КЪДЕ Е ИЗТЕКЛО СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЧЕРВЕЕВАТА ДУПКА

февруари 27, 2015 at 7:48 am (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Вече месец в България тече скандал за незаконно подслушване от предишното правителство. Разработката, наречена „Червеи”, вече доведе до оставката на висш съдия, очакват се и още по-сериозни мерки. По темата разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, едра или дребна риба са уловили хората, които са поръчали и реализирали разработката „Червеи”?

– Нещата изглеждат доста шизофренично раздвоени, Фили. От една страна, никаква риба няма. Ако вярваме на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, операция „Червеи” е стартирана за разкриване на къртици, проникнали в информационната система на МВР и теглили оттам неизвестно какви данни.
Нищо такова няма разкрито в резултат на цялата операция. Нещо повече, няма изобщо никакви останали следи от нея не само като резултат, а и като конкретни действия, освен първичните документи, които доказват, че такава операция има. Ако направим аналогия с криминален роман – със сигурност имаме убийство, но нямаме труп, оръжие на убийството, свидетели, нищо.
От друга страна, известното до момента във връзка с „Червеи” сочи, че в мрежата всъщност са хванати доста – и то твърде едри – риби. Те още мърдат, но този път не би трябвало това да е задълго.
Първи е Тодор Костадинов, бивш шеф на дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР, сега служител на ДАНС, временно отстранен от работа, който е изготвял напълно незаконосъобразни искания до съда за разрешаване на подслушването. Вторият – Владимира Янева, председател на СГС, която, въпреки незаконността на исканията, лично е разрешавала подслушване и то далеч над крайните законови срокове. Това са най-видимите фигури. А малко по-назад се мержелеят и други, още по-едри риби, Фили.

– Пламен, нека първо обаче изясним някои основни факти относно операцията.

– Става дума за операция, Фили, започнала през 2013-та, малко след като кабинетът „Орешарски” дойде на власт, и продължила 300 дни, почти до самото му падане. Информацията за „Червеи” се появи на бял свят сега, в началото на февруари, покрай проверки заради основателните съмнения, че дълго протестиращите тогава граждани са следени и подслушвани от службите.
Оказа се обаче, че нещата са много по-лоши. Оказа се, че е пробита и източена цялата Автоматизирана информационна система на МВР, включително всички лични данни на всички българи – от паспортната служба, от оперативни разработки, досиета – изобщо, наистина всичко, което може човек да си представи. И едновременно с това, през всичките 300 дни, червеите наистина са имали възможност за пълен контрол и следене не само на протестиращи срещу кабинета Орешарски, а и на когото си поискат в държавата – от президента, до теб и мен, Фили.

– Това звучи чудовищно и се учудвам как изобщо е възможно да се случи…..

– Всъщност – много просто. Споменатият началник отдел „Вътрешна сигурност” на МВР Костадинов получава разрешение от министър Йовчев за провеждане на операцията и отправя искане до съда да разреши достъп до системата. При извършената сега проверка, Бюрото за контрол на СРС установи, че в искането липсват всички основни атрибути, които то трябва да има, включително самото основание за провеждане на операцията.
На практика, от законова гледна точка, това е празен лист хартия.
Но все пак съдия Владимира Янева разрешава, тоест, органът, призван да следи за закона, затваря очи пред беззаконието. След изтичане на първия срок, идва второ искане и второ затваряне на очите. И така до четири пъти, когато се изпълват 180 дни, най-крайната възможност, до която може да се удължава използването на СРС.
Обаче нищо не свършва и операция „Червеи” спокойно си продължава още цели 120 дни, без нито едно от замесените в нея правно образовани лица да се смути ни най-малко. Сигурно защото още отначало следите са донякъде заметени.
Ето как. При получено от МВР разрешение, министър Йовчев прехвърля реализацията на операцията „Червеи” на ДАНС. Там шеф е Владимир Писанчев, човек, известен като алтер его-то на Йовчев, негов дългогодишен сътрудник в – няма да те мъча да познаеш, Фили – руското направление на българското контра-разузнаване. Същото това направление, за което, поне от 2001 година насам, не е известно да е реализирало нито една операция в посока Русия или руска пета колона в България. Така или иначе, в споменатия вече доклад на Бюрото за контрол на СРС, допълнителни данни за който онзи ден изнесе Медиапул, се казва, че Владимир Писанчев носи отговорност, задето не е прекратил реализацията на „Червеи” заради нейната незаконност. Все повече стават аргументите, че и главният секретар на МВР Лазаров, макар първоначално да отрече, също е бил наясно с операцията.

– С други думи, не може да се очаква „Червеи”-те да се разминат само с оставката на съдия Владимира Янева, единственият конкретен резултат от скандала досега?

– Надявам се, че няма да се размине само с това, Фили, макар да има видимо колебание у премиера Борисов. Той първо каза, че не иска да пипа ключови фигури в системата на МВР и специалните служби, защото така може да се предизвика напрежение, от което няма нужда в момента. После поиска арести, но прокуратурата също не дава вид да се е разтичала. Нещо повече, отначало главният прокурор Сотир Цацаров дори заяви, че, видите ли, престъпление едва ли не няма, защото не е подслушван никой конкретно, а е пробита някаква си Автоматизирана информационна система. После изглежда и той се ориентира по-добре и обеща скорошни арести на важни фигури.
Тревогата в обществото във връзка със случая обаче с основание е твърде голяма, затова този път нещата не би трябвало да се разминат току-така. Още повече, скандалът тече в момент, в който и без това на дневен ред е въпросът за смяната на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР във връзка с някои законови промени, приети от новото мнозинство.

– Добре, Пламен, но да се върнем пак на въпроса за източената система на МВР. Кой има интерес от това, какво може да прави човек с този огромен обем информация?

– Може да я продава, Фили, както смята и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. Например, може да се продава информация за една българска мафиотска група на друга. Или данни за склонни към корупция политици и административни лица. Може да се изнудват хора.
А да си представим и как стоят нещата от гледна точка на двете основни, официално признати заплахи за българската национална сигурност в момента.
Дали ислямски терористи няма да проявят интерес към всички най-подробни данни от българската паспортна система, за да фалшифицират истински паспорти и да проникнат по-лесно в Австралия например? Или съответните служби в Москва, които водят открита и брутална информационна война срещу България, дали ще откажат да получат цялата информация на българската полиция, за да стане пропагандата им още по-ефективна?
Наистина няма думи, Фили, за да се опишат възможните поражения от подобна операция. Затова този път не само всеки червей трябва да понесе наказание, но и трябва да се разбере съвсем точно как и какво е станало. И накъде е изтекло съдържанието на тази огромна дупка, зейнала в българската национална сигурност.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: