СЛУЧАЯТ НАРИШКИН И РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА

май 2, 2014 at 6:12 am (Публицистика) (, , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България
Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Руският натиск срещу България се засилва, след като София отказа планираното за май посещение на Сергей Наришкин, председател на долната камара на Държавната дума. Наришкин е включен още в първата вълна от европейските санкции срещу Русия във връзка с агресията в Крим. По темата разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, България отмени посещението на Сергей Наришкин в София. Какви са мотивите за това?

– Сергей Наришкин, Фили, е сред онези, на които ЕС наложи първите ограничения за пътуване и запор на банковите сметки още през март, след руския анекс на Крим. Както уточнява Външно министерство – „санкциите са във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна”. Европейското ограничение е подкрепено от България и оттам нататък за всяка страна-член подобни актове стават „пряко приложими и задължителни за изпълнение”. Тук няма какво да се мисли и коментира – има обща европейска политика, има стъпка в защита на демократичните ценности, мира в света и принципите на международното право, има и пряка защита на българския национален интерес, макар мнозина тук да не разбират това. Или по-скоро – да се правят, че не го разбират. И е странно също, че Русия изрази „изненада” от случилото се и каза, че очаква България да преразгледа решението си като „грешка”.

– А какво казва по въпроса БСП, известна като верен съюзник на Москва?

– Засега мълчи, Фили, но очаквам скоро да наругае пак външния си министър Кристиан Вигенин, както направи след посещението му в Киев през март. За сметка на това пък гръмогласно по темата се произнесе Волен Сидеров от партия Атака. Дори още преди да се появи официалното съобщение на Външно министерство, той излезе разгневен и каза няколко неща. Първо, че ако България не наложи вето на европейските санкции срещу Русия, на правителството не му остава много време. Второ – че САЩ постоянно искат от Европа нови и нови санкции, а този диктат е недопустим, затова България трябва да наложи вето най-после. И трето – специално за случая с Наришкин ще се иска оставката на външния министър Вигенин. „Ще посъветвам председателя на Народното събрание Михаил Миков – каза Сидеров – той да покани тук колегата си Наришкин и да видим тогава какво ще направи Брюксел – дали ще го арестува на летището или направо ще бомбардира София”.

– Пламен, това не е ли просто поредната изява на Сидеров за печелене на предизборни дивиденти от русофилските среди в страната?

– Сигурно и това го има. Тъй като напоследък този наш виден национален герой среща, според социолозите, все по-малко подкрепа, неистово търси начин да блесне, за да се задържи още малко във властта. Най-великото му изпълнение беше миналия петък. Точно докато ние с теб си говорехме за други неща, Фили, Сидеров официално откри кампанията на своята партия за европейските избори…..в Москва. Представяш ли си, всички останаха със зяпнала уста от това политическо приключение, за което само един Волен може да се сети. Е, може би и неговите руски му господари, които в този ден официално го наградиха с орден „Звезда на отечеството”, който му се даде „за принос в отношенията между България и Русия”. Над кое отечество грее звездата и какъв точно е приносът на Волен за това греене не бе съобщено, но то на всички е отдавна ясно.
Но да се върнем, Фили, на идеята как Брюксел ще бомбардира София, ако нарушим европейските санкции и приемем Наришкин. Подобни приказки са лесни за приказване, затова или не им обръщат внимание, или ги смятат за безотговорни, дори налудничави. Да, в тях има и такъв елемент, но трябва да се каже още, че те не са случайни, а част от целенасочена и ефективна пропагандна кампания. Те лесно влизат в общественото ухо и закотвят в общественото съзнание внушението, че лошият Брюксел ни командва против нашата воля и в наша вреда, че винаги има начин, както заобикаляме законите в собствената си страна, да заобиколим и европейските закони и принципи. Ето такива неща, Фили, се внушават съвсем незабележимо с подобни уж брътвежи.

– Пламен, ти каза обаче, че това е част от ефективна пропагандна кампания. Чия?

– Руска. Това е първата половина от наистина огромната, стройна и впрегнала доста ресурс кампания, която руснаците разгръщат през последните седмици по света, но най-вече – в Европа. Тя се опира на два основни стълба. Първият е за лошия Брюксел, който ограничава суверенитета на страните, а не дава нищо в замяна, само лапа пари без полза. По-добре е този Брюксел да се разпадне. Както във всяка пропагандна лъжа, и в тази има зрънце истина, само че хипертрофирано. Във втория пропаганден стълб обаче пък Брюксел се оказва не чак толкова лош, по-скоро – добричък, но неспособен. Неспособен е най-вече да се противопостави не на лошия, а направо гадния Вашингтон – защото всъщност лошите американци командват добрата Европа и я разиграват както си искат. Най-вече – насъскват я срещу невинната Русия и я карат да прилага срещу нея санкции, от които самата Европа ще пострада. Точно тези елементи на кампанията, Фили, почти всеки ден чуваме отвсякъде – като се започне от самия Путин и външния му министър Лавров, та се стигне до деветата дупка на руския кавал Волен Сидеров.

– Пламен, това не са ли прекалено семпли, нелепи внушения, за да бъдат и ефективни?

– Така работи гьобелсовата пропаганда, Фили. Да, в нормалния свят чакаш да чуеш смислени доводи, а не противоречиви внушения. Но се оказва, че, повтаряни до втръсване, колкото и нелепи да са, те работят, стигат до хората, объркват ги, внасят смут и колебание, водят ги до отказ от търсене на истината и нежелание да я защитават, замърсяват с глупост цялото обществено съзнание. На всичкото отгоре, ако човек се взре малко по-внимателно, ще види, че цялата тази руска кампания се опира всъщност на тезите, които крайната европейска десница развива от години. Тоест, европейските общества в някаква степен са подготвени да възприемат внушенията и за недостатъците на Евросъюза, и за лошите американци. Тук новият момент е само добавената лека съпричастност към поведението на Путин и действията на Русия изобщо. Европейската десница в момента гледа на Русия като на страна достойна, защото се опитва да има собствена политика, да се противопостави на Щатите, да не се поддава на диктат от разни външни бюрократи, а Путин в частност е своеобразен герой, който със здрава ръка успява да постигне всичко това. Такива ги дрънка не само партия Атака в България, Фили. Така говорят и крайно десните във Франция, Унгария, Холандия, Италия, къде ли не – а там тяхното влияние нараства. Ето защо правилно беше писал скоро един анализатор, че сегашните евроизбори могат да се превърнат в сериозен тест за самото съществуване или скорошния разпад на проекта Обединена Европа изобщо.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: