НА СРЕЩА С ВЕЛИКИ ЕВРОПЕЙЦИ

октомври 5, 2013 at 12:15 pm (Публицистика) (, , , )

/Първо студио на БНР – Радио „Пловдив”, 18 часа, сряда, 9 октомври 2013/

Пламен Асенов

Не говоря празни приказки, наистина ви каня на среща с велики европейци, петдесет и двама на брой – като се започне от Алберт Айнщайн и се свърши – засега – с Енрико Ферми.

Само по случайност и двамата са физици, но иначе в рубриката „Великите европейци”, която вече цяла година радио Пловдив излъчва всяка седмица, са представени личности от основните сфери на човешкия живот и дейност – писатели, художници, музиканти, учени, политици, философи, духовници, изобретатели, изобщо хора, които си струва човек да има за съседи, та да си пие виното с тях. Или да познава отблизо по какъвто и да било друг начин.

Аз си мислех че ги познавам – поне някои от тях, де…..поне донякъде…..

Нищо подобно, щом се зарових в информацията за живота и постиженията им, разбрах, че съм виждал само малки парчета или съм държал в ръка черупки от тях, случайно разхвърляни край пътя. Затова се радвам, че още в този живот ми падна възможност да се впусна в приключението, наречено радио-портрет.

Самата технология на този труден и рядко разработван жанр ме накара да погледна наистина дълбоко, да изляза от линейната биографична схема и да търся развитие на текста около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой, да представя максимален брой връзки към характерни особености и любопитни детайли както на неговото собствено, така и на нашето слушателско време, да се ровя и подбирам подходящата за всеки характер и съдба музика или друг вид звукова илюстрация.

А това ако не е професионално предизвикателство, не знам кое тогава е!

Ето, за тези и още много други неща ще си поговорим на 9 октомври, ако след работа прескочите до Първо студио на радио Пловдив. Ще ви чакаме там с главния редактор на радиото Марин Данев и тонрежисьора Кристиан Белев.

Ще има и изненада, разбира се – в аванс ще ви представим още неизлъчения портрет на Вацлав Хавел, бившия чешки дисидент от времето на комунизма, а после президент на страната.

Интересно ще е, затова – заповядайте в сряда, 9 октомври, от 18 часа в Първо студио на БНР – Радио „Пловдив”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: