ЕВРОКАМПАНИЯ БЕЗ ЕВРОДЕБАТ – НЕ ИМ СЕ ГОВОРИ ЗА ЕВРОПА

май 23, 2014 at 5:24 am (Публицистика) (, , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Кампанията за европейските избори в България премина без дебат по важните европейски въпроси. Очаква се между три и пет партии да изпратят депутати в Европарламента, като между БСП и ГЕРБ, основните формации от ляво и дясно, силите изглеждат изравнени. Темата евроизбори днес обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, какво казват социолозите последно – ще има ли отчетлив победител на предстоящите в неделя избори за Европейски парламент?

– Зависи какво разбираш под „отчетлив победител”, Фили. Ако вземем само основните политически сили – ГЕРБ и БСП, то между тях съществува паритет. Напоследък всички проучвания сочат между 18 и 20 процента подкрепа за тях. Ту едните вземат превес, ту другите – зависи от броя и размера на гафовете между две проучвания. А също – в зависимост от политическите и финансовите пристрастия на съответната агенция. Така че ГЕРБ и БСП ще си разделят по 6 места, а ако едните вземат 7, ще го приемат като повод за партийни тържества. Не и за национални обаче.
Така или иначе, квотата на България в Европарламента е 17 места, затова борбата е за останалите пет. По-скоро – за останалите две или три, в зависимост от това колко ще вземе ДПС. То има своя твърд електорат и може да го мобилизира, за да си спечели три мандата, както досега. ДПС има механизми за такава мобилизация, въпреки огромния гаф, който сътвори с поставянето на второ място в листата си на печално известния депутат Делян Пеевски – медиен магнат със съмнителни пари и морал, обект на силни национални протести през миналата година. Така че за всички други партии остават най-вероятно два европейски мандата, които те трябва да си поделят. Очаква се в това начинание да успеят двете най-нови формации – лявата, силно популистка коалиция България без цензура на бившия журналист Николай Бареков и десният Реформаторски блок, обединил няколко малки партии. В тази битка може да се намесят Атака на Волен Сидеров, която напоследък е откровен рупор на политиката на Кремъл в България, както и Националният фронт за спасение на България, който настойчиво не успява да обясни от кого ще я спасява. Могат да се намесят, но това е съвсем малко вероятно.
Така че, Фили, ако погледнем на нещата от друг ъгъл и преброим птичките като общо съотношение на ляво и дясно, очаква се левицата да получи 10 мандата, а десницата – 7. Не бива да се заблуждаваме, както правят мнозина, от това, че ДПС формално не се води лява партия, а либерална, дори членува в европейския Либерален интернационал. Това е следствие от особеностите на европейската политика, иначе в рамките на България ДПС вече повече от 15 години работи в пълна хармония със социалистите.

– Пламен, този резултат ще отрази ли реалното общо съотношение на силите? Тоест, може ли резултата от евроизборите да доведе, както очакват мнозина, до падане на правителството и предсрочни парламентарни избори в самата България?

– Да, мнозина очакваха да се случи така, Фили, но напоследък тези оптимисти са нещо като застрашен вид, стават все по-малко. И съответно – все повече са скептиците като мен, които смятат, че евроизборите няма да доведат до промени вътре в страната, кабинетът ще продължи да се окопава във властта, въпреки огромните гафове, които прави, а невъзможната управляваща тройна коалиция ще продължи да си е възможна и да доказва, че политическата гравитация е нещо съвършено различно от нютоновата.

– Пламен, а какъв беше духът на предизборната кампания? Имаше предварителни очаквания тя да бъде доста агресивна, което май не се получи – поне не до степента, до която се нагнети напрежението през миналата година, по време на вътрешните избори.

– Хем е така, хем не е така, Фили. Да, от една страна нямаше главоломни каскади от арсенала на черния ПР, както стана миналото лято. Но от друга страна – точно по време на тази европейска кампания се стигна до там да излезе на повърхността и бързо да започне да се развива едно публично противопоставяне, което доскоро тлееше някъде дълбоко в недрата на българското общество. Имам предвид противопоставянето, съвсем условно казано, между русофили и русофоби. Тази история е дълга за обяснение и вероятно трябва да и посветим отделен разговор, Фили, но с няколко думи да поясня. Първо, противопоставянето не е между русофили и русофоби, а между хора, които държат на българския национален суверенитет и демократичните европейски ценности и хора, които искат България да се върне в руската орбита на влияние, включително като излезе от ЕС и НАТО и се влее в отдавна подготвяния Евразийски съюз на Путин. Второ, противопоставянето е между хора, които се поставят съзнателно и срещу заплащане в услуга на чужда държава и хора, които не са съгласни, че някой по този начин може да прави национална политика. Противопоставят се също две визии за обединена Европа – визията на тези, които смятат, че тя е излишна и трябва да се премахне, а дотогава се опитват да спечелят, получат, откраднат, все едно, колкото може повече пари от нея и визията на онези, които смятат обединена Европа за ценност, имат желание тя да се развива и България да се развива заедно и като част от нея. Няма да изброявам повече, важното е друго – че това противопоставяне, което се показа на показа на повърхността поради външни фактори, имам предвид руската агресия в Украйна, сякаш малко или много стресна обществото и оказа върху предизборната ситуация в България ефектът на разлят нефт върху морска повърхност, тоест, донякъде уталожи бурните вълни. Затова и кампанията, Фили, този път не изглеждаше чак толкова агресивна. Истинските последствия от случилото се през нея обаче тепърва ще се усещат в българския политически и обществен живот.

– Пламен, доколко партиите успяха да откроят този, а и други важни проблеми, в самия предизборен дебат?

– Всъщност, Фили, основният проблем на тази кампания е, че в нея темата Европа е периферна, за разлика от множество, но далеч по-дребни теми от България. Външен наблюдател, ако не знае предварително за какви избори става дума, не би могъл да разбере само по проведения тук публичен дебат. Смятам, че това беше целенасочен подход, наложен от партиите в управляващата левица. Те предпочитат да разчистят колкото може повече сметки с вътрешните си опоненти, отколкото покрай дебата да се отворят очите на българското общество за истинските европейски въпроси и решения, които други европейци предлагат. Управляващите не искат и още нещо – те не искат обединена Европа да съществува, но в момента все още не искат и ясно да заявят тази си позиция, затова предпочита да не говорят изобщо за никаква Европа.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: