След изборите: КАРУЦАТА СЕ ОБЪРНА, НО ПЪТИЩА НЯМА

май 17, 2013 at 7:18 am (Публицистика) (, , , , , )

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

/Фили/ Четири партии влизат в новия български парламент след извънредните избори в неделя – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Това води до трудности за съставяне на работещо правителство и се очаква политическата криза в страната да продължи. По темата днес разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, изненада ли те нещо в тази кампания?

– Изненада ме степента на координация, Фили, постигната от иначе изтъканата от противоречия българска олигархия, както и арогантният начин, по който тя се хвърли в борбата за власт. Виждал съм горещи кампании, пълни с удари под кръста, основани на компромати и лъжи. Мислех, че всичко съм виждал, но нямаше как да се предвиди това, което стана. И което продължава да става – защото тежката компроматна война от преди изборите се пренесе и след тях.

– Пламен, олигархичните модели са различни – като казваш олигархия, кого визираш?

– Моделът е ясен, Фили. Олигархията на прехода тук са хора от  политическата класа, главно свързани с левицата, но и пръснати в други партии, хора от бизнеса, забогатели незаконно или законно, но зависими, хора от подземния свят, от старите и новите спецслужби, от правосъдието. Около тях се въртят и хора от медиите, за да им чистят зъбите. Това може да се нарече и мафия, но аз не го правя по две причини. Първо – при мафията има йерархия, докато при олигархията всеки е за себе си, тя се организира само ако всички са застрашени. Второ – за мафията не е характерно да е официално на власт, докато олигархията е на върха практически през цялото време.

– И каква е връзката на това с отминалите избори?

– Връзката е, че се видя ясно: олигархията, която иначе се ръфа за всеки кокал, сега се почувства застрашена и се организира. Така ГЕРБ, която очевидно се приема за основна заплаха, бе залята с компромати – че налага диктатура, че подслушва наред, че ще фалшифицира изборите с фалшиви бюлетини, които ще разпрати по районите чрез микробуси  с двойно дъно. Тези и много други криминални сюжети се родиха в последните седмици, Фили. Не мога всички да разкажа, но, така или иначе, тежкият компроматен удар се концентрира върху ГЕРБ. И въпреки това тя успя да спечели най-много места в бъдещото 42-ро Народно събрание – 97. Следват я БСП с 84 депутати, ДПС с 36 и партия Атака с 23. Така ГЕРБ стана първата българска партия, която, след един мандат управление, получава отново доверие и – макар само теоретично – би могла да управлява втори мандат.

– Защо казваш, че ГЕРБ само теоретично може отново да управлява?

– При конфигурацията в новия Парламент, Фили, има много възможности за съставяне на правителство. Например, може да се мисли за „голяма коалиция”, ляво-дясно управление между ГЕРБ и БСП като правителство на националното спасение. Или за разни тройни комбинации от партии, които да направят мнозинство. Може да се правят сметки дори за миноритарно управление, например на ГЕРБ – било сами, било с някой от малките. При по-дълбок анализ обаче всички възможности се оказват чисто теоретични, следователно или няма да има никакъв кабинет и отиваме към нови избори, или ще се направи някакво безпринципно мнозинство, което ще управлява известно време, но не много. Обикновено пълният провал на подобни управления идва за година и половина – две. Лошото е, че те обикновено оставят зад себе си погром, дори ако средата е благоприятна, а кой знае докъде може да се стигне сега, в кризата.

– Добре, Пламен, коя от тези две възможности е по-реалистично да се реализира?

– Миналата седмица, Фили, щях да кажа, че никой няма да състави правителство и ще има нови избори. Сега обаче мисля, че ще се създаде точно едно генно, морално, политически и икономически модифицирано чудовище, което ще ни управлява известно време. Това е тъй нареченото „програмно” или „експертно” правителство, начело с Пламен Орешарски, за което говорят от БСП и ДПС.

– Но техните депутати в Парламента са общо 120, тоест, не стигат. Пък и мандат за управление първо ще получи ГЕРБ – тя изобщо ли не може да състави свой кабинет?

– Единственият шанс на ГЕРБ е правителство на малцинството, Фили. Н то би било малцинство, твърде крехко дори за миноритарно управление и бързо ще бъде пометено от организирани от олигархията улични протести – защото останалите партии твърдо декларират, че няма да се коалират с ГЕРБ. Така казва дори Атака, която теоретично се смята за техен възможен партньор, макар да е абсолютно невъзможен от гледна точка на допълнителното олевяване, което преживя в тази кампания, както и от гледна точка на европейската легитимация, необходима на всяко българско управление.

– Добре, но как БСП и ДПС ще управляват в малцинство, изправени срещу силна опозиция в лицето на ГЕРБ?

– Идеята е да не са сами, Фили, а да имат подкрепа от Атака, но не като част от коалицията, а подкрепа неофициална, подкрепа уж за някаква си програма. Така левицата практически ще управлява заедно с националистическата и антиевропейска Атака, но ще заобиколи темата за легитимността на подобно управление. Това, разбира се, до времето, когато БСП си напазарува депутатска подкрепа както от ГЕРБ, така и от Атака, тоест, докато в Парламента се появят тъй наречените „независими депутати”. Ако това стане, Фили, всички ще разберат, че първият етап от новото социалистическо управление на България, етапът „стабилизация”, е завършен. Ако не стане в рамките на 6-8 месеца обаче, значи стабилизация на лявото управление няма и скоро може да се очакват политически трусове.

– Добре, Пламен, но анализатори казват, че, като политически програми, много по-голяма е близостта на ДПС с ГЕРБ, отколкото със социалистите. Защо тогава е по-вероятна коалицията им с БСП? И как ще се съгласят на взаимно сътрудничество, макар задкулисно, ДПС и Атака?

– Причините са много, Фили, но най-важна е общата за трите партии проруска ориентация. Да, при социалистите тя е откровена, при Атака е по-приглушена, а при ДПС е често незабележима. Но е факт. На тези избори голямата мобилизация всъщност беше поради опасенията, че, ако остане на власт, ГЕРБ ще спре големите руски енергийни проекти, а на тази основа в страната може да  стартира дори по-общ процес на еманципация от руското влияние. Точно за да не допуснат това, хищниците тук се събраха в глутница. Сега предстои да видим как точно ще си разделят плячката и, повярвайте ми – картинката няма да бъде красива. Вече съм я виждал и знам.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: