РЕФЕРЕНДУМ ЛИ?

февруари 7, 2014 at 8:36 am (Публицистика) (, , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Президентът Росен Плевнелиев лансира идея за референдум по теми от изборното законодателство – въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен елемент във вота и гласуване по електронен път. Как се посреща това предложение и какви са основните аргументи „за” и „против” – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, идеята за референдум веднага очерта ясна политическа разделителна линия – управляващите са против, опозицията – за. Това ли беше целта на Росен Плевнелиев?

– Честно – не знам, Фили. Трудно ми е да разбера защо точно в момента той излезе с искането за референдум по три въпроса – въвеждане на задължително гласуване, въвеждане на мажоритарен елемент във вота и за електронно гласуване. Плевнелиев предложи референдумът да се проведе заедно с евроизборите през май. „Така с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията“ – каза той. А после обясни, че моментът е назрял, защото общественото доверие в цялата българска политическа класа е критично ниско и, за да се промени това, трябват базисни промени в изборния механизъм.

– Да, и управляващата левица  реагира точно като ужилена, с което веднага постави силен политически знак върху челото на президентската идея…..

– Права си Фили, като ужилени реагираха левите. Те излязоха с дежурната фраза, която вече прилагат към всичко, което не им харесва – че идеята обслужва интересите на партия ГЕРБ. Според лидера на БСП Сергей Станишев това създава пречки за новия Избирателен кодекс, който подготвя левицата в момента и който „ще прекрати всички нечестни практики при провеждането на избори”. Другият мотив на левите е специално за електронното гласуване – те напомнят решение от 2011 година на Конституционния съд, според което то противоречи на основния закон, защото би нарушило тайната на вота. Опозицията пък веднага се обедини около обратната позиция. „Ако Парламентът не приеме идеята за референдум, ние ще организираме подписка и ще съберем необходимите гласове за провеждането му” – каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. А Реформаторският блок  излезе с декларация, в която заявява: „Политическата криза, в която се намира страната, се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот.” Добавя се още, че „не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват”. А това доверие, според тях, може да се върне само с промени в избирателната система.

– Пламен, доколко сериозни и дълбоки са аргументите от едната и другата страна?

– Имам усещане, Фили, че този път желанието за взаимно противопоставяне наистина е замъглило мозъците и на едните, и на другите. Аргументите на левицата например са толкова фалшиви, че биха били смешни, ако не се лансираха сериозно. Що се отнася до реакцията на тъй наречените десни – те са толкова опасни, че, ако не бяха направени доброволно, щях да приема, че някой ги вкарва в истински псевдодемократичен капан.

– Не си ли твърде краен в оценката си?

– Струва ми се, че не, Фили. Реакцията на левите е много интересна. Те са наясно, че задължителното гласуване облагодетелства само тях – доколкото е доказано, че на тяхна страна са малограмотните и маргиналните слоеве в България, голяма част от които никога не гласуват. Има обаче и обратното – електронното гласуване пък ще ги удари здраво, доколкото във вота ще се включат повече млади и образовани хора, както и много българи, които живеят извън страната и които досега не гласуват, така да се каже, по технически причини. Явно социалистите добре са преценили, че повече биха загубили от електронното гласуване, отколкото биха спечелили от задължителното, затова реагират остро и себично, без да ги е грижа за обществения интерес. От друга страна десницата според мен реагира първосигнално, просто застана срещу реакцията на управляващите. Иначе няма как да си обясним аргумента им, че отказа на хората от гласуване може да се преодолее, като гласуването стане задължително. То е все едно за наказание да замеряш маймуна с банан. Ако просто повече хора отидат до урните, това изобщо не означава, че вотът няма да е силно изкривен, че гласове няма да се купуват и продават, тоест, не означава, че сегашните проблеми ще се преодолеят, а само че ще се променят някои форми за тяхното проявление и ще се разшири обхвата им.

– Така или иначе обаче, противопоставянето е факт, а независими интелектуалци вече стартираха подписка за референдума. Какъв очакваш да бъде резултатът?

– Никакъв, Фили. Смятам, че до референдум трудно ще се стигне, а дори да се стигне, той ще се провали, както стана с предишния, за АЕЦ „Белене”.

– Защо мислиш така?

– Има много причини, но ето ти само една – българите инстинктивно ще усетят, че това упражнение е напълно безсмислено. Казвам го, като се позовавам не само на личната си позиция, а например и на вицепрезидента Маргарита Попова, която деликатно се противопостави на своя началник, президента. Предложението му за референдум е едно желание да се стимулира избирателната активност, каза Попова, но добави: „Бих искала вместо чрез въвеждане на задължително гласуване, тази активност да се стимулира чрез смислени програми, които привличат избирателите и те убедено, с ентусиазъм, да тичат към избирателните урни и да посегнат към бюлетината, която най-много им харесва.“

– Всички бихме искали така, но не става. Да те попитам обаче и за личната ти позиция – доколкото схващам, ти май не одобряваш идеята за референдум…..

– Да – и имам поне четири аргумента за това, Фили, които само ще маркирам.  Първо, принципно не одобрявам провеждането на референдуми в България, страна, в която около 40 процента от населението е функционално неграмотно. Второ, референдумът само излишно отвлича общественото внимание от най-важната цел – свалянето на това вредно правителство. Трето – въпросите, които президентът предлага, са по-подходящи за експертна дискусия и по тях трябва да има отговорно политическо, а не анонимно всенародно решение. Четвърто – задължителното гласуване е изключително лоша идея, вкарването на мажоритарен елемент е безсмислено и неефективно, а електронното гласуване, единственото наистина необходимо от трите предложения, рано или късно, но не много късно, ще бъде въведено, със или без референдум.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: