ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО НАГЛОСТ НА КВАДРАТ

юни 21, 2013 at 2:51 pm (Публицистика) (, , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Консултативният съвет по национална сигурност не излезе с решения за изход от политическата криза. Провалът бе предизвикан от лидера на партия „Атака” Волен Сидеров. Така кризата в страната се задълбочава на фона на масови улични протести с искане за оставка на правителството. По темата на деня разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, Консултативният съвет по национална сигурност се очакваше сякаш с доза надежда – да се избегне блокажа, до който се стигна. Защо не се случи нищо на него?

– Всъщност едно решение все пак има, Фили. То е – скоро съветът да се събере пак, но в по-широк формат, с участието на главния прокурор и други хора от сектора „Сигурност”. Дотогава поне няма да се правят законодателни промени в този сектор, защото, както подчерта президентът Плевнелиев, има консенсус, че там трябва да се прилага интегриран подход.

– Това е нещо, но не е ли твърде малко в сравнение с очакванията съветът поне да се приближи до намирането на формула за излизане от кризата. Нали всички са съгласни, че тя не може да продължава вечно?

– Вече не съм сигурен дали всички са съгласни, Фили. Тези дни в България се случват такива поразителни неща, че частиците абсурд се разнасят вероятно чак до далечна Австралия. През миналата седмица върхушката на управляващата Тройна коалиция по безпардонен начин назначи за шеф на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски, известен със скандално минало и настояще, с неясен произход на парите си и неясни задкулисни обвързаности. По този повод започнаха масови улични протести с искане за оставка на правителството. Решението за Пеевски бе отчетено като грешка от БСП и ДПС, както и от премиера, но това не спря протестите. И в момента, когато кабинетът е на ръба да се срути, онзи ден управляващите отидоха още по-далеч. Те избраха лидера на партия „Атака” Волен Сидеров за председател на една парламентарна комисия – комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и – забележи, Фили – парламентарна етика. Човекът, който години наред подбужда омраза на расова, религиозна и етническа основа, който през последните дни постоянно е на ръба на сбиванията в Парламента и извън него, за когото вече всички са наясно, че е основен провокатор на напрежение в сегашните мирни протести – та този човек ще е етичен съдник в българския Парламент.

– Пламен, както стана ясно, вчера Волен Сидеров отново провокира конфликт и с държането си провали Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента. Какво всъщност се случи?

– Случи се, че, още при встъпителното изказване на Росен Плевнелиев, Сидеров започна да говори срещу него, обвини го в редица грехове, включително, че „застава зад анархията и вандалщината на улицата”, а това е държавна измяна, за която трябва да бъде сезиран главния прокурор; отправи нападки срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който напусна заседанието; кара се дълго на вътрешния министър Цветлин Йовчев; определи мирно протестиращите десетки хиляди хора като „безчинстващи криминални банди”. И още много, и много неща сътвори Волен, които направиха ситуацията нетърпима и провалиха заседанието. Важно е обаче и поведението на лидерите на БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан. По време на целия инцидент те се държаха, сякаш нищо особено не се е случило и не се случва. Затова казвам, Фили, че за мен изборът на Сидеров за шеф на етичната комисия е по-голям абсурд и плод на по-голяма наглост от избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Това показва, че или, както каза вчера Бойко Борисов, управляващите искат правителството да падне веднага, или се държат толкова нагло, за да опънат докрай нервите на улицата и чрез провокация да се стигне до конфликт, който да спечелят. Може би сънуват това, което направи Ердоган в Турция, но не отчитат редица фактори, които ще провалят плановете им.

– Ще видим развитието на историята с Волен Сидеров, но засега – провалена си остава най-вече възможността ситуацията в страната да се успокои по един или друг начин. Има ли изобщо варианти за това?

– В опит да го направи, онзи ден правителството внесе в Парламента пакет неотложни, според него, мерки, предимно в социалната сфера. Имаше думи на разкаяние от страна на управляващите, имаше обещания, че няма да правят повече лоши работи като избора на Пеевски, имаше молба, отправена директно от премиера – оставате ме на власт още няколко месеца. Чудно, Фили, защо толкова настървено се държат за властта тези три партии – БСП, ДПС и Атака. Всъщност – не е чудно, знам поне десет валидни отговора. Но важното е не дали аз ги разбирам, а дали им вярват протестиращите. А те не вярват и настояват за оставка с лозунга – „Не само Пеевски е грешка, всички вие сте грешка!”

– Добре, но ще се промени ли нещо, ако кабинетът падне?

– Не, Фили, още доста време в България няма как да се промени нищо. Очевидно в момента алтернатива липсва, доколкото партия ГЕРБ не се възприема от мнозинството българи така. Самото сегашно управление пък е нетърпимо, доколкото е ужасяваща комбинация от лява, пак лява, но етническа и крайно лява националистическа партия – изкушавам се да го нарека директно национал-социалистически коктейл, но няма, за да не дърпам дявола за опашката. Смята се обаче, че при оставка на правителството сега и нови предсрочни избори, ще се получи почти същата парламентарна конфигурация, а дори да е малко различна, тя ще бъде атакувана силно от другата страна и управлението пак няма да е стабилно. Политологът Огнян Минчев говори пък за възможността това правителство да подаде оставка, но още в този парламент да се състави тъй наречената „голяма коалиция” – съвместно управление на неполитически експерти, предложени от ГЕРБ и БСП, с програма и срок да пролетта на следващата година. Тук важна разлика с едно служебно правителство са запазените възможности за правене на спешно необходимите законодателни промени. Огнян признава, че сам не си вярва, Фили, но теоретично опцията „голяма коалиция” наистина съществува. Третият възможен вариант е сегашното правителство да остане на власт и под маската на дейност в полза на обществото, да направи каквото си е намислило. Натам сочат социалистите, ако съдим по резултатите от завършилия късно снощи пленум на тяхното ръководство, което застана категорично зад правителството и не поиска официално оставката на лидера Сергей Станишев, както се очакваше. Тази трета възможност всъщност е най-лоша – най-малкото, защото всички ние ще разберем какво всъщност са ни причинили социалистите, чак когато работата е вече свършена и връщане назад едва ли ще има.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: