De Profundis: ЛИЦЕТО ГОЦЕ-И-ПЪРВАНОВ – ЖИВОТ ЗА НАША СМЕТКА И В НАША ВРЕДА

април 29, 2015 at 2:08 pm (Публицистика) (, , , , , , )

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/44183-de-profundis-litzeto-gotzeiparvanov-zhivot-za-nasha-smetka-i-v-nashe-vreda.html

Да живее Гоце! Да живее Първанов! И двамата да живеят!
Иначе кой ще ни забавлява толкова в политиката – шегите на Неволния руски ездач се изчерпаха, а Миков, откак стана Председател, е жалък, не забавен.
Фактически обаче Гоце и Първанов не са две отделни персони, а една цяла. Или поне се опитват да бъдат – макар, за разлика от някои по-широчки кревати, трудно го докарват дори до половин персона общо. Все пак, за по-прегледно, можем да ги изпишем по испански маниер като Гоце-и-Първанов. Да ме прости Ортега-и-Гасет, ама това е само звукова аналогия, не смислова.
Та въпросната сдвоена половин персона напоследък е зяпнала да дава акъл, да се тръшка и да иска да стане на нейното, сякаш е цяла. След като Гоце-и-Първанов по магически начин се върна на трона в АБВ, който всъщност никога не бе напускал – и след като премина кратък курс за опресняване на опорните точки в Москва по време на някаква си отбранителна конференция – той захвана да вика пред българската публика с нови сили. И основно зяпа за три неща.
Първото е да се повърнем назад и да се захванем отново да строим „Белене”, защото само така можем да постигнем много добри ефекти едновременно.
Можем например да се превърнем в най-напредничавата балканска нация, която ще научи всички други да плуват „гемеджийската”; можем да се опрем здраво на Европа-та, както ни съветваше руския посланик Исаков, като смело изкрещим в лицето и заветното „булгар, булгар” и се тупнем няколко пъти по косматите гърди; можем да учудим света с великото противоречие между нашия разум, който постоянно ни казва да не правим глупости и нашата воля, която постоянно ни тика в обратното.
Или пък само така можем да угодим на руснаците. Или пък само така можем да замътим още повече водата в българския политически и обществен живот, та да могат руснаците по-лесно да си наловят още шарани тук.
Не разбрах Гоце-и-Първанов кое от всичките тези неща иска най-вече да се случи, ама май иска всичките. Отделно дето иска най-после, след толкова чакане, да получи и своя дял от кинтите, скрити в „Белене”.
Много странна е тази работа, не сте ли забелязали? Той във всичките си изяви никога не иска или най-много с половин уста говори за възстановяване на „Южен поток” или „Бургас-Александруполис”, но постоянно повтаря „Белене”, та „Белене”. Очевидно там са неговите възможности за усвояване на парични потоци. В това направление работят неговите хора. Докато кинтите, които текат през крачолите Газ и Нефт, явно са за други наши момчета.
Поне така изглежда отстрани, де, като проследи човек вайканията гоце-и-първанови по темата.
Втората посока, по която бившият президент е зяпнал да вика напоследък, е свързана с гадния военен министър Николай Ненчев. Как смее този човек да си изпълнява съвестно задълженията и да държи на клетвата пред народа си, като следва изцяло про-натовската линия на България. Направо е възмутително, та нали това безобразно много противоречи на истинските руски интереси…..
Ами че тя България е в НАТО само номинално, иначе не е в НАТО.
Кой да ти знае това по-добре от Гоце-и-Първанов, нали той беше президент, когато влязохме в Пакта.
Е, в интерес на истината, тогава той говореше съвършено друго. Ето например едно негово изказване от края на май 2002 година пред Парламентарната асамблея на НАТО: „С приемането в НАТО свободата и демокрацията ще възтържествуват необратимо в България и Румъния.” По-нататък същият този полуиндивид заявява, че „България ще бъде съюзник, способен да засили НАТО в политически, отбранителен и стратегически смисъл.”
А най-интересното, което според мен казва, е следното: „Няма парламентарно представена политическа сила, която да поставя под въпрос членството на страната в Северноатлантическия договор. Нещо повече – всеки документ, засягащ българското членство, се приема с пълно съгласие в българския парламент“.
Това обаче е преди 13 години. И тогава наистина никой не поставяше членството в НАТО под съмнение, а сега има поне три партии, които го правят съвсем открито – АБВ, БСП и Атака. Не в този ред – първа беше Атака, а другите се присрамиха по-късно. Но пък за сметка на това сега са дори по-гръмогласни, за да спечелят високото благоволение на Кремъл.
Затова напоследък и Гоце-и-Първанов, седне-стане, постоянно повтаря – Ненчев такъв, Ненчев онакъв.
Ами нали точно декларираното на най-високо ниво през 2002 Ненчев се опитва да реализира в момента. Опитва се да каже истината за очевадната руска заплаха и хибридната война, която се води срещу България. Опитва се да приведе българската армия поне в минимална готовност за сътрудничество с партньорите ни от Алианса. Опитва се да прекъсне грабежа на и без това оскъдните средства за армията, извършван от разни бандити, бивши ченгета и приятелчета на Първанов. Какво се е променило принципно?
Всъщност нищо не се е променило. Просто светът около Гоце-и-Първанов е направил пълен оборот, та човекът пак е в положение да води демонстрации, по партизански да размахва юмруци и да се зъби на тирана от НАТО, както и на всички онези, които са за НАТО в България.
Така правеше той през 97-99-та, така прави и сега.
Тогава руските интереси бяха засегнати в Ирак, а и в бивша Югославия, с въздушните удари на НАТО срещу режима на Милошевич. По този повод чешкият президент Вацлав Хавел каза, че подкрепя намесата на международната общност, въпреки че е пацифист по убеждение, защото „не можем да оставим тираните да си правят каквото си искат и ние просто да ги гледаме”.
А Гоце-и-Първанов от гнездото си тогава на опозиционен мишок твърдеше, че демократичният свят е тиранин, а НАТО е неговият лош пророк, докато в същото време пишеше любовни писма на истинския тиранин Милошевич, за да угоди на Кремъл.
След известно време на обрат и мазнене пред НАТО, сега руските интереси отново включват идеята за твърдо противопоставяне на Алианса – и ето ти го нашият човек, отново е начело в борбата за кремълските интереси. Само че този път не е в опозиция, а в управлението и заплашва – ако не бъде освободен от поста гадният военен министър, той, Гоце-и-Първанов, ще напусне управляващата коалиция, тогава ще видят те, демократи с демократи и натовисти такива.
Какво да очакваш от такъв екземпляр?
Той видимо е загубил всякакво чувство за мярка, за приличие, забравил е в какво на два пъти се е клел като български президент, зарязал е страха от Бога под миндера в село Сирищник, смята се за напълно недосегаем и безнаказан, затова се е проснал като едра въшка на челото на България – хем я хапе, хем вопие за още кръв, хем твърди, че е ангел небесен.
Третата посока на атаката гоце-и-първанова в този сюблимен момент е отправена на друг адрес – външния министър Даниел Митов. Адресът е друг, но отзад стои все тая защита на /везде/същите руски интереси в България.
Макар младо момче, Митов е прекалено много европеец, прекалено много атлантик, прекалено много министър, който подкрепя санкциите срещу Русия, а и прекалено нормален човек – е, как да не му извиеш врата на такъв.
И ако можеше физически да го извие, бъдете сигурни, че Гоце-и-Първанов наистина щеше.
Добре, че не може. И добре, че все повече общественото мнение в тази страна разбира за какво иде реч и се обръща. Силно се надявам, че такива като този бивш президент вече няма да имат никога шанс да се окажат на върха на политиката. А дори и в подстъпите към върха, както е Гоце-и-Първанов в момента. Надявам се, защото тогава не само белите, които ще направят, ще бъдат огромни – а може би и непоправими. Надявам се, защото е време ние като народ да отмием поне малко от срама, който е натрупан по лицето ни заради десетилетната ни безмозъчна и безгръбначна позиция спрямо Русия и руските агенти в България.
Украйна например вече въведе мерки за пълна декомунизация – мерки, които ние още има да сънуваме. Балтийските страни предприемат стъпки за справяне с масираната и отровна руска пропаганда. Чешкият сенат заговори за импийчмънт на президента Милош Земан, който реши, напук на всички прилични европейци, вместо на 9 май да чества Денят на Европа, да отиде в Москва да се мазни на Путин.
Нашият случай е обратен. Ние тук нямаме декомунизация, напротив, комунистите – настоящи, бивши и всякакви, продължават да ни дават тон в живота. Вместо да се борят срещу руската пропаганда, българските медии все повече се превръщат в нейни слуги. Да, позицията на президента по темата ни е донякъде ОК, но разни гоцета, волени и миковци плачат за импийчмънт. Те са политически прекалено незначителни, за да бъдат импийчнати, но трябва просто да бъдат разследвани за антидържавна дейност. И да се разбере не само откъде идва финансирането им, а и какви указания за нови проруски и антибългарски действия получиха при последните си полутайни, добре организирани и последователно реализирани посещения в Москва.
Иначе и Гоцето ще продължи да си живее, и Първанов, както досега – напълно за наша сметка и напълно в наша вреда.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: