БСП С ДВЕ ЛИСТИ – ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА

януари 17, 2014 at 7:00 am (Публицистика) (, , , , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Политическият проект АБВ на бившия президент-социалист Георги Първанов ще излезе с алтернативна листа за европейските избори през пролетта – вече седмица това е сред най-обсъжданите теми в България. Какви са очакваните ефекти от подобна стъпка и най-вече – може ли да доведе тя до разцепление на БСП, ще чуем мнението на нашия политически коментатор Пламен Асенов.

– Пламен, ако социалистите наистина се явят на евроизборите с две листи, това няма ли да срути мита за тяхната монолитност, тоест, да доведе до разпад на БСП, а оттам и на сегашното управление?

– Може да стане, а може и да не стане така, Фили, с БСП човек никога не знае. За 100 години съществуване тази партия със сигурност е доказала две неща: че върхушката и винаги е способна да управлява по-лошо от очакваното и въпреки това винаги оцелява. Не знам как го правят, честно. Тоест, знам технологично как става, но не знам защо им излиза сметката и българското общество им разписва билета отново и отново.

– И затова ли не искаш да бъдеш категоричен в този случай…..

– Да, Фили, това е общата причина. Но, освен това, не съм сигурен в няколко неща. Първо – не знам дали намерението на бившия президент Георги Първанов и бившия външен министър Ивайло Калфин да регистрират втора лява листа за евроизборите е сериозно. Всичко може да е игра с цел привличане на повече обществено внимание в ляво през оставащите пет месеца. Има го това, Волен Сидеров например го прави като забърква публични скандали, а БСП неведнъж през годините използва точно същия ход – създава в обществото фалшиво очакване за разцепление. Втората опция е Първанов и Калфин да са сериозни в намерението си, но да не успеят да го реализират – някой по-голям от тях ще им окаже натиск, социологическите проучвания и срещите ще покажат, че идеята няма почва сред редовите социалисти или в някакъв момент просто ще се спазарят с кликата около председателя на БСП Сергей Станишев. Трети вариант – алтернативната листа може да е ход за обиране на периферни и извънпартийни гласове, а после социалистите от двете листи пак да се слеят в една група заради благовидни цели – например борба срещу лошата десница. С други думи, Фили, добре е да помним старата максима и да не вярваме на данайците, дори когато носят дарове. Защото всъщност отдавна се чака БСП, партията мастодонт, която изкривява цялото българско политическо пространство, най-после да се редуцира до поне две формации – една посткомунистическа и една социалдемократическа. Това би било истинска стъпка към нормализация на политическия живот в страната, но просто не се случва.

– Всъщност, Пламен, в идеята за алтернативна листа май има намек за подобно нещо, доколкото бившият вътрешен министър Калфин, който се очаква да е водач на тази листа, се представя като социалдемократ.

– Да, Фили, подобни внушения се правят. Например Ивайло Калфин определи острата реакция на официалното ръководство на БСП срещу намерението за алтернативна листа като проява на „сталинизъм”. Реакцията беше разбираемо остра – Сергей Станишев и компания веднага заговориха за „предателство”, за безотговорно отношение на колегите си. Тази риторика сигурно ще се изостря с наближаването на изборния ден. От едната страна тя внушава, че партията се бори с вътрешните си врагове – теза, която е способна да мобилизира до краен предел твърдия електорат на БСП. От другата страна обаче внушението, което идва, е – те, разбирай, Станишев и компания, са лошите сталинисти, а ние, разбирай – Първанов и компания, сме добрите социалдемократи.

– Всъщност, Пламен, в тази посока представи нещата и бившият премиер от ГЕРБ Бойко Борисов. В коментар за развитията той определи Първанов и Калфин като умни и добри политици, като опоненти, с които може да се води диалог, за разлика от Станишев, който не само не може да управлява, но и не може да разговаря.

– Е, да, всъщност Бойко Борисов наля вода в мелницата на Георги Първанов. Някои веднага заподозряха, че той го направи не просто съзнателно, а и защото двамата играят обща, съгласувана политическа игра.

– Това реалистично ли ти изглежда?

– По-скоро – не, Фили. Според мен Борисов просто се опитва да използва ситуацията, като предизборно насъска едни комунисти срещу други комунисти. Той смята, че от това ще спечели, но подозирам, че надценява не толкова силата на противоречията в БСП, те са наистина огромни, надценява обаче готовността на социалистите да бъдат принципни и устояват докрай позицията си. Ще го кажа обратно за по-ясно – Борисов подценява способността на българските социалисти да загърбват противоречията, щом видят пари, кокал  или нещо друго ценно за тях в края на тунела. Подценява също още нещо много важно – руския интерес.

– Пламен, какво общо има Русия с един вътрешно-партиен български спор?

– Когато говорим за българската левица, Фили, Кремъл винаги е важен фактор. Особено в ситуация като сегашната – когато БСП държи управлението, тоест, когато, поне частично, реализацията на този интерес е в нейни ръце. Хората на Путин надали биха искали да изпуснат почти опитомената вече възможност това да стане чрез сегашното правителство, в издигане и запазване на което те инвестираха доста ресурс, като подгонят дивото – тепърва да чакат Първанов отново да овладява вътрешно-партийната власт, после тази в страната и т.н. С други думи, Фили, след всичко колебливо, казано по-горе, именно руският интерес е онзи фактор, който в края на краищата натежава на везните на преценката ми за евентуалното развитие на драмата, както се възприема в момента, с регистрацията на втора листа от левицата. Според мен истинска драма тук не съществува и разцепление на БСП преди европейските избори не може да се очаква, а оттам – не може да се очаква и падане на правителството Орешарски. Имам предвид – не по тази линия, а иначе други опции за падането му все още има. Смятам също, че в подходящ момент Георги Първанов ще намери благовиден предлог да се откаже от идеята за алтернативната листа и ще подкрепи единството на партията – най-много да жертва Калфин, който и без това не е официален партиен член. Все още, разбира се, има възможности за изненади. Например, казват някои – не се знае какво ще се случи на предстоящия през февруари партиен конгрес на БСП. Все пак мисля обаче, че идеята как смели социалисти освобождават Станишев от председателския пост на БСП броени месеци преди изборите, си остава чиста политическа химера.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: