Говори Пловдив: „БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО“ И ДРУГИ ПРОСТОТИИ

ноември 10, 2014 at 7:39 am (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Знаете ли кога политическата система в България се намира в своето наистина най-тежко положение?
Забелязал съм го съвсем ясно през последните 25 години – това е моментът, когато ДПС остане единствен защитник на демокрацията, когато гласът на ДПС зазвучи най-точно, разумно и логично в общия български политически хор, когато именно ДПС започне да казва и защитава истините, които би трябвало да казва и защитава цялото българско демократично общество.
В конкретната ситуация имам предвид изявлението на Лютви Местан от миналата седмица, че не може с подкрепата на ксенофобска и анти-европейска формация, каквато безспорно е тъй нареченият Патриотичен фронт, да се правят европейски реформи.
Наистина няма как да стане!
И не защото Местан го казва – пази, Боже, а защото такава е политическата логика, доказана от дългата политическа практика на цяла цивилизована Европа. Сега някои в България се опитват за пореден път да измислят топлата вода, като за целта първо искат да ни убедят, че топлата вода все още не е измислена. Но това означава само едно – че за пореден път всички сме обречени да пием по една студена вода.
Не знам защо не се забелязват и коментират вече ясните знаци за идиотщините, които следват?
Аз лично се потресох, когато в четвъртък, при подписването на коалиционните споразумения, Валери Симеонов се изтъпани да говори и завърши изказването си със съдържателния лозунг „България над всичко!”. А Бойко Борисов се огледа като мишка в трици и, за да не остане по-назад по патриотизъм, завърши и той с „България над всичко”.
Абе, момчета, над кое всичко е България? Над бедността, над простотията, над сто процентовата си енергийна зависимост от Русия, над продажната си и некадърна политическа класа, над скапаната си съдебна система и ченгеджийско-мафиотския си модел на управление – над кое?
Това изключително много ми прилича – и всъщност наистина е само разновидност – на тъпия лозунг на Волен Сидеров – „С нами Бог!”
Ами ако Бог е с нами, да речем – православните българи от Атака, то как същият този Бог се отнася към нас, които не сме от Атака? Мрази ли ни той, че не харесваме фюрера? А какво да кажем за отношението на Бога тогава към православните гърци? Или и той, както мнозина нашенски тъпанари, просто им вика „мръсни византийци” и пренебрежително махва с ръка всеки път, щом се сети за тях. Ами какво правим в тази ситуация с православните ни македонски братя – те в какви отношения са с въпросния Бог? Или с Московската патриаршия на император Путин – дали тя е съгласна Бог да е точно с нами, жалките българи, а не с тями, истинските руски арийци?
Има такива наклонени плоскости на простотията, на които, щом стъпи даден човек, група хора или цял народ, краят им не им се вижда.
Но всъщност, ще попита някой от последния чин, какво лошо има в това да казваме, че България, нашата мила родина, е над всичко, тоест, да сме истински патриоти? Първо, да казваш, че си патриот не означава, че си патриот. Второ – когато казваш, че точно ти си патриот, упрекваш всички други, че те не са. Значи ги смяташ за родоотстъпници, предатели и други. Трето, най-лошото в този уж невинен и много патриотичен израз е, че ни води към най-мракобесническо мислене и ни подготвя за подкрепа на най-мракобеснически режими.
Не може една демократична държава да е над всичко по две причини – защото наоколо има други народи и държави, които никак няма да са съгласни точно нашата да е над тях, а също защото държавата по принцип е само инструмент, тя е слуга на човека и обществото, не техен господар.
Помните ли как описва Джером Джером разликата между джентълмена от Острова и джентълмена от Континента? Когато първият види човек от администрацията, той го смята за слуга и се отнася към него по съответния начин, докато вторият започва да се мазни, сякаш от онзи зависи животът му, не обратно.
Но вместо да си оправим живота като реализираме базисния принцип за по-малко държава и повече човек, ние тук вече 25 години се напъваме да измисляме кои от кои по-екзотични начини да реализираме въпросната фашизоидна простотия с „държавата над всичко”. Например чрез мечтата на Костов за „силна държава”. Или чрез столетната лъжа на комунистите за онази „социална държава”, която „ще се погрижи за всичко и всички”.
Че включването на ПФ в сегашното управление е голяма простотия, свидетелства и една от първите, явно много спешни, стъпки на новото правителство. Не, тя не е насочена към бюджета, справяне с ефектите от срива на КТБ или възстановяване на европейските фондове – както ни убеждаваха разни пророци, за да докажат, че каквото и да е правителство е по-добро от нови избори.
Оказва се, че най-важният въпрос, поставен първи на дневен ред, е този за новините на турски език по БНТ.
Всичко е Мара втасала, само дето не се е подмила…..
Освен това забелязвам, че още щом дойдоха на власт, някои на пръв поглед разумни хора започнаха да изпадат в своеобразна еуфория и да говорят глупости. Например Петър Москов онзи ден се изплющя, че новото управление ще извади от властта ДПС и модела „Кой”. Не се подлъгвайте по подобни словесни фигури обаче – замислете се и ще разберете, че реализацията на първото не означава непременно реализация и на второто.
Да, ДПС с тази върхушка начело и по този начин построена като партия, трябва да се извади от властта. В известен смисъл това ще бъде полезно както за българското общество като цяло, така вероятно и за самото ДПС. Моделът „Кой” обаче само с това няма да бъде изстърган от обществения и политическия ни живот. Защото моделът „Кой” не се състои само от Доган, Местан и Пеевски. Да, те участват, видни фигури са в него, но той е доста по-комплексно явление.
А най-отзад, най-дълбоко, в дъното на този модел, стои руското влияние в България и ни управлява.
Точно то мести доганите и местаните както си иска по малката българска шахматна дъска, въздига или наказва андрей-лукановци, илия-павловци и делян-пеевци, купува и продава съвести и съдби.
Това е истината. И, няма какво да се лъжем – докато максимално не се ограничи това руско влияние в България, докато руската пета колона тук не изтънее до незабележимо ниво, докато всеки от нас не превърне любовта към Русия в разум и знание за всичко онова, което Русия ни е причинила, ние няма да се отървем от модела „Кой”.
Само че за това нито Петър Москов, нито кой да е от новото, уж „реформаторско” управление, не говори.
И няма да проговори.
Ще се занимаваме сега с новините на турски – да, но няма да се занимаваме с руските шпиони и руските центрове на влияние, които държат на практика цялото медийно пространство в България, също както държат и огромна част от икономическите лостове. Ще въздигаме огради срещу съюзника ни в НАТО Турция и срещу нормалната човечност, но няма да махнем тъпия мораториум за проучването на шистовия газ и няма да изградим още много години интерконекторните газови връзки с Гърция, Турция и Румъния, та да тръгнем най-после към своята енергийна независимост. Защото това не е в интерес на Кремъл. Ще водим безсмислени дебати и ще правим референдум за задължителното гласуване, вместо да разберем, че ако имаме истински, нормални, демократични партии – напук на руските интереси от обратното – хората ще гласуват за тях не по задължение, а с удоволствие и чиста съвест.
И така нататък.
Само че това няма да стане, защото „реформаторското мнозинство” е пълно с гаранции, че няма да стане.
Как например АБВ, една от най-проруските партии в България, ще участва в правенето на спешно необходимите ни реформи, които по дефиниция, след като са европейски и демократични, са против интереса на Русия?
Това за мен си остава пълна загадка.
Дано поне аз като съм глупав, архитектите на новия управленски модел да знаят как. И да могат да го постигнат.
Обаче се съмнявам.
И всъщност се съмнявам не дали могат, а дали искат.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: