ЛОШИ ИДЕИ, ЛОШИ РЕШЕНИЯ, ЛОША РЕАЛНОСТ

юни 20, 2014 at 5:44 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Продължават неяснотите около предсрочните избори в България. Още не е уточнена дори дата за тях, очакват се консултации между политическите сили, но в същото време конфронтацията им се засилва. По темата разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, във вторник Консултативният съвет по национална сигурност при президента уж постигна съгласие по основни въпроси, но те продължават да са без точни отговори. Ще има ли такива отговори скоро?

– Би трябвало да има, Фили, защото страната се намира в уникално състояние, широко разкрачена между невъзможността сегашното управление да бъде търпяно повече и неспособността на българските политици да постигнат съгласие по какъвто и да било въпрос. Подозирам, че дори ако трябва да уточнят единно меню за обед, те ще изпаднат в разногласия и ще стигнат до бой. Така или иначе, ясно е, че предсрочни избори ще има и те ще бъдат между 28 септември и 12 октомври. Кога точно – три са възможните дати в този период. Това изглежда маловажен въпрос с оглед на факта, че в едни избори важен е резултатът, не датата. В случая обаче и датата е важна, защото тя е свързана с конституционния срок, в който трябва правителството да подаде оставка, парламентът да се разпусне и да бъде назначен служебен кабинет. Свиканият от президента КСНС обаче не можа да постигне съгласие за точната дата и остави този, както и много други важни за страната въпроси да бъдат уточнени чрез допълнителни консултации между политическите сили. Засега се споменава, че тези консултации ще бъдат следващия вторник. Тъй като обаче всички вторници оттук нататък са следващи, аз имам сериозни съмнения, че управляващите ще се опитат да бавят допълнително топката с процедурни и други хватки, за да може изборите да се отложат колкото може повече.

– Защо им е това отлагане? Нали те сами признаха, че не са способни да управляват и затова реално се стигна до ситуацията с предсрочния вот?

– Така е, Фили, но само теоретично. За управляващите всъщност точно сега е най-доброто време, жътвата, дето се вика. Сега те са си на власт, тоест, все още държат всички възможности в ръцете си, но в същото време, тъй като са и в нещо като дълга оставка, обществото дори не може да ги събори, защото нали те така или иначе си отиват. А в този период могат да подписват договори, да назначават хора на различни постове, да променят закони – изобщо, могат да правят всичко, което утре ще се окаже бомба със закъснител, поставена под стола не само на следващото управление, а и на цялото българско общество. Например представи си, Фили, че в този период на безвремие и привидно безвластие, управляващите подпишат с руснаците договора за изграждането на „Южен поток”, договор, който не просто е неизгоден, а изключително вреден за България и Европа. Добре, ще дойде това утре, което постоянно чакаме и какво, най-малкото – руснаците ще могат да осъдят България за неустойки, а самите управляващи, които са направили белята, няма да могат да бъдат осъдени, защото ще се скрият зад колективната безотговорност. Давам този пример неслучайно – защото вече се появиха съмнения, че правителството точно това е сторило, подписало е за руския газопровод с едната ръка, докато с другата се кълнеше, че спира строежа му.

– Пламен, подобна май е и ситуацията с новия закон за МВР, който парламентарното мнозинство се опитва да прокара в момента и заради който стана огромен скандал.

– Така е, Фили, силно спорните промени в закона за МВР беше един от въпросите, за който по време на КСНС при президента бе постигнато съгласие да не се пипа, а да се остави на следващото управление. Само че, вместо да спазят тази джентълменска договорка, БСП, ДПС и Атака онзи ден решиха веднага да прокарат своите промени и така да поставят обществото пред свършен факт. Или поне да го вкарат в големи главоболия да прекроява отново и отново един закон, който и без това е доста сложен и спорен. И съвсем неслучайно лидерът на опозицията Бойко Борисов така побесня от това подмолно действие на управляващите, че им обяви открита война и каза, че, щом те не спазват договорките, оттук нататък спрямо тях ще има силен реваншизъм. Разбира се, Борисов е известен кибритлия, на когото обаче обикновено скоро му минава, затова не трябва да се търси под вола теле в тези негови думи. В същото време – от цялата ситуация с пълна сила лъсна точно онова, за което говорихме, Фили, неспособността на българската левица да се държи политически нормално, нежеланието на управляващите да си отидат мирно и кротко от властта, намерението им да оставят колкото може повече изгорена земя зад гърба си.

– Пламен, покрай предсрочните избори се заговори доста масово и за неща като въвеждане на задължително гласуване, както и на образователен ценз за участие във вота. Възможно ли е подобни идеи да се реализират?

– Както знаеш, Фили, в България всичко е възможно, само че точно тези две новости няма как да се случат преди изборите. Просто няма достатъчно време за тях, доколкото са свързани с широко политическо съгласие за промени в Конституцията, реализация на тези промени по сложна парламентарна процедура, на практика задължителното им оспорване пред Конституционния съд и последвало негово решение, като на всички е известно, че неговата най-бърза скорост е съвсем малко по-бавна от тази на обикновен състезателен охлюв. На всичкото отгоре вече е лято и конституционните съдии имат други, по-слънчеви занимания, не толкова да носят тежките тоги. С други думи – за подобни нововъведения ще бъдат необходими поне 6 месеца парламентарно време, което никой на никого няма да даде в момента, защото го и няма в наличност.

– Все пак, Пламен, какво ще кажеш за тези промени по същество, ще имат ли те добър ефект върху изборния процес, а оттам и върху общественото развитие в България?

– Идеята за задължителното гласуване ми се струва изключително лоша, Фили. Знам, в Австралия гласувате така, но ситуацията е съвършено различна, несравнима. Там не сте имали комунизъм, за да усетите как дори незадължителното става задължително. Подозирам също, че нямате 35-40 процента от населението с основно или никакво образование, плюс неизвестно колко процента функционално неграмотни хора. Тук е и връзката. Някои казват – ако има задължително гласуване, то непременно трябва да се въведе и образователен ценз, защото иначе буквално натикваме България в ръцете на най-маргиналната част от населението. Ами ние вече сме я натикали, казвам аз обаче, и това е една от причините прочутият български преход да е толкова изкривен. Затова според мен нещата стоят обратно – образователен ценз за участие във вота трябва да бъде въведен, колкото и това да звучи като твърде консервативна идея, без обаче да се въвежда задължително гласуване.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

1 коментар

  1. Златарова said,

    Да ,образователен ценз трябвада се въведе!Но управляващата коалиция и някои нови партии дали намират тази опция за необходима? Едва ли…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: