сблъсък, сега – много изострен, но, все пак чисто политически конфликт между управляващи и опозиция, нещо, което се случва навсякъде в нормалния, демократичен свят. Дори има хора, които оприличиха ставащото в Скопие с протестите срещу правителството на Орешарски в София през 2013-2014 година. В основата на тази македонска криза са разпространени записи, в които премиерът Никола Груевски разговаря със свои министри как да прикрият убийството на младеж от полицай. Те използват изключително груб език спрямо опозицията и открито обсъждат възможността да атакуват силово противниците си, да ги уволняват и прочие. Тези записи, както и информация, че правителството подслушва хиляди македонски граждани, бяха изнесени от опозиционния Социал-демократически съюз на Македония, чиито лидер Зоран Заев пък по-рано бе обвинен, че шпионира за чужда държава и готви преврат, а срещу него започна разследване. Така че, Фили, без изобщо да тълкувам тук кой е прав и кой крив, защото не съм достатъчно информиран по темата, фактът, който ни интересува е, че напрежението в Македония не е от вчера, а от месеци насам. То бе отбелязано многократно от водещи политици от Европейския съюз и САЩ, заедно с призиви да не се нагнетява излишно ситуацията и всичко да става в рамките на закона. Добрите пожелания обаче са едно, а реалностите – друго. Така че, да, инцидентът в Куманово стана в обстановка, когато една искра може да се окаже решаваща. Но, слава богу, македонското общество сякаш прояви разум, разграничи добре нещата и не се поддаде на етническа провокация.

– Но кой организира тази провокация? Засега като отговор на този въпрос сякаш се трупат само хипотези, не и потвърдени факти…..

– За съжаление – така е, Фили. Кой изпрати чета от 70-80 въоръжени мъже в Куманово и защо – все още не се знае със сигурност. Първият заподозрян в случая се оказа самото правителство на Македония, начело с Никола Груевски. Целта, според спекулациите, е отвличане на вниманието от обвиненията срещу него и възможност заради действията срещу терористите да се оправдае евентуалното ограничаване на някои граждански свободи, най-общо казано. Македонският президент Георге Иванов пък още на 11 май изнесе информация, че отговорност за нападението е поела тъй наречената Освободителна народна армия, македонско крило на Армията за освобождение на Косово, чиято цел било създаването на република Илирида. После, с развитието на конфликта и ареста на част от терористите, тази информация сякаш не се потвърди. Или поне и досега официалните власти в Скопие не я потвърждават еднозначно. Има, разбира се, и някои съвършено фантастични хипотези. Например тази, че Съединените щати са организирали акцията, с цел да накажат македонското правителство заради желанието му да се включи в строителството на руския газопровод „Турски поток”. Както вероятно нашите слушатели веднага се сетиха, тази версия, Фили, откровено носи почерка на кремълската пропаганда с нейните „опорни точки” – модели за реакция на дадени събития, които обслужват руския интерес, независимо къде по света се развива действието. Тези опорни точки се спускат отгоре, подемат се и се разпространяват лавинообразно от всякакви свързани източници на информация на по-ниските нива – но не само от тъй наречените „тролове”, а от реални медии и доста по-сериозни на вид източници.

– Пламен, как реагира България на случилото се в Македония и има ли реална заплаха ако там се разрази по-сериозен конфликт, той да се пренесе и през границата?

– Като цяло официална България, Фили, реагира сдържано и разумно, с призив за диалог и спокойствие, както и с поредното потвърждение, че България подкрепя членството на Македония в ЕС. Имам предвид конкретно реакциите на президента Росен Плевнелиев и външния министър Даниел Митов. Правителството също обсъди ситуацията и заяви, че се взимат мерки за укрепване на границата с Македония, въпреки че, според реакцията на партньорите ни от САЩ, НАТО и ЕС, инцидентът в Куманово е изолиран случай и такъв ще си остане. Иначе ДПС тук веднага извади от нафталина идеята за прилагане на българския етнически модел за омиротворяване на Македония. На всички е ясно, че, по ред причини, включително защото никакъв български етнически модел не може да работи извън България, идеята е ПР ход и ДПС се опитва да вади политически дивиденти. Освен това, естествено, разразиха се и обичайните за подобни моменти кампании на примитивно националистическо ниво. С различни нюанси, крайната версия сред тях гласи, че Македония е изкуствено създадена държава, която всеки момент ще се разпадне заради вътрешни противоречия и ще се раздели примерно на четири парчета – една част ще отиде към Албания или Косово, по една към Сърбия, Гърция и, разбира се, България. За съжаление, Фили, тази глупава и недостойна спекулация привлича вниманието на мнозина българи, закърмени с наивно-романтични представи за Македония. Те очевидно не си дават сметка – пък и никой не им обяснява – колко ужасна роля за мира и сигурността не само на България, а и на Балканите, пък и на цяла Европа, би имало подобно развитие.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: