Говори Пловдив: НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ ПО ГЛУПОСТИ

юни 9, 2014 at 1:11 pm (Публицистика) (, , , , , )

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Правителството си дава добра оценка.
Ами значи, не само хубаво, но и умно правителство си имаме – нали никой друг не му дава добра оценка, та то се сетило само да си я даде. Вероятно защото не иска в самия край на управлението си да увисне на въжето на оставката съвсем непохвалено. Нали и тези министри все пак имат някаква гордост? Нищо, че са точно тези.
Или точно тези нямат – забравих как беше.
Лютви Местан щял да подкрепи обаче кабинета при поредния вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Шизофренично. Нали само преди дни самият Местан каза, че правителството трябва да си ходи, тъй като политическата ситуация в страната е променена след изборите за европарламент. Говореше за любовта си към негово величество суверена и се кълнеше, че има само добри намерения, като предложи три варианта, при които правителството да остане колкото може по-дълго на власт.
Ако разкажеш тази история на някой нормален човек, той няма да ти повярва. Само че зад цялата работа стои желязна логика и прозира елементарна цел. Тя веднага стана безпощадно ясна от последвалите две реакции. Първо – БСП, докато се туткаше как да реагира на политическата повратливост на ДПС, заяви преди всичко друго, че дори да има предсрочни избори, във времето дотогава правителството трябва да ускори работата по реализацията на газопровода „Южен поток”. Второ – правителството, като една съвършено послушна марионетка, каквато си е, а също и като правителство, което добре знае за какво точно е дошло на власт, излезе пред публиката и каза, че, независимо още колко ще управлява, веднага ускорява работата по реализацията на „Южен поток”.
Това е.
Всъщност, какво повече да гадаем? Ще стане така, че в месеците, с които Местан иска да отложи изборите, българските рубладжии ще подпишат договор до договора, мила моя майно льо, с кремълските си приятелчета и ще оставят на следващото правителство задължението да ги изпълнява. `Щото иначе – неустойка до неустойката, немила моя майно льо.
И утре като дойде на власт Бойко Борисов, независимо дали ще управлява заедно с Реформаторския блок или без него, с ДПС или без него, с дявола или без него, ще трябва или да изпълнява газовия договор с Русия. Длъжен ще бъде, независимо, че този договор е тотално против интересите и на България, и на Евросъюза. Иначе ще трябва да плаща здрави неустойки, които може да срутят и без това крехката ни икономика, само за да се наплати на бедните руснаци заради магариите на българските богати червени мародери.
Тогава той , а не Станишев, ще трябва да се оправдава пред Европа и да обяснява на европейците колко не искаме, но колко сме притиснати и няма как…..
Не вярвайте на властта, граждани, дори когато властта вярва във вас. Имам предвид – сегашната власт и споменатите вече лигави изблици на Лютви Местан, който много се кълне в народа и му дава правото да избира. Говори се, че Станишев излезе с контра-предложението си за задължително гласуване, за да удари през ръчичките своя уж младши партньор. Смята се, че ако всички българи гласуват на едни избори, резултатът за ДПС в проценти ще бъде по-малък.
Не се поддавайте на тази лъжа, граждани. Тогава парламентът ще стане доста по-шарен и групата на ДПС, дори ако стане например 30, а не 50 души, пак ще е толкова силна и влиятелна, колкото сега. Защото важно е съотношението на силите вътре в Народното събрание, не процентите сами по себе си.
Така че – не се поддавайте на манипулацията колко ще бъде хубаво, ако се въведе задължителното гласуване. От една страна, това означава да се правят нови промени в Изборния закон, а ние не искаме БСП и ДПС да правят вече такива промени, достатъчно им се насладихме. Тези избори е по-добре да минат при сегашния лош избирателен закон, отколкото да се губи време и енергия дори с най-добрите поправки. Които, така или иначе, няма как да се случат.
От друга страна – въвеждането на задължителното гласуване означава да увеличим до крайна степен дела на абсолютно маргиналния вот в общия кюп. Сега, въпреки купуването на гласове и различните манипулации, много от неграмотните и малограмотни хора изобщо не отиват да гласуват. И пак комунистите печелят.
Ами представете си, че се вдигнат всички тези „онеправдани”, излъгани като един, с червеното знаме и тъпана начело, а от устата на тази тълпа се носи – „Дру-у-жна песен дне-е-ес да екне…..” Или някаква друга измислена комунистическа песничка, която вдъхновява масите.
Нали знаете, че функционално неграмотните в България са около и над 40 процента от населението – кого ще изберат те и защо, след като не могат да различат премиер от премиера.
Във връзка с това ВМРО излезе със следното предложение – ако ще се въвежда задължително гласуване, да се сложи и образователен ценз.
Това е поредният опит за манипулация, протакане, забатачване на общественото съзнание във водене на излишни спорове и проч. Само по себе си идеята за образователен ценз е добра, аз я повтарям от години. Но, първо, тя не бива да се обвързва със задължителното гласуване, защото задължителното гласуване е вредно само по себе си и не бива да се въвежда. Второ, тя трябва да се обмисли, обсъди и реализира от едно по-нормално парламентарно мнозинство, а не от мнозинство като сегашното, което се състои от руски кафяво-червени националисти, руски червени социалисти и псевдо-европейски червено-ченгеджийски либерали. Как да се изразя по-ясно?
Ще попита някой – защо е вредна идеята за задължителното гласуване?
Причините са много. Първо, негласуването също е демократична форма на избор, който трябва да бъде уважен. Може да ни е яд на хората, които не излизат в най-ключови избори, може да ги наричаме как ли не – но не бива да посягаме на правото им на отказ от гласуване. Днес ще се откажат, утре – не, това е личен избор, а нали централна ценност за демокрацията и капитализма е личността, индивидуалните права, включително правото човек да греши и правото човек да се поправя.
В случая, за да стане по-масово гласуването, може да се прави само едно – политиците трябва да подобрят качеството на своята работа, тоест, да намерят начини да стигнат до избирателя и да го убедят да гласува. Иначе защо са политици. А ние, съвсем по български, пак се опитваме по „лесния” начин да имаме мнозинство или поне да ударим другия – с административни мерки.
Второ – абсолютно измислен е аргументът, че като има задължително гласуване, народът ще се надигне като един и ще измете комунистите от властта. Не се залъгвайте за това – питайте Иван Костов защо не трябва да се залъгвате. Ако аз взема тук да изброявам всички причини, няма да ми стигне цялото интеренет-пространство за целта.
Трето – точно хората, които мислят и които биха гласували за някои по-демократични формации, при въвеждане на задължително гласуване ще реагират като мен и няма да отидат до урните изобщо. Напук и в името на истинското право на избор.
Точно това смятам да направя, ако някой се осмели да направи тази законодателна магария – по най-публичен начин няма да отида да гласувам. И после ще превърна опита да ме глобят в истински политически и медиен цирк.
Не за друго, а защото добре помня как по татово време нарочни другари от квартала идваха да ме притесняват в къщи, за да отида до урните, тъй като вече станало почти обед и само моето място е празно в списъка, пък те нали искали да изпълнят нормата от сто процента гласували и да изпреварят другата квартална ОФ организация…..
Идиоти! И всичко това се случваше, макар дори тогава гласуването официално не беше задължително.
Ами сега какво ще се случи, а?

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: