De Profundis: ВОВКА В ПАНТОФКА, ПЪРВАНОВ В МЪДРОСТТА, ГЕСТАПОТО В БНТ, САКСА В БПЦ, А НИЕ ДУХАМЕ ЛИ, ДУХАМЕ

май 8, 2015 at 12:24 pm (Публицистика) (, , , , , , , , , , , )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/44805-de-profundis-vovka-v-pantofka-parvanov-v-madrostta-gestapoto-v-bnt-saksa-v-bptz-a-nie-duhame-li-duhame.html

Всеизвестно е, че Вселената е несправедлива.
Въпреки това обаче малко ме е яд на нея, че през моите вече близо 60 години винаги ме кара да живея в смутни времена и нито веднъж, дори за кратко, не ми даде да се гмурна в някаква „бел епок”. Или поне в прекрасните дни на призраците в замъка „Шпесарт”. Имам предвид – да поживея в години на мир, бурен растеж на икономиката, науката и изкуството, в период на истинско благоденствие.
Да, ще каже някой, в България вече 70 години не е имало война, така че к`во се оплакваш.
`Айде, бе! Ами какво, ако не война срещу собствения си народ, водеха комунистите тук по време на тоталитарния режим. Те завзеха земята и имотите на хората, откраднаха парите от пенсионните им и всякакви други фондове, убиха мнозина, до голяма степен завладяха и почерниха душите на останалите…..Какво друго, ако не погром и разруха оставиха същите тези комунисти на границата на тъй наречените промени и какво, ако не грабеж и мародерство ни организираха, заедно със своите отрочета и своите хранени хора, в годините оттогава досега.
Не е имало война ли? Ами ние защо сме толкова бедни, прости, нещастни и нацупени, защо се мразим един друг и постоянно търсим начин да се прецакаме взаимно? Защото сме поставени до стената, ето защо. Защото за да оцелея аз, трябва да изям теб, народе мой…..
Мислите ли, че не е имало война, поне в смутените ни души, след като по времето на комунизма враговете ни заобикаляха отвсякъде, мразеха ни и постоянно се готвеха да ни нападнат? Т`ва турците, т`ва гърците, т`ва международният империализъм като цяло и НАТО в частност – кой ли не враг се целеше в плодовете на нашия мирен труд и искаше да ги присвои. А ние ги защитавахме…..
Да, това са гигантски глупости, само че тогава кой да ти знае. Ако си заключен цял живот в стаята, където си се родил, непременно ще вярваш на телевизора, който ти казва, че бялото е черно. Особено след като никога не си виждал бяло. Психиката на няколко поколения българи беше нагнетявана с подобни идиотщини, така че, макар не реална, войната за нас беше винаги тук.
Освен това имаше много места по света, където мръсните империалисти наистина водеха войни, а ние им се противопоставяхме. Класически пример – колко българи и досега твърдо смятат, че войната във Виетнам е разпалена от американците заради някакви техни интереси. И дори не искат да чуят истината – че тя започна, след като, вдъхновен от Китай и Русия, комунистическият Ханой от Севера нападна демократичен Сайгон от Юга?
А не искат да чуят истината хората тук, защото тя ще ги направи свободни, пък свободен трудно се живее. На всичкото отгоре ще трябва да преосмислят и досегашните си дела, представите си за света, за миналото и настоящето, за самите себе си. Това вече е съвсем опасно – след преосмислянето може да не се харесат…..
Но, така или иначе, искам да кажа на несправедливата Вселена – омръзна ми вече да гледам плешиви джуджета като Путин да надуват бузи и да ми се правят на велики, като заплашват целия свят, включително и мен. Този път наистина.
Нормалните хора честват 9 май като Ден на Европа. В опит да изкривят дори това, ненормални хора като бившия президент Георги Първанов извадиха вселенски мъдрата теза, че едва ли не Сталин е създал Обединена Европа, защото със своите победи армиите му дали зелена светлина на процеса на европейското единство.
Колко умен трябва да си, за да измислиш подобно нещо. И колко тъп, за да го кажеш. Просто няма да коментирам това.
Всъщност идеята за Обединена Европа се развива с векове и в нея участват едни от най-големите мислители на човечеството. Между тях и Гоце има известна разлика. А конкретно за 9 май – на този ден през 1950 година френският външен министър Робер Шуман произнася знаменитата си реч, в която предлага създаването на европейското обединение за въглища и стомана, което положи реалните основи на сегашния Европейски съюз.
Това честваме на 9 май, не някакъв си Ванка, качен на танка. Или Вовка в пантофка, все едно.
Прав е полският президент Бронислав Коморовски, който онзи ден във Варшава каза, че тазгодишният парад в Москва на 9 май е демонстрация на сила и заплаха за мира в света. „Поделенията, които ще ни показват мускули там, пред очите на света, по-рано пред нашите очи нахлуха в съседна Украйна” – заяви Коморовски.
След което пък в София едно лице, наречено Митьо Гестапото, му отговори по следния потресающ начин: „Опитите да се говори срещу Русия са недостойни, дори когато Русия, защитавайки своите интереси, засяга нечии чужди и дори, когато се отнася неуважително към България. Руският свят е голям, силен свят.”
Недостойни били…..Нали сте виждали кученце, което „служи” на своя господар? Само че в случая имаме не кученце, а голям и грозен пес, който клечи на задни крака с изплезен език и лигите му се точат до земята.
На мъдреци като този някога в махалата им викахме „слагачи”. А също – „дупедавци”. Ако Митьо живееше в първото или второто българско царство, всеки цар отдавна да му е резнал тиквата за предателство. Е, да не се унасяме в мечти, де, защото пък ако Живков беше оцелял още една година, този същият Митьо, по силата на тогавашния си пост, можеше да е резнал моята тиква…..
Както се знае, господен Гестапото е натрупал завиден опит в геополитическата игра, опит, с който публично се хвали, чрез създаване на неграмотни ченгесарски досиета, ровене в мръсното бельо на хората и затриване на човешки съдби – с други думи, като гнусен шестак от комунистическите тайни служби.
Каква е връзката на това с геополитиката, само той си знае. Но вместо всеки нормален човек да дюдюка след него, ако го види случайно да си показва носа на улицата, става обратното – БНТ, пък и други български медии, често му дават думата. Свобода на словото ли? Ами че неговото мнение е като онова на богатата светска госпожа, която при откриването на една изложба казала на Пикасо – нали знаете, господин Пикасо, че аз изобщо не харесвам творбите ви. При което нашият човек кротко и отвърнал – нали знаете, уважаема госпожо, че вашето мнение няма абсолютно никакво значение.
Така би трябвало да отговори и системата на демокрацията в България на господин Гестапото всеки път, когато той се почувства загрижен за същата тази демокрация и поиска от нея да му даде свобода на словото.
Толкоз по правото му да изразява мнението си. То всъщност неговото не е мнение, а още по-малко – експертиза, както се фука. Не е нищо друго, освен рекламни съобщения и манипулации в руска полза, платени с руски пари, отишли в личния му джоб. А уж клетите и безпарични български медии, кой знае защо, се надпреварват да му дават безплатно трибуната си, за да лансира тези манипулации.
Като споменах за старите български царства, не мога, естествено, да отмина и един друг политически плазмодий, който напоследък с пълзенето си създава много излишен шум в системата и пречи на българското общество да се добере най-после до своята „бел епок”. Имам предвид онова величествено нищожество, което само се нарича „цар”, само си вярва на това и настоява всички останали да му се кланят като на такъв – гражданинът Симеон.
Ако живееше в нормалния свят, гражданинът Симеон отдавна би бил прибран в съответното нормално заведение. Там щяха да се погрижат за него и да го лекуват, а ако не – поне да го изолират, че да не трови атмосферата. Вместо това, в ненормалния свят на България, той отива и, в качеството си на никакъв, застава най-отпред, до президента, премиера и другите официални лица на различни празници.
Как го пуска НСО-то, един Господ знае. Сигурно по същата причина, по която пускат и прочутия пловдивчанин Стефчо Автографа навсякъде по събития – заради малоумието, съчетано със славата му все пак на кротък луд.
Последно превъплъщение на гражданинът Симеон в централна фигура от смешния трилър, организиран от българо-руските ченгета, застанали начело на Българската православна църква обаче, е направо потресающо. В съответните ектении ще поставят достойнството му преди това на православния български народ и ще го величаят като цар, моля ви се.
Че ако той имаше достойнство, досега все щяхме да го забележим, де. А ако той е цар, то те какви са – духовници? Или обикновени духачи?
Само че, знаете ли какво, граждани – може онези в политиката да са слагачи, а тези в църквата – духачи. Обаче не техният, а нашият гръб е опрян в стената – затова точно ние го духаме ли, духаме. Вече толкова години.
Наистина не е справедлива тази наша Вселена

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: