Говори Пловдив: КОГО ПРОВОКИРА УБИЙСТВОТО НА БОРИС НЕМЦОВ

март 2, 2015 at 8:39 am (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Убиха Борис Немцов.
Провокация! – побърза да гракне режимът на Путин.
От което излезе, че убийството е провокация срещу самия режим на Путин.
Едва ли не, сам Немцов е влязъл в мръсен заговор с някои от своите гадни приятели – украинците, примерно, или дори американците, и е измислил подлия план за своето убийство, само и само с тази провокация да се навреди в световен мащаб на официален Кремъл.
Без да се казва директно по този начин, точно това се внушава у публиката от руската пропагандна машина чрез думата „провокация” и другите опорни точки, които и в момента усилено се лансират от нея по темата.
Как в цялата идея за провокацията се вписва мирната разходка на Немцов с готината му украинска манекенка, не е ясно. Онази вечер той явно е бил настроен не за политика, а за любов – и сигурно това му е отчетено край небесните порти. Как се вписва в нея и обикновената подлост – да застреляш в гърба един политик, който винаги е стоял с лице към проблемите – също е трудно да си представи човек.
За сметка на това обаче е твърде лесно да се припомнят няколко неща.
Първо, убийството на Немцов по маниер, по начин на изпълнение, по реакции на руската пропагандна машина, се вписва идеално в цялата поредица от убийства през последните години на политически или идейни противници на Путин и неговия режим. То носи характерния почерк на КГБ, както и да се нарича тази служба сега, в путинския си вариант.
Второ, убийството на руския опозиционен лидер от една страна е чист терористичен акт. То е нагла, показно извършена наказателна операция срещу един политически противник, операция, призвана да всее страх и смут в душите на всички останали политически противници, а и на целия народ.
От друга страна обаче, то не може да е чист терористичен акт, а по-скоро гангстерско нападение, защото КГБ по принцип не може да се нарече терористична организация. Терористичните организации имат конкретни цели, поставят конкретни искания и застават открито зад /зло/деянията си, а КГБ е нещо много по-лошо и опасно за целия нормален свят, защото предпочита да убива жертвите си в гръб и да постига целите си подло, точно като гангстерска банда.
Трето, също както във всички останали случаи на руски политически убийства от путинския режим, истинските вдъхновители и поръчители, макар че всички знаят кои са, ще си останат щастливо неразкрити. Защото, както бе съобщено, разследването се поверява на най-големите руски специалисти по разкриване на подобни атентати. А като правило, те работят в съседен кабинет с най-големите руски специалисти по извършването на подобни атентати.
И сигурно често обядват заедно.
Да, убийството на Борис Немцов е провокация, но не провокация срещу режима на Путин, а поредната провокация на самия режим на Путин срещу целия свят.
Вижте само версиите, по които работи следствието.
Убийство на радикални десни екстремисти с цел дестабилизация на Русия.
Да се замесят в разследването на подобно покушение радикални екстремисти, независимо леви или десни, винаги е най-лесният път за неразкриването му. Има два варианта. Първият, въпросните екстремисти са наети от някоя много специална служба, свършват работата, след което сами са отстреляни като кучета. Вторият, самата служба си свършва работата, после разследва всякакви екстремисти, но те се оказват невинни, защото имат алиби и всичко потъва.
Така че, ако по принцип не вярваме на никаква „теория на конспирацията”, в която има замесени спецслужби, тази версия ни насочва към вече споменатото внушение – сам Немцов си е наел убийците, за да дестабилизара режима.
Ами как ще стане това дестабилизаране, бе, граждани, когато 86 процента от мужиците и тьотките в Русия по най-последното проучване си признават, че горещо подкрепят Путин, а 13 процента казват, че изобщо не се интересуват от политика, тоест, пак го подкрепят, но не чак толкова горещо. Остават само 1 процент хора, които са срещу режима – а те не стигат, за да го заплашат с масови прояви на недоволство и сваляне от власт.
Това използва Путин и като опорна точка – видите ли, за какво ми е да убивам Немцов, след като той не е реална политическа заплаха за мен?
Обаче този аргумент не издържа. Знае Путин, че точно от този един процент хора трябва да се страхува, защото, като махнем изсред тях малцината най-тъпи екстремисти, които още не са си осигурили близост с режима, остават най-умните, най-интелигентните, най-достойните руснаци. Само с тях може да се изгради истинска Русия. С останалите може да се направи само някаква развалена руска салата, нищо друго.
Но, както е известно, всъщност дори руската салата е френска, така че наистина нищо не може да се направи с тях.
Освен това Немцов бе убит не толкова заради прекия му потенциал да сътвори някакъв московски Майдан и да махне Путин от руската шия, а като наказателен акт срещу него. Както всички диктатори, Путин не може да понася да има открити критици, него всички трябва да го обичат или поне харесват. Ако ви звучи налудничаво, да, налудничаво е. Но тази болест не е от онези, които трябва да се лекуват, а от онези, които трябва да се унищожават.
Втората известна засега версия на следствието е, че ислямски терористи са убили Борис Немцов, защото, видите ли, той имал еди-каква си позиция за атентата в редакцията на „Шарли Ебдо”. „Не на тероризма” и „Аз съм Шарли Ебдо” – каква чак толкова особена да му е била позицията? Нищо по-различно от позицията на целия нормален свят, защото Немцов беше от малцината нормални руски политици.
Е, вярно, позицията на самия Путин и неговата банда по френския случай изобщо не беше толкова нормална. Те гледаха издалеч и назидателно пригласяха – така ви се пада, гадни западни либерали и свободомислещи типове. На техния фон Немцов може и да е изглеждал като някакъв християнски радикал – но все пак, той не е никакъв фактор по отношение на ислямския тероризъм. Пък и ислямските терористи, както знаем, винаги предпочитат да оставят след себе си ясно послание, свързано с „Аллах”, а не чиста московска мъгла.
Най-смешна изглежда версията, която също се разследва, за убийството като плод на лична неприязън.
Ако го е свършило бивше гадже на приятелката му обаче, изстрелът също щеше да бъде не в гръб, а отпред – за да види палачът страха в очите и така да направи по-сладък за себе си последния миг на жертвата.
Възможни са обаче и други „лични” варианти.
Например – Немцов е застрелян от банда руски манекенки, намразили го, защото, вместо с някоя от тях, залюбил се, видите ли, с украинска красавица. А няма да се учудя и на още по-чудовищна идея – майката на Немцов, която, както стана известно, напоследък много се е страхувала да не го убие Путин, го застрелва сама, за да не го застреля Путин.
Да ме извини тази достойна дама, че вкарвам сянката и в подобни саркастични словесни конструкции, но така просто искам да внуша по-ясно твърдението си – за да отклони вниманието от себе си, споменатият кремълски гангстер е готов да сътвори какво ли не, дори най-чудовищното и най-непредставимото.
Както, впрочем, вече е доказвал неведнъж.
Точно затова яд ме хваща, като чета във всички анализи от нормални хора буквално едно и също изречение – „може Путин да не е поръчал лично това убийство, но то е плод на въведената от него система на управление, на цялата атмосфера, която цари в Русия”.
От една страна, да – образно, пък и възможно най-дипломатично казано, Немцов бе наистина убит от самата Русия, от онова чудовище, в което тя се превърна при поредния си нагъл, безцеремонен, садистичен диктатор.
Но, от друга страна, аз се опитвам да си представя и какво наистина би се случило с атентаторите, ако Путин НЕ беше поръчал лично това убийство.
/За подобна поръчка има много „чисти” начини, не се заблуждавайте, че някога ще се намери документ с подписана от самия него заповед. Да, такива грешки е правил дори Сталин, любимият предшественик на Путин, като лично е подписвал списъци с хора, които трябва да бъдат убити или пратени в лагер. Но Путин е човек на новото време, той се е поучил и чак толкова наивна грешка пред лицето на историята няма да сътвори./
Затова колкото и да обмислям въпроса от всички страни, отговорът е един и същ – ако шефът на Кремъл не беше лично поръчал Немцов, веднага след убийството му атентаторите щяха да бъдат или застреляни при опит да окажат съпротива на полицията, или седнали с насинени и угрижени физиономии в някоя стая за разпити, украсена с уреди от историческия музей на Светата Кремълска Инквизиция. Та кой ли наистина може да си представи, че ще провокира по такъв безподобно силов начин един истински диктаторски режим и това ще му се размине.
Самият Борис Немцов не можеше изобщо да си го представи, той се опитваше да работи с мирни средства, чрез думи и истина.
Е, дори на него не му се размина…..

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: