МОДЕЛЪТ НА БАНКАТА ИЛИ БАНКАТА НА МОДЕЛА

април 4, 2015 at 5:26 am (Публицистика) (, , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Интервю на банкера Цветан Василев отново фокусира внимание към случая с Корпоративна търговска банка. Василев е на свобода в Белград и дори сключва сделки, тъй като сръбските власти още не са отговорили положително на българското искане за неговото експулсиране. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, бившият собственик на КТБ Цветан Василев не само продаде пет големи български предприятия на един свързан с Кремъл французин, но и допълнително нагорещи темата със скандални изявления. Колко време още тази история ще трови българския обществен живот?

– Публична историята стана през миналата година, Фили. Смята се, че тогава настъпва разрив между бившите приятели Цветан Василев и Делян Пеевски, след което Корпоративна търговска банка, една от най-големите в страната, започва да се клати и заплашва да взриви цялата банкова, пък и политическа система.
Това не става, защото на власт спешно идва новото правителство на Бойко Борисов. То взима мерки да успокои ситуацията, включително връща парите на хората с влогове до сто хиляди лева, независимо че заради това взима заем, доколкото Гаранционният фонд за подобни случаи, на практика не съществува.
В същото време банкерът Цветан Василев е търсен от българските власти за източване на собствената си банка, но той дава интервюта от Виена, а после и от Белград, където, като крупен инвеститор, е почти недосегаем.

– Това е историята в твърде едри щрихи…..

– Да, разказът е само за повърхностна ориентация на слушателите. Иначе има много детайли, достатъчни за написване на поредица от криминални романи, Фили, детайли, свързани например с подкупи за политици, покупка на журналисти и цели медии, задкулисно управление на магистрати и полицаи.
Тези детайли говорят ярко за българските бизнес и политически нрави, за ролята и мястото на редица държавни органи, включително БНБ, ДАНС и прокуратура, в схемата, наречена Мафия, а напоследък популярна тук като „Моделът КОЙ”. Обаче, за да отговоря все пак на въпроса „докога”, трябва да кажа още нещо.
Тровенето на българския живот чрез тази точно банка започва още преди петнайсетина години, с кабинета Сакскобургготски. Начинът, по който съществува и се развива КТБ, на практика е еманация на онзи по-общ модел на клиентелизъм, корупция, популизъм, правене на бизнес на тъмно и като цяло – управление на задкулисието, който властва в България оттогава насам.
Така че, Фили, дори утре случаят с КТБ да приключи изцяло, което е малко вероятно, то друга банка самоотвержено ще я смени, защото някой трябва да обслужва този модел. И това ще продължи, докато той не бъде променен.

– От последното интервю на Цветан Василев става ясно, че той е изнудван, че държавни органи и висши политици са знаели и не са взели мерки, че има заплахи за живота му и още подробности. Доколко може да се вярва на всичко това?

– Всъщност, Фили, струва ми се, че може да се вярва до голяма степен. Това обаче не значи, че в цялата история самият Василев е белият офицер, който се бие с черния. Просто така се представят нещата от неговата гледна точка, но има и много други гледни точки към събитията.
За мен в това интервю има две неща, които Василев казва и заради които той изобщо говори. Първо, отправя предупреждение – и то не за първи път – към някои влиятелни политици и видни бизнесмени. Предупреждението гласи – знам много за вас, имам нотариално заверени показания и ако с мен се случи нещо, те излизат на бял свят. Както се убеждаваме, Фили, една история в истински гангстерски стил.
Другият опорен пункт на Цветан Василев в интервюто е някаква сложна игра, с която цели хем да оправдае себе си, хем да свърши работата на кукловодите си. Тя е свързана с решението му да продаде редица компании на французина Пиер Луврие и скандалът, който се вдигна покрай това.

– Какъв е проблемът с тази продажба?

– Проблемите са много, Фили. Да речем фактът, че банкерът Василев досега отричаше да е източвал собствената си банка, а сега от самия него научаваме, че е създавал свои компании чрез подставени лица, но с пари на банката. Те пък са придобивали апетитни хапки от българската промишленост – например „Дунарит” и още два други военни завода, също „Виваком”, единият от трите мобилни оператори.
Но да оставим парите и морала поне за момент настрани, Фили. Истинският огромен проблем в историята с Корпоративна търговска банка, е руското участие във всичко, свързано с нея. Формално „Внешторгбанк”, руската Външно-търговска банка, която се счита за банката на КГБ, има едва 10 процента от българската КТБ. Само че, независимо от миноритарния си пакет акции, тя очевидно държи мажоритарния пакет влияние.

– Какво имаш предвид?

– В последното си интервю банкерът Цветан Василев прави опит да оправдае сключената с французина Пиер Луврие сделка, при която пет значими български предприятия са продадени общо за едно евро. Да речем, че в това има икономическа логика, ако дълговете им наистина са 900 милиона, както се твърди. И да оставим настрани въпроса, че тези дългове са към самата КТБ.
Или пък да не го оставяме настрани, защото със своята шизофреничност той е ключов за разбирането на използваните в целия случай КТБ подходи.
Ето как може да се опише ситуацията: банкерът Цветан Василев, притиска бизнесмена Цветан Василев да си върне дълговете, но бизнесменът Цветан Василев не може, така че продава част от бизнеса си, като задължава купувача да върне на другото му „аз”, банкера Цветан Василев, въпросните 900 милиона. Това ни карат да преглътнем, Фили. Но приемаме, че и това сме преглътнали.
В интервюто си обаче Цветан Василев на всичкото отгоре иска да се изкара герой, като обяснява, че ни спасява, защото ако не продаде „Виваком” на „европееца” Луврие, още през май руснаците ще придобият цели 77 на сто от акциите на компанията заради падежа на някакъв мостов заем от 150 милиона евро. Тук не става ясно какъв е този заем, кой го е дал и взел, кой трябва да го върне и кой реално ще го връща. Обаче тези думи са капан за българската държава и общество. Защото всъщност Василев, докато, съвсем актуално, плаши България с руснаците, чрез „европееца” Луврие прави подарък на същите тези руснаци. Това сочат фактите от живота и дейността на французина Пиер Луврие, известен като по-голям руски националист дори от прекия си бос Константин Малофеев, той пък – личен приятел на Путин и един от организаторите на руската уж тайна военна кампания в Източна Украйна.
Трябва да сме сигурни, Фили, че дори едното евро, с което новоизпеченият инвеститор Луврие придобива активи в България, всъщност е взето точно от същата „Внешторгбанк”, с която Цветан Василев ни плаши. Не мога да го обясня по-ясно. Всъщност, изглежда и никой в България не може, затова в момента сякаш всички са изпаднали в ступор и не знаят какво да правят. Е, така можем да кажем, ако забравим, че част от институциите и политиците само се правят на незнаещи, а всъщност не искат да правят нищо, защото са замесени и нацапани до уши в случая КТБ.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

3 коментара

  1. zlatarova said,

    …“защото са замесени и нацапани до уши в случая КТБ“-точно обяснение!След като българска банка е в това състояние ,може ли да се говори за „политическа класа“ ,“държава“,“икономика“ и изобщо бъдеще за нацията???

  2. Кико said,

    Ако Луврие беше поставено лице, никой нямаше да чуе за него. Когато искат да покрият една сделка, тя минава през много офшорки и се затъква с документация. Но в този случай-човека показа лицето си и намеренията си. А ние какво-гоним го и не му вярваме, че иска да рискува и да спаси няколко български фирми от фалит. Еми докато продължават управляващите ни в този дух, народа бял ден няма да видим!

  3. Inanna Firestorm said,

    Сделките с инвеститорите само едно лице в България не му е угодно да се състоят и това е Пеевски. Той поръча всички фирми на Василев и сега се къса от яд по шевовете, че някой дойде и им го измъкна изпод носа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: