ВЪЛНАТА НА ОМРАЗАТА

ноември 8, 2013 at 9:27 am (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Бежанците от сирийския конфликт в България са вече почти десет хиляди. Държавата явно не се справя с проблема, случиха се и първите инциденти. На този фон избуяват страхове, които се използват от расистки и ксенофобски партии. Темата коментираме с Пламен Асенов.

– Пламен, миналата събота в София 20-годишната Виктория беше наръгана с нож от човек от арабски произход и това сякаш отключи много стаени в българското общество призраци. Защо точно тази капка преля чашата?

– Първо да кажа, Фили, че момичето е живо и ще оздравее. Второ – нападателят, който е нелегален емигрант от Алжир, беше заловен в Гърция след съвместна операция с гръцката полиция. Трето – във връзка с нападението тук наистина се развихриха отвратителни ксенофобски страсти, раздухани и използвани от различни политически сили и профашистки групировки. Четвърто – междувременно, в софийския квартал „Военна рампа”, където има лагер със сирийски бежанци, от група скинари бе нападнат и пребит 17-годишен младеж. Неговите нападатели още не са заловени от полицията. Пето – все пак обаче в страната се намериха хора и групи, които се противопоставиха на нецивилизованата политика на омразата. Шесто – под техен натиск прокуратурата този път се намеси и започна предварителни производства срещу някои от лидерите на фашизираните партии и организации, които заплашиха открито със саморазправа. Седмо – голямата част от българските медии отразиха всичко това изключително непрофесионално. Те може би не нарушиха пряко закона, както смята общественият Съвет за електронни медии, но според мен нарушиха всичките елементарни правила на журналистиката, Фили.

– Това са наистина твърде много събития за една седмица, Пламен, но кажи повече за политиците и организациите, които се опитаха да раздухват омразата.

– Първа сред тях е партия Атака, която управлява заедно с БСП и ДПС. Отначало Волен Сидеров организира митинг в Свиленград с искане да бъде затворена българската граница за бежанците, после имаше протест и в София. Необезпокоявани от никого, от Атака издигнаха лозунги като „България на българите”, „Чужденците – вън” и други подобни. Ругатните, заплахите и всички останали елементи от този цирк слушателите могат да си представят сами. И могат също добре да си представят как те самите биха се чувствали, ако някой ги беше посрещнал по подобен начин при пристигането им в далечна Австралия. Доколкото разбирам, засега обаче срещу хората от Атака няма мерки от прокуратурата. Може би все пак ги пази някакъв политически чадър, какъвто не би трябвало да има. Втората кохорта смелчаци, застанали с омраза срещу мирните и уплашени хора от бежанските лагери, са тъй наречените „войводи” от ВМРО. Особено се прояви заместник-председателят им Ангел Джамбазки. На митинг той призова София да се изчисти от нелегални емигранти и заяви, че ако държавата не се справи с проблема, „други хора” ще въведат ред. Сега очакваме, Фили, да разберем  кои са тези други хора. Надявам се Джамбазки да ги каже пред прокуратурата, която образува срещу него досъдебно производство „за подбуждане към престъпление, към дискриминация, насилие и омраза, основани на расова и етническа принадлежност”. Третата вълна смелчаци са яките момчета с черни фланелки и ниски чела, които напоследък обграждат с любов новия български политик и бивш журналист Николай Бареков. Наричам го „новия политик” не само защото е наистина е отскоро в този бизнес, но и по аналогия с един прочут сатиричен сериал на ВВС. А яките момчета пък са от някаква федерация по бойни спортове, с която той е близък. Между тях се оказа и Бисер Миланов, наричан още Петното, човек, известен с криминално и затворническо минало. Напоследък обаче той, в качеството си на достоен гражданин, участник в уличната агитка, която подкрепя правителството, бе гост на премиера Орешарски и вътрешния министър Йовчев. Та този г-н Петното, Фили, заедно с още четирима негови колеги от агитката на Бареков, сега също са подведени от прокуратурата под отговорност за разпространяване на омраза и призиви към насилие.

Трябва непременно да се каже обаче, че тези хора и групи експлоатират естествени страхове, които съществуват и се нагнетяват от месеци у масата българи, страхове, плод главно на видимата неспособност на държавата ни да се справи с неизбежните проблеми, породени от присъствието на бежанците. Нещо повече, както говорихме и миналата седмица с теб, Фили, държавата дори сякаш съзнателно преекспонира тази си неспособност. Прави го, вероятно за да получи повече подкрепа от Европейския съюз, но очевидно пък не си дава сметка за отрицателните ефекти от това поведение.

– Пламен, а как се стигна до тази реакция от страна на прокуратурата, досега тя, общо взето, гледаше да стои настрани от подобни теми, които са истински горещ картоф?

– Всъщност, Фили, магистратите се задействаха под граждански натиск. Доста хора напоследък излязоха с остра позиция срещу проявите на ксенофобия и омраза, а от „Хелзинкския комитет” пряко сезираха прокуратурата. Само за обща илюстрация на реакциите, Фили, ще цитирам кратък текст от официалната позиция на омбудсмана на републиката, който казва: „Изразявам своята дълбока тревога от зачестилите изблици на насилие, мотивирани от расова, етническа и религиозна омраза. Категорично се противопоставям на всякакви идеологии, политики и език, подбуждащи към расова ненавист, насилие и дискриминация, както и на всяко действие, което може да засили страха и напрежението сред различните расови, етнически, национални, религиозни или социални групи и да направи невъзможни цивилизования диалог и разбирателство между тях”. Тревога от нагнетяване на напрежението изрази също президентът, който обяви, че свиква Консултативен съвет по национална сигурност по темата с бежанците. Това, което обаче поне аз не видях и не чух през последната седмица, Фили, беше реакция от страна на управляващите БСП и ДПС. Като цяло те замълчаха по повод надигналата се ксенофобска вълна и не осъдиха официално призивите към насилие. Смята се, че това тяхно поведение се определя от страха да не загубят властта изобщо, ако раздразнят колегите си от партия Атака, като ги критикуват за фашизоидната им позиция. По този повод, Фили, и тъй като в края на седмицата се навършват 24 години от промяната на 10 ноември, се сетих за бившия комунистически диктатор Тодор Живков, който навремето съветваше партийните си другари да се „снишават”, за да ги отмине перестройката, започната от Горбачов в Съветския съюз. Та и сегашните наследници на другарите комунисти правят същото – снишават си, дано фашизоидните тенденции в България някак от самосебе си да отминат. Само че в историята, също както и в човешкия живот, онова, което има да се случи, се случва, то никога не отминава, само защото някой жираф си заравя главата в пясъка.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: