9 МАЙ, 9 МАЙ ИЛИ 9 МАЙ

май 9, 2015 at 5:34 am (Публицистика) (, , , , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ На 9 май държавните глави от ЕС няма да присъстват на военния парад в Москва, организиран от режима на Путин. В някои страни, включително България обаче, това отсъствие стана повод за дебати и дори засилване на политическото напрежение. Кой какво всъщност празнува на 9 май и защо – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, изминаха 70 години от края на Втората световна война в Европа – затова ли в Москва се канят толкова тържествено да отбележат датата 9 май?

– Правилно уточни, че говорим за войната в Европа, Фили, защото мнозина бъркат това с края на Втората световна изобщо. А тя свършва на 2 септември, с капитулацията на Япония, както в Австралия добре знаете. Тук имаме 70 години от края на нацисткия режим. Германската капитулация обаче не е на 9 май, а на 8-ми, в 11 вечерта. Затова и нормалният свят отбелязва именно 8-ми като Ден на победата. Тази година това ще стане в Полша, на Вестерплате, където през 39-та падат първите бомби. На 9 май всъщност в Русия празнуват края на онова, което те си наричат Велика отечествена война. Тя е наистина различна от онази, която демократичният свят води. Най-малкото – започва доста по-късно, защото чак до 22 юни 1941-ва, когато Хитлер влиза в СССР, комунистите са пръв съюзник на нацистите. Те имат не просто пакт за ненападение, а за подялба на чужди територии. През 39-та Хитлер влиза в Полша от запад, Сталин от изток и двете армии се прегръщат на Висла. Съветите воюват срещу Финландия, анексират балтийските държави и части от Молдова. Сталин снабдява Хитлер със суровини, като подпомага войната му на Запад. И тъй като чрез Коминтерна управлява комунистическите партии в Европа, кара ги или да сътрудничат с нацистите, или поне да стоят настрани от съпротивата. Най-видно е това с Френската компартия. Целите на сталиновата война, Фили, също са различни от тези на демократичните държави. Той иска СССР да завладее колкото може повече европейска земя, най-добре – всичката. Слава богу, не успява, но диктаторът е много недоволен от това.

– Затова ли всъщност на първото честване в Москва през 1946-та не Сталин, а Жуков приема парада?

– Така се смята, Фили. Има и друг факт, който е много показателен, ако умееш да тълкуваш знаците на бившия съветски свят. В Русия 9 май е празник, тоест, обявен е за неработен ден, само през 46-та, 47-ма и 48-ма година. После той потъва в сивото руско всекидневие и никой, включително самият Сталин, не го зачита. Статутът му като ден на победата е възстановен едва през 1965-та от Леонид Брежнев, човекът, който сам се въздигна до маршал и три пъти герой на Съветския съюз. А му трябваше и парад, на който да си показва публично лампазите и другите дрънкулки, иначе за какво са му те.

– Добре, но защо датата 9 май предизвиква толкова объркване и противоречия. В края на краищата, руснаците като искат, да си празнуват отделно от европейците…..

– Не знам как да се изразя по-меко, Фили. В Москва не искат сами да си празнуват, те държат да се покажат. Смятат, че именно те са спасили Европа от Хитлер и всички са длъжни да им се кланят за това. Обаче на същия този ден 9 май нормалните хора от континента вече са отбелязали победата си над нацизма и честват Деня на Европа, така че нямат намерение да се занимават с руските претенции.

– Защо точно тази дата, какъв е поводът тогава да се чества Денят на Европа?

– На 9 май през 1950 година, тогавашният френски външен министър Робер Шуман, чете декларация, с която предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, здравата основа на сегашния Европейски съюз. Идеята, залегнала в нея, е твърде проста, за да се сетиш, но и твърде сложна, за да се реализира. Идеята е, че въглищата и стоманата са основни суровини за военната промишленост и ако Франция и Германия, главните противници на континента, сътрудничат при производството и търговията с тези стоки, то мирът в Европа ще е траен. Текстът на декларацията е предварително одобрен от френското правителство, както и от германския канцлер Конрад Аденауер. Самият договор е подписан следващата година в Париж, а в общността влизат още 4 държави – Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. През годините, Фили, отбелязването на денят на Европа обикновено не става с пищни тържества, още по-малко – с военни паради. Тази година например то се прави с отворени врати на всички европейски институции за посещение от граждани, както и с провеждането на редица срещи, конференции, изложби, посветени на европейското начало. За сметка на това, както каза полският президент Бронислав Коморовски, сега военният парад пред Кремъл, особено след случилото се в Украйна, се възприема от европейците като еднозначна заплаха за мира и спокойствието на континента.

– Пламен, въпросът дали София да има или да няма официален представител на 9 май в Москва повиши напрежението и породи нови нападки срещу президента Плевнелиев, който отказа руската покана. Защо се драматизират нещата толкова?

– Защото, както е известно, Русия води истинска хибридна война срещу България, Фили. Тя използва всеки повод, за да задейства своята пета колона, да обърква и без това обърканото съзнание на българите, да сее противоречия и разкол в обществото. Целта, естествено, е така да осигури по-лесна реализация на своите имперски интереси не само в България, но и на Балканите, а в някаква степен – и в самия Европейски съюз. Затова например бившият президент и уж историк, Георги Първанов, излезе онзи ден с безумната теза, че едва ли не Сталин е създал Обединена Европа. Поне така може да се тълкува казаното от него – точно победата на Червената армия във Втората световна война осигури на Европа условията за нейното единство. Къде в това единство минават Желязната завеса и Берлинската стена, Първанов не уточни. Намерението на Плевнелиев да замине за тържествата в Полша на 8, а не в Москва на 9 май доведе до нападки към него от страна на БСП. Ако партията имаше сили, сигурно щеше да поиска импийчмънт, както, впрочем, за малко не направи чешкият Сенат. Само че там нещата, както може да се очаква, бяха съвършено обратни – сенаторите заплашиха с импийчмънт президента Земан, който в един момент заяви, че ще приеме поканата и ще отиде в Москва за 9 май. Като цяло, Фили, много глупости се наговорих в България покрай тази дата. Най-голямата обаче, която в същото време прекрасно очертава истинския профил на заклетия български русофил, изтърси в едно телевизионно интервю Димитър Иванов, бившият шеф на 6 отдел на комунистическата Държавна сигурност, известен в обществото с милия и сантиментален псевдоним Митьо Гестапото. Ще го цитирам много бавно, за да се чуе добре, Фили, казаното от него. И обмислям дали след това да не замълча завинаги. „Опитите да се говори срещу Русия са недостойни, дори когато Русия, защитавайки своите интереси, засяга нечии чужди и дори, когато се отнася неуважително към България.” Ето, това е пример за истински патриотизъм, Фили. И това е мислене на истински специалист по геополитика, за какъвто господин Гестапото сам се представя напоследък.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: