Говори Пловдив: TO BE OR TO BE

юни 17, 2013 at 6:36 am (Публицистика) (, , , , , , , , )

Пламен Асенов, специално за kafene.net 

Не искам да кажа нищо лошо за всичките си приятели, за познатите и непознатите политици, за политическите анализатори и медийните агитатори, за кварталните пияници и битовите алкохолици, както и за останалите велики мислители български, които до вчера разпалено и убедено ми твърдяха, че най-най-най-важното в този момент от този живот е бат` Бойко да си ходи. Да си ходи, пък ако ще на негово място да дойде не просто коалицията СДС /Станишев-Доган-Сидеров/, а самият Антихрист – скандираха пророците тези като един единствен пророк.

Ама лош се оказа пророкът! – ехидничат в Пловдив.

Е, те да си ехидничат, аз не искам да кажа нищо лошо за споменатите части от общия този пророк, защото сега те сами за себе си казват далеч по-лоши неща, отколкото аз мога да им измисля. Също вият нощем и се хапят по гъза.

А онези, които съумяват и да се ритнат сами отзад – ритат се с облекчена съвест и озарени от чувството за разкаяние.

Има обаче и инати, които продължават компетентно да разясняват политическата ситуация по нашите земи. Доколкото разбирам, за святата си разяснителна цел те са заели някаква много специална поза, чрез която съвсем обикновената, видима и всеобщо достъпна реалност им влиза отпред, а им излиза отзад, преработена под формата на мъдри мисли. Нищо, че вътрешно и една спрямо друга те са коренно противоположни. Например:

– Делян Пеевски всъщност продължава и досега да си е човек на бат`Бойко, но се извърна да го хапе публично само за заблуда на новата и много доверчива към доброто у човека национал-социалистическа власт. Целта е Пеевски подмолно да се внедри в нея, тайно и полека да порасте на няколко века, като заеме висок пост в ДАНС, а после чрез него бат` ви Бойко да продължи да ни налага гадната си, антидемократична диктатура. Заедно с Цветанов да ни я налага, разбира се, дори ако се наложи Цветанов от ареста да я налага, вкаран там от самия Пеевски под прикритие.

– Ако може и Костов, и Костов да се налага с нещо…..`Ма май не може, `щото Костов се ската от политиката изобщо. Абе, няма значение, нали и той е винаги виновен, затова – и Костов, и Костов…..

– Да, обаче дълбокият тоз` кроеж не мина, защото Делян Пеевски се оказа истински, достоен наш човек и, въпреки че го избрахме за какъвто ни поиска, отказа се доброволно от какъвто си поиска, с цел да не падне внезапно цялото правителство, а така да пострада и горкият български народ, като падне от твърде високите пенсии и максималните минимални заплати, дето сърдечно сме му приготвили.

– В името на народната подкрепа за нас се отказа другарят Пеевски, дума да няма. Ама народът пак не ни подкрепя, де, `щото е прост и протестира по внушение на разни внушители, че животът му бил тежък и скучен.

– Затова пък лошият президент Плевнелиев, дето `дигна излишна аларма и искаше оставката на Делянчо като шеф на ДАНС, пост, който той още дори не беше завзел както трябва, сега следва да го награди с орден „Стара планина” за доброволното му оттегляне от шеф на ДАНС, пост, който той още не беше завзел както трябва. `Щото ако пък беше го завзел, далеч по-трудно щеше и да се оттегли от него, нали? Знаем се ние, случайно родените на тази територия, не е като да не се знаем.

– Много важни в момента неща се случват и в медийната сфера. Налице там са две неоспорими истини. Първата – Николайчо Бареков казва винаги истината, дори когато всички останали съгрешат дори. Втората, че не някой си е пребил Люба Кулезич с юмруци, а Люба Кулезич се е пребила сама – със свои думи, както се казва в час по литература.

– Бая твърди и остри трябва да са били думите, но нали се сещате – достойните ни специалисти от достойните ни специални служби явно веднага разкриха, че именно тя е извършител на собственото си престъпно деяние, затова няма – и никога няма да има – заловен от тях някакъв си неизвестен извършител. Как ще е неизвестен, като е известен – самата Люба. Но, от друга страна – защо пък да залавят самата Люба, като тя се е пребила сама. Няма логика, нали? Или има?

– Май има, защото историята, впрочем, е много подобна на онази от преди години, когато Оги Стефанов сам преби група бандити, преоблечени като полицаи. Или бяха полицаи, преоблечени като полицаи, не помня вече, само помня, че някого преби той с железен прът, пък после се направи на невинна жертва. Разликата сега, при случая с Люба, е само тази, че тогава управляващата национал-социалистическа, проруска и антибългарска коалиция официално беше Тройна, а сега е Тройна само неофициално, иначе за пред Европата си е чисто двойна.

– И още една важна медийна разлика има в България, де, видима с просто око. При случая с Оги терорът над журналистите се упражняваше от Борисов и Цветанов преди да вземат властта, а сега, при случая с Люба – пак от тях двамцата, но след като вече са изтървали кормилото. Все пак и в двата случая – докато комунистите управляват, но не това е важното, а онова, което ви се казва за важно.

– Странното обаче е, че междувременно, докато самите тъмни сили Борисов и Цветанов управляваха с железния си юмрук, нямаше нито един бит журналист в България. Но това сигурно е случайно. И не е нещо, което трябва да им се забелязва много-много. Още по-малко пък – да се отбелязва специално по медиите и да се разнася по света като достоверна информация.

Но всичко, казано дотук, граждани, е детска игра в сравнение с най-колосалната идиотщина, която тези дни се разпространява за всенародна консумация най-вече от премиера Орешарски и сонм енергийни ангели около него. Тя е, че проектът „Белене” е чисто икономически проект, затова ще се преразгледат неговите параметри съобразно днешните реалности и едва тогава ще се вземе отговорно решение да бъде той рестартиран.

To be or to be – можем да перифразираме в този случай! – викат познавачите на Шекспир в Пловдив.

Няма никакъв такъв икономически филм с централата в Белене, граждани и никога не е имало! И няма да се уморя да го повтарям, независимо, че това дава повод зад гърба ми някои да ме квалифицират изтънчено като „наивен идиот”. Но нищо де, аз да си го кажа пак, за кой ли път, та белким не се хапем отново после по гъза и не се разкайваме за поредната си проява на неуместна простотия.

Сякаш то пък е измислена уместна…..

Икономическият елемент в проекта „Белене” съществува само доколкото и руски, и български политици и енергийни експерти са зяпнали с наточени за печалбите от централата зъби. Печалби, които за нас, дето ще плащаме, ще са загуби, само за тях ще са си печалби – но как точно става този номер в момента няма да обяснявам, просто ми вервайте. Икономически елемент в историята е също, че на тия, наточените, ние с вас ще им плащаме както храненето, така и доволното оригване после. И почистването на зъбите им ще плащаме – не само защото хорицата ще имат остра нужда от почистване, но и защото покрай осигуреното ни от социализма благоденствие май напълно забравихме за съществуването на данъка „диш хакъ”, изключително справедлив данък спрямо простия миллет като нас.

Извън тези икономики, проектът АЕЦ „Белене” си е изцяло и чисто политически.

От гледна точка на управляващите в Кремъл той е въпрос на пробив в енергийната политика на ЕС и възможност за още по-голямо руско влияние на Балканите, а оттам и в стратегическото Средиземноморие. От гледна точка на замесените в тази история най-висши управляващи в София е въпрос на тяхното политическо, а дори може би и физическо оцеляване.

Желаната перспектива е, че тия в Москва никога не трябва да получат от нас каквото искат, а тия в София трябва най-после да получат каквото заслужават.

Да си сърбат, каквото са надробили, с други думи. Обаче ме е много яд на Бойко Борисов, че не им помогна да си го изсърбат веднага. Онзи ден, когато назначиха Пеевски за шеф на ДАНС, Борисов сътвори най-голямата политическа простотия в държавата, като забрани на своите хора да излизат на протести.

Че в момента има ли друга партия, освен ГЕРБ, която може да свали това управление, състоящо се, както казах, от зловещата национал-социалистическа, проруска и антибългарска смес? Да не би да се чака Крали Марко да се привдигне и да забоде на здравия си чеп воеводката Беца, според героичното описание на покойния Коста Павлов – да ме прости, че го споменавам в такъв непоетичен контекст.

Така че ако Борисов иска някой изобщо да го припознае за истински политик, сега му е времето – да се вземе в ръце и да не бяга от отговорни решения и действия, както многократно досега. Иначе ще си остане известен като най-големия български политически мераклия с най-малкия….. политически капацитет, да речем. А някои ще прегракнем от викане, че комунизмът май няма алтернатива в България и тя най-после трябва да бъде създадена, за да не ни управляват демони до второто пришествие.

Но всички ще познаят, че това е истина, чак когато се явим на Армагедон под кървавия флаг на Антихриста, водени и тогава от някоя си Бърдоква, чието име в действителност е пак Станишко, Първанко, Андрешко или нещо друго, което се лекува само сэс светена вода и кол в сърцето.

Реклама

1 коментар

  1. Boris Djurin said,

    p.a. nameril si mn. ot dumite i to virtuozno, ima tazi koito popadat v zelta i zvu4at poradi tova li mn ubeditelnbo, sahrani nastroenieto i tozi aplomb, krakata me zabolqha , ve4e 4 ve4rei..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: