Говори Пловдив: ЗА МЮНХЕН, ПОВЕДЕНИЕТО НА ХИЩНИЦИТЕ, ПАПАТА И БОЯТ ПО ДУПЕТО

февруари 9, 2015 at 7:39 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Не беше много добра идея да се избере точно Мюнхен за конференцията, посветена на темата „Украйна”.
Иронично е някак.
На времето тук Великобритания и Франция, уж искрено загрижени за мира в Европа, се огънаха пред Хитлер и подписаха онова споразумение, с което му дадоха възможност да лапне Чехословакия. И, разбира се, щом видя тази тяхна слабост, той веднага реши, че е достатъчно силен, затова апетитите му нараснаха още повече. Както и готовността му да ги реализира.
От биологията се знае, че хищниците така правят.
Като гледам как вървят нещата сега, струва ми се, че има съвсем реална опасност абсолютно същото да се случи и с агресивните апетити на Путин. Само че този път Великобритания не участва, а Германия и Франция играят ролята на хипнотизираното от боата зайче.
Защо ли всеки път Франция е вътре? Но това е друга тема…..
А може би пък беше прекалено добра идея да се избере точно Мюнхен за конференция по темата „Украйна” – с цел чрез неизбежната аналогия да се усети най-после нормалният, демократичен свят, какво всъщност става и да вземе истински мерки, докато все още може.
Защото новият, макар все още некоронован, руски император Путин, както и да го наричаме, за какъвто и да го смятаме, всъщност не е непредвидим. Нито е магьосник някакъв. Не е дори обикновен фокусник, способен винаги да изненадва тълпата, като вади хартиен букет от старата ми шапка.
Той просто е едно ченге от КГБ, възпитано до мозъка на костите си да мисли и действа по писаните и неписаните ченгеджийски правила на службата. Всички негови идеи, както и начина, по който ги реализира досега, сочат точно това. Само дето го прави не като използва ограничения, все пак, ресурс на службата, а чрез ресурса на цяла Русия.
В това е неговата сила, в това е и неговата слабост.
Може на него този ресурс да му изглежда необятен, може дори за известно време да успее да надскочи възможностите си – например като изчегърта докрай каквато глупост и готовност за робско търпение има останали в широката руска душа на тъй наречените „обикновени руснаци”, но все пак наборът му от възможности си остава твърде ограничен.
Той става още по-ограничен заради икономическото положение в света и цените на горивата, както и заради политиката на санкции, наложена от нормалния свят на Русия заради нейната агресия. Сигурен съм, че ако тази политика на санкции беше по-активна и всеобхватна още от самото начало, още от първите събития, които предхождаха анексирането на Крим от Кремъл, досега тя щеше да даде и доста по-зрели плодове.
Но не би.
Скоро цяла година ще стане откак светът уж се опитва да възпре агресора и да го накара да се вразуми, но той сякаш укрепва, става все по-силен, все по-агресивен и се подиграва – често пъти публично и съвсем буквално – на тези усилия. Какви са подигравките зад затворените стени на Кремъл пък можем само да гадаем, ако на някой му се занимава с чак толкова големи глупости.
Важното обаче е друго. В очите на император Путин свободният свят отново проявява слабост, слабост, която той може да използва. Достатъчно е само да прочетем какви ги наплещи руският външен министър Сергей Лавров в Мюнхен, който за пореден път направи опит да прехвърли вината за украинския конфликт от болната глава на здравата, за да разберем, че кремълският император си прави сметки да продължи да експлоатира колебанието на Запада.
А лошото е, че на моменти е прав да си прави такива сметки, защото среща прояви на истинска слабост.
Онзи ден например чета един изключително тъп коментар на Ройтерс по темата. В него едва ли не се предлага Западът да не дразни великия Путин, защото той може да причини сериозни щети.
Съжалявам, но Ройтерс да си уволнят писателя на подобни глупави текстове, които водят само до допълнително разколебаване на и без това не особено уверените в себе си европейски политици. Иначе човек, колкото и да не му се вярва, ще започне да се пита дали руската пропагандна машина не плаща по някакъв начин и на прочутата световна агенция, за да работи тя за руската кауза.
Ето какво се предлага в текста като връх на компромиса – Москва да се съгласи, че Украйна е независима страна, която може да избере членство в ЕС, Украйна да се съгласи да не се записва в НАТО, а също, заедно с целия Запад, да приеме, че руското малцинство в източната част на страната има права, които трябва да се спазват.
Макар изобщо да не ми се коментират подобни глупости, няма как, трябва да го правим всеки път, ако искаме обществата ни да не се поддават на руската дезинформация, подета и размножена от „полезните идиоти” /по Ленин/ на Запад.
Първо, за сефте чувам, че големият проблем в Източна Украйна съществува, защото Киев и Западът не признават правата на руското малцинство там. И да е имало някога подобен аргумент, то той отдавна е забравен – дори от самата руска пропаганда, която единствена има полза да разпространява подобни глупости.
Второ, хайде да не си измисляме оксиморони, и без това си имаме достатъчно наоколо. Искам да кажа, че ако една страна е независима, значи тя има право сама да решава къде да членува – иначе е страна с ограничен суверенитет, тоест, зависима.
Трето – защо Москва ще трябва да се съгласи, че Украйна е независима, за да стане тя независима. Украйна е член на ООН от 24 октомври 1945 година, за което са се съгласили всички, включително тогавашна комунистическа Москва – а 70 години по-късно Кремъл отново иска да решава нейната съдба, при това – еднолично…..
Четвърто, не Западът дразни Путин, а Путин се е развилнял, без да се съобразява с елементарните международни правила на поведение, в близката на Русия чужбина. От години той създава около себе си буферна зона, свързана с разпалване и поддържане на дългосрочни въоръжени конфликти и постоянно тлеещо напрежение.
И пето, нека да не си мерим онези работи, за да решим дали Путин може да причини по-сериозни щети на Запада или обратно. Спорът е непродуктивен, защото дори в кривите представи на руската империя за бъдещото развитие на света глобалният конфликт, използването на ядрено оръжие, е безсмислено точно толкова, колкото беше и по времето на Студената война.
Да, Путин наистина може – и всъщност вече причинява – големи щети на света. Но те ще бъдат толкова по-големи, колкото по-късно бъде спрян той, колкото по-късно му се покаже по възможно най-категоричен начин, че има граници на поведение и не може всеки да прави каквото си иска. А ако му се лигавим, той ще ни се присмива, ще ни използва и ще ни изнудва цял живот.
Също като зле възпитано дете.
Онзи ден папа Франциск похвали един човек, че с възпитателна цел понякога пляска детето си по дупето. И изведнъж Верена Херб, говорител на немското Министерство на семейството, възрастните хора, младежта и жените, излезе и каза – това е недопустимо, защото не може да има „достойно удряне”.
Много ми се ще да разбера какво прави тази девойка, когато нейното отроче се затръшка и започне откровено да я изнудва за нещо в магазина, а никакви обяснения за липса на пари не помагат.
Добре, де, забравих, девойката не може да разбере проблема, защото те в Германия дори и кучетата им се раждат възпитани да не лаят, какво остава за тръшкането на децата. Пък и пари винаги имат. Да са живи и здрави, изработили са си ги, заслужили са си ги, ползват си ги, както решат.
Но да не се правят на по-католици от папата. Още повече, тук говорим не за Германия, а за Русия. Тя не е дете, което ще навреди най-много на себе си, ако не се научи да съобразява с елементарните норми на човешкото поведение и съжителство, а държава, която въздига алчността, егоизма и нетърпимостта си към общите правила в единствено собствено правило, с което да се съобразява.
Тя трябва да бъде пляскана по дупето, за да разбере къде са границите – и колкото по рано разбере това, толкова по-добре и за нея, и за всички останали.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: