Говори Пловдив: СТАНИШЕВ В БРЮКСЕЛ, ЛАВРОВ В СОФИЯ, НИЕ – В ТОПЛИТЕ МОРЕТА

юли 7, 2014 at 6:48 am (Публицистика) (, , , , )

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Станишев си отиде – сега Европейският съюз ще му сърба попарата.
Не мога да спра да се смея, толкова весел е начинът, по който стана това. И не мога да спра да плача. Толкова е тъжно.
За нас е тъжно, де, не за него. За нас, защото 15 години слушаме тоя папагал да ни залъгва с празни приказки, гласуваме за него и престъпната му шайка, търпим да ни прави на маймуни – и ако се погледнем в огледалото, ще видим, че наистина ни направи.
Затова сега целокупно трябва да се смеем на себе си и да плачем за себе си.
Обаче не. Онзи ден моят иначе личен приятел Милко Багдасаров каза, че всъщност Станишев е „национален капитал” и фигура, каквато България не е имала 60 години назад и няма да има 60 години напред.
Абе, Милко, ти май съвсем се чална от кърджалийските жеги…..Или предната вечер си пил нещо с неустановен произход, та започна да плещиш глупости на квадрат? Никой народ по света няма да иска Станишев за политик дори да им го подаряваме, пък БСП явно има намерение да го продава, щом го рекламира по такъв безумен начин.
Е, защо пък да не иска да го продаде, ще възрази някой – след като толкова години го продаваше скъпо и прескъпо на българите, сега може да го пробута на чужденците, нали те са малоумни, мекушави и гадни педали, както ги описва руската пропаганда – и в Русия, и в България.
Като говорим за Станишев в Европа обаче, опасявам се от две неща.
Първото е, че тия гангстери от нашето правителство наистина ще вземат да го предложат за еврокомисар, както прогнозира Бойко Борисов. А ония ми ти европейци, каквито са м а з н и, както викаше бай Ганю на учтивите хора, наистина ще вземат да го изберат. Да, смешно ще бъде, трагично ще бъде, отвратително ще бъде – един от основните руски троянски коне от България да бъде издигнат на такава позиция, но – това е положението.
Второто ми опасение е, че самите леви европейци ще вземат пак да направят Станишев някакъв си в ПЕС или в нещо друго, също толкова бесовско. Те са на практика почти толкова ненормални, колкото българските им колеги от левицата и като нищо ще го направят. `Ми няма да го оставят човека със сума деца на ръцете безработен, я, как ще се оправя той само с едната брюкселско-депутатска заплата, нали никакви пари за бира няма да му остават.
Както и да е, добрата новина все пак е, че Станишев си тръгва. Кой ще заеме неговото място обаче – тук задължително се крие поне една лоша новина, но засега ние не я знаем, така че можем да се порадваме на живота. Като в оня виц от комунистическо време, посветен на простите човешки радости. Един грузинец се обажда по телефона и пита: – КГБ? Девойката отсреща отговаря: – КГБ сгорело. След малко той пак: – КГБ? – КГБ сгорело. И така, докато на нея и писва: – Ну, гражданин, я вам сказала – КГБ сгорело. Пък грузинецът: – А мне просто приятно слъйшать!
Знам, че последната дума не се пише точно така на руски, но нямам на клавиатурата подходящата буква, затова я натаманих по звучене. Пък и, така или иначе, правописът, особено руският, не е най-важното нещо, когато имаме възможност наистина малко да се порадваме на настъпилото социалистическо междуцарствие.
От друга страна – да, Станишев си тръгва, но Лавров идва. Имам предвид, че на посещение в София идва Сергей Лавров, руският външен министър. Според моето дипломатично мнение, посещението му трябваше да бъде отложено, защото, особено в този момент, ние нямаме за какво изобщо да си говорим с него, просто темите, които него го интересуват, нас не ни интересуват и обратно. Разбира се, истинското ми мнение е, че Лавров изобщо не трябва да бъде допускан на европейската българска територия, но се страхувам, че на отделни другари това може да им прозвучи малко крайно, та засега не го изразявам.
Една от задачите на руския външен министър със сигурност ще бъде потягане на разпокъсаните и нестройни редици на руските мекерета тук. Пардон, на българските социалисти и уж отцепилите се от тях азбучни другарчета. Впрочем, ще пречи ли на някого нещо, ако, след окончателната раздяла със Сергей Станишев, Георги Първанов вземе да се върне на бял кон начело на БСП? Няма да пречи, нали? Напротив, това ще означава, че АБВ ще се разпусне и така ще се гарантира единството на Партията, приемствеността на проруската политика на социалистите също ще бъде налице, изобщо – време за радостни лозунги в червено.
Със светло минало, към светло бъдеще!
Има само един малък проблем в това отношение – в БСП са отворени много нови апетити за председателското място. Другарката Мая Манолова например в прав текст каза, че ако и предложат, ще приеме. Тя не уточни какво ако и предложат, но че ще приеме каквото и предложат, това всеки го знае. Драгомир Стойнев, уж експерт и уж енергиен министър, също направи стъпки в правилната посока и зае стратегическа позиция в борбата за мястото на Станишев. Със сигурност има и още кандидати. Ами Румен Овч. Него какво ще го правим? Или неговата шайка вътре в Партията, де.
Освен да препоръча и одобри новия лидер на БСП, другото, което ще иска да узнае другарят Лавров в София е – кто виноват. Кой е виновен за провала на „подкрепяния от Русия европейски проект „Южен поток”, както го наричат напоследък всички, които искат изтънко да ни внушат, че не Москва натрапва газовата си тръба на Европа, за да може да поддържа и засилва политическото си влияние, а Европа има неясно какъв интерес от тази тръба и дращи за нея.
Онзи ден, по време на посещението си в Сърбия, външният министър в оставка Кристиян Вигенин каза, че „няма хипотеза „Южен поток” да не бъде реализиран”. Ама той Вигенин да ги говори тия на старата ми шапка. Или на Лавров, за до успокои малко, като дойде той тук.
Иначе за потока не само, че хипотеза има, ами има и реален план. Той предвижда ЮП да бъде спрян, поне докато Русия започне да става нормална, демократична държава, която спазва пазарните принципи и не използва търговията с енергия като политическо оръжие. Което значи, че на практика ЮП е спрян завинаги, защото кога ще стане това с руската трансформация, освен на куково лято.
Очаква се в София Сергей Лавров да се срещне с колегата си Кристиян Вигенин и с президента Росен Плевнелиев. `Ма защо, бе, господин президент, ще примате този тип – той ще ви се кара и ще ви заплашва, помнете ми думата, а вие, като добър домакин и възпитан човек, няма да смеете нищо да му възразите. Трябваше да го отсвирите най-президентски, та да стане по този начин благо на душата на целия български разумен народ.
Другата среща на Лавров тук се очаква да бъде с Михаил Миков. Това пък защо? За да му се оплаче той, че българските депутати изобщо не слушкат, но продължават да папкат, въпреки, че не слушкат. Така де, как по друг начин да разбираме смешния плач на горкия Миков от онзи ден, че бойкотът на Парламента от страна на депутатите бил незаконен.
`Ми като е незаконен, вкарайте полицията да ги оправи с палките и димките, бе, т-н началник, защо сме ви сложили на тази висока и отговорна трибуна – нали за да въдворявате ред. Пък вие не въдворявате. Това очаквам обаче да му отговори самият Сергей Лавров на оплакването.
Още една среща се очаква да има руският външен министър и тя е с премиера Пламен Орешарски. Познайте от три пъти ще му се кара ли Лавров или ще го похвали и после ми кажете. Аз не мога да позная, защото вече ми свършиха хапчетата за познаване. Какво ще си говори Лавров с човека, който утре си отива от премиерския пост, какви нови задачи ще му постави, какви спешни руски нужди ще го помоли той да задоволи докато още не си е отишъл – това ние не можем да знаем.
При всички случаи обаче знаем, че Орешарски ще се похвали на Лавров, че кабинетът му си тръгва с много висока оценка. Наистина, до последния момент никой не поставяше никаква оценка на никаквия му кабинет, затова пред журналисти онзи ден той сам каза, че тя е „много висока”. И изтъкна като основание за това факта, че правителството е свършило всичко, което е планирало да свърши.
Мнозина не вярват нито дума на Орешарски, но ние с вас, тъй като сме послушни и вярващи, ще послушаме премиера си и ще му повярваме. Няма да надаваме ухо към брътвежите на онези хлевоусти типове, според които Орешарски може да се обеси на собствената си висока оценка, защото само това не е свършил от планираното.
И така, граждани, накрая ми остана единствено да ви вдъхна надежда, като ви кажа, че, след като Станишев отива в Брюксел, а Лавров идва в София, на нас, останалите, ни остава да хукнем някъде из топлите морета.
Или някъде по дяволите – че е по-лесно и напълно безплатно.

,Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: