ТРОЛОВЕ, ТРОЛЧЕТА, ТРОЛКИ ИЛИ КАК ДА НАПРАВИМ НЕЩО, КОГАТО НИЩО НЕ ПРАВИМ

април 24, 2015 at 8:34 am (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Все повече анализатори говорят за хибридната война на Русия срещу Запада. Има и нови свидетелства на тъй наречените „тролове”, наемници, които манипулират общественото мнение. Макар да обсъди темата обаче, Европейският съюз отложи конкретните решения за своята защита. Къде в тази картина е България – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, какви са конкретните измерения на тази руска активност, както се казва, носи ли се нещо от нея из въздуха на България?

– Категорично да, Фили. И давам примери, част от които са незабележими за хората с непрофесионално око. Да речем – вече повече от година трудно се намира медия, която да се позовава на нормални информационни източници, а не на руски. Например за най-горещата точка – Източна Украйна, а дори за решенията на властите в самия Киев, се цитират не украински, а руски медии. Още по-лошо, парадоксът е, че често дори решения, взети от ЕС в Брюксел, стигат до българската публика през погледа на ИТАР-ТАСС, Правда.ру или нещо подобно. Това е изключително опасно, защото например според британския институт за международна политика „Чатъм хаус” доскоро Русия харчеше за популяризация на своята политика в демократичните страни годишно около сто милиона долара, а „след агресията в Украйна тази сума е нараснала значително”.

– Все пак официални агенции като ИТАР-ТАСС не би трябвало да си позволяват големи волности в медийната манипулация, защото всички ще спрат да им вярват.

– Така е на теория, Фили, не и на практика. Руската манипулация сега се прави с количество, а не с качество – целта е който се хване. Количеството пък явно стига до публиката по платени канали на местно ниво, както обясних, че става в България, а не по обичайните пътища. Колкото до идеята, че колегите от ТАСС заради професионална чест няма да си позволят волности, тя е илюзия, Фили. Неотдавна публикувах ироничен коментар за едно наистина скверно антибългарско писание на някой си Яков Шустов, цитирано от ТАСС. След което Шустов, руснак, който живее във Варна, ми писа с приятелски поздрав и се оплака, че от неговия текст в ТАСС са взели само името му и две-три изречения, а цялото сквернословие са съчинили сами. Разбрахме се с човека, но ето един цитат от второто му писмо до мен: „Вече за руски СМИ аз не пиша. Това, което прави ТАСС е безумие. И най-важното – когато им кажеш, че не бива да се лъже, те отговарят, че в информационната война всички средства са добри.” Не го казвам аз, казва го руснак. Толкоз по въпроса за професионалната чест, Фили.

– Пламен, това е един начин за манипулация, има ли и други, които се използват?

– Да, доста са, но да се спрем на тъй наречените „тролове” в интернет-форумите и манипулацията, която те опитват да правят там. Понякога това се вижда много ясно. Троловете се появяват задължително под всеки текст, който е против руската позиция по даден въпрос, независимо дали е най-обективния професионален анализ или частно мнение. Те не работят сами, а обикновено по тройки и функциите им са разделени. Има един трол, който просто тотално отрича казаното в статията. Той обикновено се появява първи във форума. След него идва друг, който пак отрича, но придава на отрицанието вид на обективност – използва „факти”, които не са факти, но се представят така, позовава се на фалшифицирани или измислени анализи, цитира реални източници, чиито думи обаче са извадени от контекста или силно изкривени. Когато публиката се загрее, идва третият трол. Той обикновено реализира спуснатите отгоре указания и лансира тъй наречените „опорни точки”, тоест, „нашата”, „правилната” линия. За него няма значение каква е темата или характера на текста, под който се вмъква, той си пише онова, което си знае и което му е наредено.

– Това доста прилича на технологията, която описват вече няколко руснаци, работили в известната „Фабрика за тролове” в Санкт Петербург, тоест, в тъй нареченият Център за изследване на Интернет. Ти обаче говориш не за руски, а за български тролове, нали?

– Да, Фили, не знам къде на българските тролове им е фабриката, обаче тяхното съществуване е съвсем видимо в Мрежата, а най-често е и много досадно.

– Защо досадно, не е ли забавно понякога човек да проследи подобен механизъм за манипулация, да види технологията, на която разчитат…..тъмните сили?

– Е, първият път може и да е забавно, обаче лошото е друго – като говорят глупости и се намесват постоянно в даден форум, троловете не само прокарват манипулативна позиция, но в добавка съсипват възможността да се проведе истински дебат по темата, на която е посветена статията. Така в известен смисъл те влияят негативно и върху процеса на нормална комуникация в самото гражданско общество, което и без това не е много силно тук, в България. Не по-малко лошо е, че и българските държавни органи, които би трябвало да противодействат на развилнялата се руска пропаганда, не го правят. В Чехия например още миналата година контраразузнаването обяви сайтът аеронет за „източник на опасна проруска пропаганда”. Такова нещо българската ДАНС дори не сънува да направи, въпреки че отдавна би трябвало. Гражданското ни общество също има над какво да се замисли и да направи. Словашкият активист Юрай Сметана например, цитиран от колегата Апостол Николов от БиТиВи, е преброил 42 сайта на чешки и словашки, които са част от пропагандата на Кремъл. Според Сметана, целта на Москва е „да се създаде хаос в страните от бившия Източен блок, да се намали лоялността на гражданите към собствените им държави, а страни като Чехия, Словакия, Унгария или България да се превърнат в нестабилни членове на ЕС”. Ние сме заплашени, Фили, и го знаем. Въпросът е защо си мълчим.

– Пламен, все повече анализатори на Запад говорят за това, казват, че България е сред най-сериозно застрашените от руската хибридна война страни и дори има призиви да се помогне на София. Какво прави Европейският съюз по въпроса?

– Засега нищо, Фили. Взимането на подобно решение в Брюксел е много сложно, а и то не може да засяга само България, трябва да има общ характер. Руснаците прекрасно знаят това и не се притесняват от контриране на пропагандната кампания. На срещата на върха през март в Брюксел, където бе обсъдена темата, не се стигна до конкретно решение – само Федерика Могерини, нещо като външен министър на Европейския съюз, бе натоварена до 1 юни да излезе с идеи какво да се прави. Засега в центъра се създава само едно крехко звено от журналисти и пиар специалисти, които ще следят и информират за „неистински или тенденциозно представени съобщения, свързани с Евросъюза, страните членки и тяхната обща политика”. В сравнение с вече масивната и широко разгърнатата кремълска пропаганда обаче, тази стъпка е буквално нищожна. Тя дори може да бъде вредна, Фили, защото така можем лесно да се самозаблудим, че правим нещо, докато всъщност нищо не правим.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: